Clinamen. Cum a Început Renaşterea [Carte Electronică]

Clinamen. Cum a Început Renaşterea [Carte Electronică]

Preț de Listă: 126,99 MDL (31,75 RON)

Preț: 88,89 MDL (22,22 RON)

Economisești: 38,10 MDL (9,53 RON) (30%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 126,99 MDL (31,75 RON)

Preț: 88,89 MDL (22,22 RON)

Economisești: 38,10 MDL (9,53 RON) (30%)

Descriere

National Book Award, Pulitzer Prize

Dicţionarul latin prezintă lapidar: „clīnāmen, minis n. înclinaţie“. Sub această definiţie exiguă se ascunde o întreagă istorie, termenul fiind unul dintre cele mai importante concepte ale filozofiei, apărut în atomismului lui Epicur şi preluat de filozoful şi poetul latin Lucreţiu în poemul său De rerum natura. El semnifică acea abatere accidentală în mişcarea atomilor, care face posibilă combinarea lor în nesfârşite chipuri şi duce la infinita diversitate a lumii.

Despre un accident e vorba şi în cartea de faţă, adevărat thriller al unei descoperiri, anume descoperirea într-o mânăstire germană, în 1417, de către secretarul pontifical Poggio Bracciolini, a unui manuscris vechi de şase sute de ani cuprinzând chiar poemul lui Lucreţiu, socotit pierdut pentru totdeauna. Dat la copiat şi răspândit imediat în cercul umaniştilor vremii, De rerum natura a reprezentat tocmai acea abatere în preocupările lor care a făcut cu putinţă Renaşterea.

Începând cu copia manuscrisului făcută de mâna lui Machiavelli, continuând cu exemplarul tipărit purtând comentariile marginale al lui Montaigne, cu filozofia lui Giordano Bruno inspirată de lectura poemului sau cu ştiinţa lui Galileo Galilei, până la exemplarele aflate în biblioteca unuia dintre cei mai importanţi preşedinţi americani, Thomas Jefferson, ba chiar până la Darwin, Freud sau Einstein, poemul lucreţian a contribuit din plin la modelarea gândirii şi ştiinţei aşa cum le cunoaştem astăzi.

 

Recenzii

„Cea mai frumoasă şi mai lămuritoare istorie a Renaşterii.“ -- Kirkus Reviews

„Este cu putinţă ca un poem să schimbe lumea? Stephen Greenblatt ne povesteşte cum a ajuns până la noi textul antic care a zguduit din temelii Europa renascentistă şi a inspirat idei şocant de moderne.“ --Newsweek

„Clinamen. Cum a început Renaşterea este relatarea pasionantă a unei întâmplări adevărate care a modificat ireversibil cursul istoriei. Cu cât te adânceşti în lectura cărţii, cu atât povestea devine mai captivantă: paginile din care aflăm cum am ajuns să fim ceea ce suntem astăzi şi să trăim în lumea pe care o vedem dinaintea ochilor sunt scrise atât de bine, încât au verva ficţiunii.“-- Philadelphia Inquirer

„În aceastã carte cu adevărat revoluţionară, deopotrivă biografie şi istorie intelectuală, Greenblatt vorbeşte despre piatra de temelie pe care s-a ridicat cultura occidentală: căutarea neîntreruptă a adevărului.“ --Publishers Weekly

„Marele merit al lui Stephen Greenblatt este acela de a ne face să simţim din plin forţa trecutului de mult apus.“ -- New York Times

„Greenblatt reconstituie cu inteligenţă cea mai răsunătoare vânătoare de cărţi din toate timpurile.“ --Booklist

”Aceast volum atinge o coardă sensibilă pentru iubitorii de carte, oameni de știință, clasiciști, dar și moderniști. Totul începe în anul 1417, când un umanist, pe numele său Poggio Basciolini, fost secretar apostolic al unui papă detronat, descoperă printre manuscrisele pierdute ale Antichităţii, ascunse în scriptoriile mănăstirilor, poemul „Despre natura lucrurilor” a lui Lucreţiu. Potrivit lui Lucrețiu, materia Universului constă dintr-un număr infinit de atomi care se mișcă aleator în spațiu, la fel ca particulele de praf în lumina soarelui. Lovindu-se, agățându-se una de cealaltă, formând structuri complexe și apoi despărțindu-se din nou, într-un neîntrerupt proces de creație și distrugere. Ceea ce ființele umane pot și trebuie să facă, scria el, este să-și învingă temerile, să accepte faptul că ei înșiși, la fel ca toate lucrurile ce-i înconjoară, sunt trecători și să îmbrățișeze frumusețea și plăcerile lumii. Nu putem spune că un poem stă la baza vieții și gândirii moderne, dar este clar că a marcat o diferență.

Greenblatt își construiește scrierea în jurul personajului Poggio și în special în jurul acestui poem antic. Poate părea ușor obsedantă această gândire a autorului, dar tot ceea ce încearcă să transmită este profunda sa convingere că descoperirea acestui poem într-o veche mânăstire reprezintă un moment extreme de important în dezvoltarea gândirii moderne.
 
Plusuri: Scriitura autorului este foarte plăcută, fiind un povestitor foarte bun. Informațiile prezentate sunt extrem de interesante mai ales pentru un cititor la început de drum în acest domeniu.

Minusuri: Titlul cărții mi se pare puțin nepotrivit, recunosc că pe mine m-a indus în eroare „Cum a început Renașterea”, făcându-mă să mă aștept la o atingere a subiectului mai concretă.

Recomandari: Celor pasionați de istorie și de filosofie.

--  Renata Nae, Bookblog.ro

 

Despre Autor

STEPHEN GREENBLATT este profesor de ştiinţe umaniste la catedra „John Cogan" de la Universitatea Harvard şi fondatorul şcolii de critică literară cunoscută ca „Noul Istoricism". În calitate de profesor invitat şi conferenţiar al unor universităţi din Anglia, Australia, Statele Unite şi din multe alte ţări ale lumii, a susţinut o serie de conferinţe remarcabile precum „Clarendon Lectures" de la Oxford şi „University Public Lectures" de la Princeton.

A obţinut trei burse Guggenheim şi a fost preşedinte al Modern Language Association. Profesorul Greenblatt este autorul şi coautorul a nouă cărţi şi editorul altor zece, printre care The Norton Antology of English Literature (Antologia Norton de literatură engleză) şi The Norton Shakespeare.

Opere: Shakespearean Negotiations: The Circulation of Social Energy in Renaissance England (1989), Marvelous Possessions: The Wonder of the New World (1992), Practicing New Historicism (în colab. Cu Catherine Gallagher; 2001), Hamlet in Purgatory (2002), Renaissance Self-Fashioning: From More to Shakespeare (2005), Will in the World: How Shakespeare Became Shakespeare (2005), Learning to curse: Essays in Early Modern Culture (2007), Shakespeare's Freedom (2010).


Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: 2014
ISBN: 978-973-50-4409-1
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 384

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: