Clopotul de Sticlă (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Clopotul de Sticlă (Top 10+) [Carte de Buzunar]
136,00 MDL (31,84 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba engleza si note de Alexandra Coliban.

Un roman ce a reprezentat pentru tinerii anilor ’70 ceea ce era De veghe in lanul de secara pentru tinerii zbuciumatilor ani ’50

Clopotul de sticla, un roman al ratacirii si regasirii, al instrainarii si redescoperirii de sine, brodeaza povestea zbuciumata a frumoasei Esther Greenwood. Uimind prin ritm si umor, prin dezinvoltura si ironie, cartea reprezinta, inainte de orice, o radiografie a unuia dintre cele mai zbuciumate suflete feminine ale secolului XX.
 
Clopotul de sticla prezinta un eveniment crucial al maturitatii eroinei – incercarea de a se sinucide si salvarea ei accidentala –, dezvaluind motivele acestei tentative de a se autoanihila: moartea tatalui ei.” -- Ted Hughes

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter BoxallRecenzii

”Clopotul de sticla este un roman cameleon, cel putin pentru mine. Cind am citit cartea, m-a frapat cit de subtire este granita intre „normalitate”, care, trebuie sa admitem, cunoaste si diverse momente si stari de angoasa si depresie, si un diagnostic clinic pentru o boala nervoasa, cum este cazul eroinei Esther, personaj creat de catre Sylvia Plath din propria biografie.

Afundindu-ma pagina cu pagina in viata personajului, inregistrind pe rind momentele, amintirile si gindurile sale, acestea m-au prins in universul lor pe care l-am perceput ca firesc. Recitind acum pasaje din carte, am gasit trairile lui Esther intr-adevar exagerate, redate parca in niste tuse mai groase decit observasem la prima lectura si am vazut ivindu-se din ele mult mai pregnant drama si inadaptarea personajului.” -- , 31 martie 2013, Pe blog Evantaiul memoriei

”Afundindu-ma pagina cu pagina in viata personajului, inregistrind pe rind momentele, amintirile si gindurile sale, acestea m-au prins in universul lor pe care l-am perceput ca firesc. Recitind acum pasaje din carte, am gasit trairile lui Esther intr-adevar exagerate, redate parca in niste tuse mai groase decit observasem la prima lectura si am vazut ivindu-se din ele mult mai pregnant drama si inadaptarea personajului.

Mai surprinzatoare devin, in acest context, normalitatea, incercarile de adaptare si de integrare in viata sociala. Te-ai astepta, cumva, ca momentele in care este preocupata de ginduri sinucigase, in care resimte cu disperare nevoia de a se opri, sa fie foarte clar delimitate de orice alte activitati, ca si cum nu poate fi posibil ca cineva, intr-o singura zi, sa conceapa modalitati de a se sinucide si, in paralel, sa-si vada de viata.” -- Rontziki, 31 martie 2013, pe blog Evantaiul memorie

”Descrisă întâmplător de Sylvia Plath, într-o scrisoare către mama sa, ca „oală de fiert", Clopotul de sticlă a devenit una dintre cele mai notorii descrieri ale unei prăbuşiri pe plan mental din literatura americană. Publicat prima dată în 1963, sub pseudonimul Victoria Lucas, romanul este o prezentare autobiografică, transparent deghizată, a adolescenţei lui Plath.

El descrie viaţa lui Esther, de la un scurt interval ca editor colaborator la o revistă pentru adolescenţi, până la tentativa eşuată de sinucidere şi brutalul tratament aplicat de medici psihiatri americani, de la jumătatea secolului XX. Iniţial admirat pentru onestitatea stilului său rece şi autodispreţuitor, romanul a fost ulterior interpretat ca o aspră critică la adresa politicilor sociale ale anilor 1950. Plath face legături clare între percepţia crescândă a lui Esther despre opţiunile limitate, pe care le are ca femeie la dispoziţie şi senzaţia ei crescândă de izolare şi paranoia.

Recuperarea ulterioară a lui Esther se bazează pe capacitatea ei de a respinge versiunile dominante ale feminităţii, reprezentate de falsele modele care populează romanul. Şi totuşi, îngrijorarea manifestată faţă de atmosfera sufocantă a Americii anilor 1950 nu se limitează la examinarea condiţiei sociale a celor două sexe. Fraza de deschidere - „Era o vară stranie, sufocantă, vara în care au electrocutat familia Rosenberg"- localizează temporal romanul, foarte precis, în mccarthysmul Războiului Rece şi face legături implicite între experienţele lui Esther şi alte manifestări paranoice şi trădări caracteristice pentru acel deceniu.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Sylvia Plath s‑a nascut la 27 octombrie 1932 in Boston, Massachusetts. Talentul ei literar s‑a facut remarcat de timpuriu, prima poezie fiindu‑i publicata la virsta de opt ani. Intimplarile din vara anului 1953 (saptaminile petrecute la New York, cind a colaborat la revista Mademoiselle, si mai apoi, odata intoarsa acasa, lupta agonizanta cu depresia) constituie materialul brut al romanului Clopotul de sticla.

In 1955 absolva Smith College si pleaca in Anglia, la Cambridge, cu o bursa Fulbright. Poeziile Sylviei Plath au aparut mai intii in reviste de prestigiu din SUA si Anglia. In toamna anului 1960, primul ei volum de versuri, Colosul si alte poeme, a fost publicat de Editura Heinemann din Londra, care i‑a contractat si primul roman. Anul 1962, trait la intensitate maxima, o pune pe Sylvia Plath la grea incercare.

Definitiveaza romanul Clopotul de sticla, se desparte de Ted Hughes, dedicindu‑se, singura, cresterii copiilor, si scrie poezie intr‑un ritm frenetic (majoritatea poemelor din volumul postum Ariel, Faber, 1965). La inceputul anului 1963, cind ii apare romanul Clopotul de sticla, sub pseudonimul Victoria Lucas, situatia Sylviei e disperata.

Mariajul ii esuase, ea si copiii erau macinati de boala si, intr‑un apartament londonez neincalzit din Fitzroy Road nr. 23, aveau de infruntat cea mai crunta iarna a secolului. In zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath se sinucide. Faima poetei creste neincetat. In 1981, volumul Collected Poems este recompensat cu Premiul Pulitzer.
Ioan T. MORAR, 13 iulie 2006, 24-FUN

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Bell Jar
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 264
Editura: Polirom
Apariția: August 2012
ISBN: 978-973-46-2795-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri