Colecționarul (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Colecționarul (Top 10+) [Carte de Buzunar]
120,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)
    • 11 persoane au cumpărat recent acest produs.

Descriere

Traducere de Mariana Chitoran.

Romanul Colectionarul a inspirat o ecranizare de succes, in regia lui William Wyler, de trei ori nominalizata la premiile Oscar si cistigatoare a Globului de Aur.

”Colectionarul”, primul roman al lui John Fowles, este o carte cu o conceptie absolut originala, despre pasiunea unui functionar neinsemnat.

Un tinar timid, asocial, el este usor-usor cuprins de nevinovata bucurie de a colectiona obiecte. Odata cu primirea unei mosteniri consistente, mica lui placere ia proportii si ajunge treptat sa-i domine viata. Destinul sau capata o intorsatura neobisnuita atunci cind rapeste si sechestreaza o studenta la Arte Frumoase, incercind sa stabileasca astfel o legatura afectiva imposibila intre el si victima.Recenzii

”Pornind, macar ca pretext, de la situatia din Furtuna, textul acesta al lui John Fowles depaseste rapid nivelul strict livresc si dobindeste noi semnificatii, transformindu-se, pe parcurs, intr-un adevarat studiu social si psihologic asupra acelor oameni – profund dispretuiti de scriitor – care aleg sa colectioneze nenumarate lucruri, doar pentru ca, in acest fel, sa-¬si sporeasca (desigur, doar in mod iluzoriu) propria importanta. (…)
Este evident, desigur, daca avem in vedere opera lui John Fowles in ansamblu, ca scriitorul a abordat aici una din temele sale favorite, la care va reveni, de altfel, si in romanele ulterioare, si anume obsesia posesiunii,organizarea existentei umane sub semnul tutelar al lui "a avea", trasatura caracteristica, dupa cum considera autorul, a societatii moderne industriale.” -- Rodica Grigore, septembrie 2013, in Scrisul romanesc nr. 9 (121)

”Cu totii ne dorim ceea ce nu putem avea Alte recenzii zic exact ceea ce si eu imi doresc sa zic despre Colectionarul. E obsedanta, tulburatoare si imposibil de uitat, odata ce ai terminat-o. Permiteti-mi sa declar acum ca nu este o lectura usoara; am fost determinata sa ramin obiectiva de la inceput. Am vrut ca Frederick sa cistige dispretul meu, iar Miranda sa aiba tot sprijinul si simpatia mea. Ei bine, nu a fost asa. Frederick este un om blind, insa din cauza temerilor sale devine un om periculos.

La inceput, incerci sa intelegi dorinta sa de a cistiga dragostea Mirandei. Nu dureaza mult pina sa iti dai seama ca M. nu este o persoana pentru el (desi nu recunoaste acest lucru), ci un obiect de colectionat. Si mai tragic este ca, la fel ca si tine, nu o plac pe Miranda, mi-e rusine sa marturisesc, dar nu mi-a pasat de ea pe parcursul partilor povestite de Frederick. Desigur, atunci cind incepi sa-ti imaginezi partea a III-a si a IV-a, este tulburator. Tulburator intr-o multitudine de feluri, insa finalul e cel care bate ultimul cui in capacul sicriului.Ultimele doua fraze din carte mi-au dat frisoane, nici macar acum nu pot sa nu ma gindesc la ele.

 „Acum camera e perfect curata, ca noua. Voi pune jurnalul si bucla din parul ei in pod, intr-o cutie care nu va fi deschisa decit dupa moartea mea, deci nu inainte de patruzeci sau cincizeci de ani, cred. Inca nu m-am hotarit referitor la Marian (alt M!– l-am auzit pe seful ei de raion strigind-o). De data asta nu va mai fi vorba de dragoste. Am s-o fac din curiozitate si ca sa le compar si pentru celalalt lucru. Bineinteles ca are sa fie clar de la bun inceput cine este stapinul si ce astept de la ea. Dar nu era decit o idee. ”

E una dintre acele carti care ma fac sa ma intreb cum a putut un autor sa faca atit de mult cu atit de putine pagini. Este o naratiune concisa a obsesiei care depaseste orice limita.” -- Dona Tescovschi, 15 aprilie 2013, librar la Libraria Carturesti Palas, Iasi


Citate Preferate

”El pe mine mă vrea, înfățișarea mea exterioară și nicidecum sentimentele sau inteligența sau chiar trupul meu. Nimic din ceea ce este uman. E un colecționar. De aici provine tot ce este mort în el.”

”Nu a rostit decât acele două vorbe, dar le spusese cu atâta sinceritate: „Te iubesc!”
Cuvinte lipsite de orice speranţă. Le spusese aşa cum ar fi spus „Am cancer”.
Era basmul lui.”

”Îi urăsc pe toţi cei prost crescuţi şi ignoranţi. Îi urăsc pe toţi infatuaţii şi ipocriţii. Urăsc geloşii şi răzbunătorii. Urăsc toţi acriţii, meschinii şi mediocrii. Urăsc toţi plicticoşii mici la suflet, cărora nu le este ruşine că sunt plicticoşi şi mici la suflet. Urăsc ceea ce G.P. califică Oamenii Noi, clasa-care-urcă, cu banii şi televizoarele, şi maşinile lor, cu stupidele lor vulgarităţi şi felul lor stupid şi abject de a imita marea burghezie.
Iubesc cinstea, şi libertatea, şi generozitatea. Iubesc capacitatea de a face ceva, de a crea. Îmi place să mă implic din plin. Iubesc tot ce nu este static şi îi urăsc pe toţi cei care se mulţumesc să stea de o parte şi să privească, să plagieze, pe cei a căror inimă a murit înaintea trupului.”

”Pantofii mei noi.
Puterea femeii! Nu m-am simţit niciodată atât de plină de puteri misterioase. Bărbaţii sunt doar o glumă.”

-- Blogul Alexandrinei Croitoru, http://sandaloveslife.wordpress.com


Despre Autor

John Fowles s-a nascut in 1926, la Leigh-on-Sea, o mica localitate din comitatul Essex. Dupa ce a urmat cursurile Universitatii din Edinburgh, in 1950 a obtinut o diploma in literaturile franceza si germana la Oxford, unde i-a descoperit pe existentialistii francezi si pe promotorii Noului Roman.

A predat literatura franceza la New College, Oxford, a fost profesor de limba si literatura engleza la Universitatea din Poitiers, apoi la Colegiul Anargyrios de pe insula greceasca Spetses (experienta evocata in Magicianul), pentru ca intre 1954 si 1963 sa predea engleza la Colegiul St. Godric din Londra.

A dobindit recunoasterea internationala odata cu aparitia primului sau roman, Colectionarul (1963), care a avut un mare succes la public si s-a bucurat de elogiile criticii, Fowles fiind considerat un scriitor cu o forta imaginativa si inovatoare exceptionala, reputatie pe care au confirmat-o urmatoarele sale romane: Magicianul (1965; editie revizuita in 1977), Iubita locotenentului francez (1969), Daniel Martin (1977), Mantisa (1982), Omida (1985).

Patru dintre cartile sale (Magicianul, Colectionarul, Iubita locotenentului francez si Turnul de abanos) s-au bucurat de ecranizari celebre, cu o distributie remarcabila, distinse cu cele mai prestigioase premii din domeniul cinematografiei. Scriitor prolific, Fowles a publicat si eseuri (The Aristos, 1964; Wormholes, n1998), nuvele (Turnul de abanos, 1974), poezii, traduceri, prefete, cronici literare si comentarii la albume de arta fotografica. In 2003 a vazut lumina tiparului primul volum al jurnalelor sale intime, urmat in 2006 de volumul al doilea.

La Editura Polirom au aparut pina in prezent: Iubita locotenentului francez (2002, 2008, 2011), Colectionarul (2002, 2007, 2011), Magicianul (2002, 2013), Mantisa (2003, 2014), Turnul de abanos (2003), Daniel Martin (2004, 2009), Omida (2005; 2009) si Copacul (2007).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 324
BRAND: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-46-2232-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri