Cinci Fețe ale Modernității. Modernism, Avangardă, Decadență, Kitsch, Postmodernism

Cinci Fețe ale Modernității. Modernism, Avangardă, Decadență, Kitsch, Postmodernism
292,00 MDL (73,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Sinteza esentiala pentru intelegerea unora dintre sursele istorice ale vocabularului modernitatii si postmodernitatii, cartea abordeaza formarea unor concepte precum modernitate, avangarda, decadenta, kitsch, postmodernism si functionalitatea lor intr-o etapa sau alta a evolutiei euroatlantice.

Autorul acorda importanta nu doar istoriei termenului, ci si felului in care acceptiile lui s-au varsat in semnificatia actuala, predominant artistica, reusind o meditatie asupra surselor modernitatii si a sanselor ei de a supravietui in lumea actuala.
„Cinci fete ale modernitatii e mai mult decit o istorie conceptuala, e o sinteza de cultura din care nici o problema majora a Modernitatii nu lipseste. Reperele conceptuale pe care le alege Calinescu ii ingaduie sa construiasca din sectiuni o imagine globala coerenta. Epocii noastre nu-i ramine decit sa se recunoasca in ea.” (Mircea Martin)

Cuprins: Ideea de modernitate • Pitici moderni pe umerii uriasilor antici • Ideea de avangarda • Metafora „avangardei” in Renastere: o figura retorica • Avangarda, dezumanizare, sfirsitul ideologiei • Ideea de decadenta • Kitsch-ul • Despre postmodernism

Recenzii

”In Cinci fete ale modernitatii nu ma refer la Romania, pentru ca ceea ce am numit eu «cronologia modernitatii» este anterioara problematicii modernitatii la noi (ca, de altfel, si in alte tari europene mai mici, mai ales din estul Europei). Problematica modernitatii – asa cum am incercat s-o discut in cartea mea – incepe, evident, inca din Evul Mediu. Este o «cearta intre antici si moderni» care se continua in perioada clasicismului european, in Franta, dar si in Anglia.

Am ajuns sa gindesc problema modernitatii nu numai in termeni culturali, cum am conceput-o in Cinci fete ale modernitatii, ci in termeni mai largi, incluzind si civilizatia, contextul istoric, problematica tarilor mici fata de tarile mari, a tarilor cu vocatie universalista fata de tarile marginale au, adesea, o vocatie particularista.” - Matei Calinescu in interviu cu Laura Albulescu, iulie 2006, Cuvintu

”Recenta reeditare a cartii lui Matei Calinescu, Cinci fete ale modernitatii: modernism, avangarda, decadenta, kitsch, postmodernism respecta textul primei editii, scris inainte de ’89; o Addenda aduce insa problema la zi, dezvoltind si clarificind concepte abia schitate de autor in cartea initiala. Aceasta nevoie de clarificare a unor concepte indelung folosite, dar ramase inca neclar conturate (precum acela de modernism) il atrage pe critic catre un studiu amplu, depasind problematica literara.

Sint implicate elemente de dezbatere filosofica, sociologica, de istoria culturii si a mentalitatilor pentru a elucida originea unor termeni, sensurile pe care le-au acumulat de-a lungul timpului si fixarea semnificatiei actuale artistice. De aceea, desi cartea este incadrata in colectia Litere, este necesara pe biroul (si in lectura) oricarui om de cultura.” - Marius Vasileanu, 30 septembrie 2005, Adevarul

Despre Autor

Matei Calinescu (1934 - 2009) a fost profesor de literatura comparata la Indiana University din Bloomington, Indiana, Statele Unite ale Americii. A parasit Romania in 1973, lasind in urma citeva carti de critica literara (Titanul si geniul in poezia lui Eminescu, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1964; Aspecte literare, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1965; Eseuri critice, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1967; Eseuri despre literatura moderna, Bucuresti, Editura Eminescu, 1970; Clasicismul european, Bucuresti, Editura Eminescu, 1971; Conceptul modern de poezie: de la romantism la avangarda, Bucuresti, Editura Eminescu, 1972; Fragmentarium, Cluj, Editura Dacia, 1973), poezie (Semn, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1968; Versuri, Bucuresti, Editura Eminescu, 1970; Umbre de apa, Bucuresti, Editura Cartea Romaneasca, 1972) si un scurt roman (Viata si opiniile lui Zacharias Lichter, Bucuresti, Editura pentru literatura, 1969), pentru care a primit Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania (1969).

In Statele Unite a publicat Faces of Modernity: Avant-Garde, Decadence, Kitsch (Bloomington, Indiana University Press, 1977), Five Faces of Modernity: Modernism, Avant-Garde, Decadence, Kitsch, Postmodernism (editie revazuta si adaugita, Durham, N.C., Duke University Press, 1987), Exploring Postmodernism (coeditare cu D.W. Fokkema, Amsterdam si Philadelphia, John Benjamins, 1988), Rereading (New Haven, Yale University Press, 1993).

Impreuna cu Ion Vianu a publicat in romaneste Amintiri in dialog (Bucuresti, Editura Litera, 1994, ed. a doua, Iasi, Polirom, 1998, ed. a treia, Iasi, Polirom, 2005). La Editura Junimea a publicat Eugene Ionesco: teme identitare si existentiale (2006).

La Polirom au mai aparut Despre Ioan P. Culianu si Mircea Eliade. Amintiri, lecturi, reflectii (2002; Marele Premiu al ASPRO), A citi, a reciti. Catre o poetica a (re)lecturii (2003; Premiul AER pentru stiinte umane), Portretul lui M (2003), Viata si opiniile lui Zacharias Lichter (2004), Tu: elegii si inventii (2004), Cinci fete ale modernitatii. Modernism, avangarda, decadenta, kitsch, postmodernism (editia a II-a revazuta si adaugita, 2005),  Un fel de jurnal (1973-1981) (2006) si Mateiu I. Caragiale: recitiri (2007).

 

Ioan T. MORAR, 13 iulie 2006, 24-FUN

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 472
Editura: Polirom
Apariția: 2005
ISBN: 973-681-965-5
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri