Cititorul din peșteră

Cititorul din peșteră
85,00 MDL

Disponibilitate: În Stoc

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Doar 1 exemplar disponibil

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 5 rate cu 0% dobândă!

sau

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă UNIC et 1 Bestseller Chișinău bd. Ștefan cel Mare 8 060-977-597 Stoc limitat
Vezi pe hartă CENTRU Bestseller Chișinău str. Pușkin 35 068-799-033 Stoc limitat
Vezi pe hartă TELECENTRU Bestseller Chișinău str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Cititorul din pestera a aparut in 2006, cu prilejul Zilei Mondiale a Lecturii. Povestea, spusa cu umor si fara ostentatie moralizatoare, este a unui copil debusolat care descopera lumea si se descopera pe sine calatorind prin lumile literaturii. In 2010 a aparut la Lisabona o a doua editie a cartii, adaugita, care face obiectul traducerii de fata.

„Adevarata libertate, chiar cea adevarata, este lectura. Cand scriu sunt prizonierul stilului meu, al micutei mele lumi interioare, al micutei mele lumi exterioare, al temelor care ma obsedeaza, al temelor pe care le pot atinge fara sa par prea disonant. Dar cand citesc... Nu exista ingradiri – doar miile de ani de cuvinte si imaginatie, cei ai generatiilor si generatiilor de scriitori...“ -- Rui Zink

Recenzii

Admirabil şi candid curs universitar de popularizare a lecturii ca gest uman definitoriu, micul roman parabolic Cititorul din peşteră al profesorului portughez Rui Zink este o pledoarie pe care ar trebui s-o susţină toţi profesorii de literatură din ,,preuniversitar’’ sau ,,universitar’’, deopotrivă.

Construit pe şablonul inconfundabil al romanelor de aventuri, în care eroul pleacă intempestiv pe mare şi pe …marea provocărilor, Cititorul din peşteră îl prezintă pe un mic hoţ de buzunare ajuns mus pe o corabie cam piraterească. Naufragiind din pricina unei teribile furtuni, cum alfel?, tânărul ajunge pe o insulă ciudată în a cărei peşteră locuia un mare monstru negru, şi canibal şi devorator de cărţi.

Miza salvării vieţii micului intrus este nu ca în O mie şi una de nopţi istorisirea de poveşti, ci susţinera unor conversaţii inteligente despre lectură. Mai puţin elaborate acestea din urmă decât acelea de pe la seminariile de literatură din universităţile umaniste. Cum se încheie această întâmplare epică şi paraliterară - precum şi ce se alege de protagoniştii ei - nu voi dezvălui, dar voi oferi cel puţin un citat probator că autorul micului roman este un mare devotat al lecturii literare.

În fond, acest text s-a născut din preaplinul unui oficiant al literaturii europene, bântuit de marile întrebări despre sensul cărţilor şi al literaturii: „o carte e o casă cu multe uşi-uneori atâtea câte pagini avea cartea, alteori tot atâtea câte rânduri avea. Alteori, nici chiar atâtea. Unele cărţi erau mai curând ca acele picturi ce imită ferestre şi uşi, iar când ajungi acolo te loveşti cu nasul de un zid.’’

Plusuri: Se citeşte dintr-o suflare şi oferă un mesaj concentrat despre rostul lecturii de literatură.

Minusuri: Este prea simplificat ca textură epică.

Recomandari: Se poate citi cu multă satisfacţie inclusiv în pauza de la birou.

Despre Autor

Rui Zink (născut la Lisabona, la 16 iunie 1961) este profesor de literatură la Universidade Nova da Lisboa (Universitatea Nouă din Lisabona). Dascăl cu vocaţie de scriitor şi scriitor cu har de dascăl.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 120
Editura: Arthur
Apariția: 2018
ISBN: 9786067792584
Dimensiuni: 14 x 20,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri