CIA - o istorie secretă [Copertă tare]

Mai multe poze

CIA - o istorie secretă [Copertă tare]

Preț de Listă: 400,00 MDL (100,00 RON)

Preț: 200,00 MDL (50,00 RON)

Economisești: 200,00 MDL (50,00 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Încă de la înfiinţare, serviciile secrete americane au fost învăluite într-o aură de mister. În spatele imaginii de superputere se ascund însă nenumărate eşecuri. Cum se face că, în ultimii 60 de ani, CIA a reuşit să-şi păstreze reputaţia extraordinară, în ciuda unor gafe de proporţii?

Într-o lucrare bazată pe mai bine de 50 000 de documente, în mare parte din arhivele CIA, şi pe sute de interviuri cu agenţi în rezervă şi foşti directori ai Agenţiei, Tim Weiner îşi propune să dezvăluie motivele care au stat la baza eşecurilor monumentale cu care s-a confruntat CIA de-a lungul timpului, zugrăvind adevărata faţă a celei mai cunoscute agenţii de informaţii din lume: costisitoare, periculoasă, profund disfuncţională şi depăşită strategic.

Veţi afla de ce 11 preşedinţi şi trei generaţii de ofiţeri au fost incapabili să înţeleagă lumea şi cum au periclitat nenumăratele gafe majore securitatea naţională a Statelor Unite.

Recenzii

Încă de la începuturile sale, cei care au avut nevoie ca CIA să fie percepută ca o forță planetară bazată pe culegerea și procesarea de informații, ca o agenție capabilă să desfășoare acțiuni paramilitare cu finalitate radicală, au promovat o imagine de organizație secretă, care cunoaște tot, în orice moment și este pregătită să acționeze oricând, oriunde în cele mai bune interese ale guvernului SUA. Filme, cărți, articole în ziare, legende etc., toate acestea au creat un mit care va fi spulberat doar la începutul secolului XXI, după ce va deveni mult prea evident eșecul general al Agenției și mai ales după desecretizarea unui volum considerabil de documente din arhivele sale secrete.

Istoria CIA, fie ea oficială sau secretă, nu va fi făcută publică niciodată probabil. De ce? Pentru că interesele sunt – și așa vor rămâne – ca un eșec de asemenea proporții să nu ajungă să afecteze imaginea de superputere a Statelor Unite. În plus, atâția oameni se fac vinovați de acest eșec – oameni care sunt parte integrantă a istoriei SUA, oameni care au lăsat urmași la conducerea guvernului SUA și a organizațiilor care asistă guvernul – încât dezvăluirea completă a istoriei ar submina capitalul de credibilitate al clasei conducătoare din SUA. CIA nu este singulară în această situație. În toate statele există istorii secrete ale unor astfel de agenții.

În CIA: O istorie secretă, Tim Weiner citează documente care certifică povești mai vechi despre CIA, cum ar fi intervențiile din Guatemala, Venezuela sau Cuba, oferind detalii extraordinare despre acțiunile sub acoperire ale agenților. Luptele CIA împotriva comunismul din Europa de Est, în timpul cărora agenția a recrutat cetățeni albanezi, unguri, români, cehi, polonezi, pentru a se infiltra în țările de unde proveneau în vederea desfășurării unor acțiuni subversive menite să submineze guvernele comuniste ale respectivelor țări, sunt prezentate cu dovezi documentare, cu nume și date. Aproape toți acești „agenți” au fost practic sacrificați din cauza lipsei unei organizări în interiorul acestor țări. La fel de sortite eșecului au fost și încercările disperate, dar total lipsite de finalitate de a se infiltra în instituțiile militare și de spionaj ale URSS pentru a culege informații care le-ar fi putut oferi un avantaj tactic în războiul rece.

Plusuri: O carte document, CIA: O istorie secretă poate fi creditată că adună laolaltă documente desecretizate despre CIA, documente care altfel poate că nu ar fi consultate decât de foarte puțini oameni, care ar folosi eventual informația pentru propriile scopuri, în nici un caz pentru informarea opiniei publice.

Recomandari: Este o carte pe care o recomand în primul rând celor care sunt pasionați de istorii secrete. Evident, cei pentru care CIA a reprezentat de-a lungul vremii un mit și care vor să înțeleagă adevăratul curs al evenimentelor, lecturarea cărții este necesară. Nu în ultimul rând, recomand cartea fanilor colecției Bestseller de la Editura Litera.

-- Ovidiu Leonte, Bookblog.ro

Video despre Carte


Despre Autor

Tim Weiner, jurnalist la The New York Times, a primit Premiul Pulitzer (1988) pentru investigaţiile privind programele secrete de securitate naţională. CIA. O istorie secretă, carte publicată în 30 de țări, a provocat dezbateri aprinse în lumea politică, dar şi în societatea civilă, fiind recompensată, în 2007, cu National Book Award.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Legacy of Ashes: The History of the CIA
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 815
Editura: Litera
Apariția: 2011
ISBN: 978-606-600-039-0
Dimensiuni: 14 x 20 cm
Greutatea: 0.9000

Pareri