Cioran și Securitatea

Mai multe poze

Cioran și Securitatea
196,00 MDL (49,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cu o lunga cariera de „suspect”, ce a inceput la scurt timp dupa instalarea regimului comunist (dosarul a fost deschis, formal cel putin, in ianuarie 1954) si a continuat pina la caderea acestuia din urma (exista chiar un document strict secret din 5 mai 1990, cu care pare sa se fi inchis urmarirea informativa).

Emil Cioran a fost acuzat nu atit de simpatiile legionare din anii ’30, cit pentru faptul ca a pastrat legaturile cu rude si cunoscuti din Romania si a desfasurat „activitati dusmanoase prin scrierile lui «filosofice» (ghilimelele apartin dosarului) cu caracter idealist”. Documentele de arhiva incluse in volum reprezinta o mica parte a fondurilor existente in arhivele romanesti – o intreaga serie de dosare sub trei nume codificate: „Ciobanu”, „Chiru”, „Ene” – si provin din arhivele CNSAS si SRI. Ele descopera cititorului aspecte ignorate din profilul personajului contradictoriu care a fost Emil Cioran si fundalul istoric pe care acesta a evoluat.

Recenzii

”Prolific cum s-a aratat de la o vreme, Stelian Tanase ne-a daruit, mai recent, o carte de mare sensibilitate pentru lumea intelectuala, mai ales pentru cea care-a trecut prin cosmarul urmaririi securiste si-a cunoscut cite ceva din brutalitatea scotocirii prin cutele naframei noastre de viata privata.

Cartea lui Stelian Tanase, Cioran si securitatea, este tulburatoare tocmai prin abundenta materialelor existente in dosar si care denunta mina lunga a securitatii romanesti in urmarirea celor neincolonati idealului comunist - urmariti peste tot pe unde i-a imprastiat astrigentele destinului.” - Ionel Necula, iulie 2010, in Contemporanul

”Un nou episod din seria istoriilor subterane dezgropate arhivistic de Stelian Tanase il are ca protagonist pe Emil Cioran in ipostaza de urmarit. Urmarit nu doar de Securitate, cum sta scris pe coperta volumului (desi Securitatea comunista e protagonista a 99 % dintre notele consemnate), intrucit primele doua note apartin Sigurantei antonesciene si au ca obiect eliminarea tinarului ideolog legionar din functia de atasat cultural la Vichy. Denuntat ca autor al articolului „Ardealul-Prusia-Romania”, Cioran este acuzat ca „a pierdut legatura cu Tara” si ca „a stat mereu la Paris pentru continuarea unor studii ce nu se mai sfirsesc”.”

Inconturnabila pentru orice viitor biograf al lui Cioran, culegerea documentara alcatuita de Stelian Tanase dezvaluie, „pre limba Securitatii”, drama unei familii, dar si victoria morala a filozofului exilat impotriva cintecelor de sirena totalitare. 
Paul Cernat, 20 august 2010, in Observator cultural, nr. 538

Despre Autor

Stelian Tanase (coordonator) (n. 1952), scriitor, politolog, istoric si publicist, a absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Bucuresti in 1977 si si‑a luat doctoratul in sociologie politica in 1996. Preda stiinte politice la Universitatea din Bucuresti. Realizator al unor talk­‑show‑uri pe teme politice sau culturale la posturile de tele­viziune TVR, Antena 1 si Realitatea TV. Publica articole in revista 22 si este editor coor­donator al revistei Sfera Politicii.

A fost deputat in Parlamentul Romaniei. A sustinut conferinte la Roma, Paris, Oslo, Viena, Budapesta, Washington, precum si la prestigioase universitati americane: Berkeley University, UCLA, Stanford University, New York University, Columbia University, University of Maryland, The New School for Social Research.Este laureat a numeroase premii de televiziune si premii literare. A debutat ca roman­cier in 1982 cu Luxul melancoliei (reeditat in 1993).

Dintre volumele publicate dupa 1989, mentionam: Corpuri de iluminat (roman, 1990, editia a II‑a, 1997), Socuri si crize (articole politice, 1993), Playback (roman, editia I, 1995, editia a II‑a, 2004), Ora oficiala de iarna. Jurnal 1986‑1990 (1995), Sfidarea memoriei (convorbiri cu Alexandru Paleologu, 1996), Anatomia mistificarii, 1944‑1989 (1997), Mira­colul revolutiei. O istorie politica a caderii regimurilor comuniste (1999), Acasa se vorbeste in soapta. Dosar & jurnal din anii tirzii ai dictaturii (2002; At Home There’s Only Speaking in a Whisper, Columbia University Press, New York, 2007), Anatomia mistifi­carii. Procesul Noica‑Pillat (2003), Zei si semizei. La inceput de secol (2004), Clientii lu’ tanti Varvara (2005; Auntie Varvara’s Clients, Spuyten Duyvil, New York, 2007).

La Editura Polirom a mai publicat: Revolutia ca esec. Elite & societate (studii politice, 1996), L.A. vs. N.Y. Jurnal american (1998) si Corpuri de iluminat (editia a III‑a, 2004), Maestro (2008)

 

Ioan T. MORAR, 13 iulie 2006, 24-FUN

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 360
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1429-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: