Cimitirul din Praga [Copertă tare]

Mai multe poze

Cimitirul din Praga [Copertă tare]
347,00 MDL (86,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din italiană şi note de Ştefania Mincu.

Cimitirul din Praga spune povestea lui Simonini, un personaj misterios, cu lacune de memorie si dubla personalitate. Nu se stie exact cu ce anume se ocupa – cel mai probabil, cu falsificarea de scrisori si acte oficiale, din moment ce guvernantii, politia si serviciile secrete din multe tari sint interesate de munca lui si vor sa‑l angajeze.

In documentele sale revine obsesiv celebrul cimitir evreiesc din Praga, cu lespezile sale suprapuse si cu ceasul ale carui limbi se invirt in sens contrar celui obisnuit. Intre conspiratii si revolte, Umberto Eco arata cum se deseneaza incet‑incet noua tabla de sah pe Vechiul Continent in a doua jumatate a secolului XX. Un roman cutremurator, despre aspecte ale unei politici trecute sub tacere, care arunca o lumina sumbra asupra viitorului.

Recenzii

„In Cimitirul din Praga, Umberto Eco imbina realitatea istorica si inventia literara, precizia documentara si placerea fabulatiei, hiperstructura narativa si efectele de clarobscur, fascinind cititorul, care din Risorgimento ajunge rapid la bonapartismul francez, asista la liturghii negre sau coboara in subteranele Parisului...” -- La Stampa

”Umberto Eco este unul dintre cei mai importanţi semioticieni ai secolului XX. Cu numeroase studii în semiotică, estetică şi teoria literaturii, avea să fie cunoscut şi respectat de specialişti. Dar, în 1980, semio-v ticianul Eco publică romanul Numele trandafirului. Cu toate componentele romanului de succes. Mister, crime şi o poveste ca în romanele lui Agatha Christie. A fost un succes internaţional. Continuă să-şi publice opera teoretică. Dar, din când în când, îşi aduce aminte şi de cititorii cei mulţi. Mai publică romanele Pendulul lui Foucault, Insula din ziua de ieri, Baudolino. Şi, în 2010: Cimitirul din Praga.

„Cel ce trebuie să falsifice documentele trebuie să se documenteze totdeauna", spune Simonini, naratorul romanului. Astfel, istoria pe care a văzut-o şi trăit-o Simonini este alta decât cea pe care o ştim astăzi din manualele de istorie.

Simonini, născut dintr-un tată carbonar şi crescut de un bunic cu pretenţii aristocratice, catolic şi patriarhal, va fi sortit unei vieţi monotone şi sărace. Dar ambiţiile lui Simonini şi pretenţiile lui erau altele. A devenit un bun falsificator de documente. Lucru deprins de la notarul la care îşi făcea ucenicia. Falsificând, a devenit şantajabil. Aşa a ajuns în iureşul istoriei.

A debarcat în Sicilia. împreună cu Garibaldi. Este martorul ancorării corăbiei Emma, cu Alexandre Dumas la cârmă, care aducea ajutoare trupelor lui Garibaldi din Sicilia.

Emigrează la Paris. Lucrează pentru serviciile secrete franceze. Este martorul înfrângerii franceze în războiul franco-prusac de la 1870. Vede Comuna din Paris. în tot acest spectacol istoric, el creează documente false, care vor fi publicate în Rusia. în 1905. Ele au intrat în istorie cu numele Protocoalele bătrânilor înţelepţi din Sion. Şi erau semnate de Serghei Nilus.

După aia a fost o altă istorie. Dar la ea n-a participat căpitanul Simonini. Care nici nu ştim dacă a fost sau n-a fost.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Umberto Eco s‑a nascut la Alessandria (Piemont) la 16 ianuarie 1932. Si‑a facut studiile universitare la Torino, luindu‑si licenta in estetica. Din 1971 este profesor de semiotica la Universitatea din Bologna.

Conduce revista VS. Quaderni di studi semiotici. In anii ’60 a fost unul dintre reprezentantii de frunte ai avangardei culturale italiene, numarindu‑se printre fondatorii revistelor Marcatre si Quindici.

Ioan T. MORAR, 13 iulie 2006, 24-FUN

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 456
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1844-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri