Chișinăul pe vremea lui Pușkin (1820-1823). Cu 333 de intersecții de Lică Sainciuc

Chișinăul pe vremea lui Pușkin (1820-1823). Cu 333 de intersecții de Lică Sainciuc
196,00 MDL (39,40 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

”Chișinăul ce a tot trecut din mână în mână, răscroit de mai multe ori, ba chiar strămutat de pe o colină pe alta, nu mai oferă parcă icoana fidelă a cetății unde au stat străbunii.

În „Intersecții chișinăuene” timpul Chișinăului este refăcut continuu. Având la îndemână pretextul (de altfel, imposibil de livresc!) repovestirii unei cărți de epocă, autorul a riscat lipirea unor șiruri de timp ce păreau să nu se întâlnească vreodată. Astfel cititul înapoi și scrisul înainte se făcură un tot întreg și se va da de-a dura după datină.”

”Lucrarea “Orașul Chișinău pe timpul aflării în el a lui Aleksandr Sergheevici Pușchin 1820 –1823”a apărut cu peste o sută de ani în urmă, în 1899, și a reușit între timp să devină clasică. Ea a servit drept sursă pentru alţi autori, care i-au preluat și inexactităţile inerente și astfel
au contribuit la răspândirea lor.

Drept  suport  topografic  (cel  mai  vechi)  pentru  lucrare  a servit Harta Fedorov din 1834, care era de fapt un proiect, și  deci  mai  multe  elemente  însemnate  pe  ea  puteau fi  doar  niște  doleanţe,  inclusiv  toponimia.  Este atestat documentar  că  limba  de  circulaţie generală  a  capitalei regionale   către   anul   1834   rămânea   a   fi   româneasca, astfel încât  denumirile  de  străzi  care  apar  pentru  prima dată  în  limba  rusă  sunt  doar  niște  traduceri  a  termenilor topografici românești...”

 

Despre Autor


 

Ioan Halippa nascut in 1871, in familia dascalului Nicolae Halippa din satul Cubolta, judetul Soroca. Mama lui - Paraschiva - era fiica preotului din Vozdu, acelasi judet Soroca. Sotii Halippa au avut cinci copii: Ion, Maria, Cazunia, Natalia si Pantelimon. Precum era si firesc, parintii l-au indemnat pe Ion sa-si aleaga profesia tatalui, adica sa intre in tagma bisericeasca.

A urmat, consecutiv, scolile: primara din Cubolta, duhovniceasca din Edinet, Seminarul teologic din Chisinau, Academia teologica din Kiev. in 1895 proaspatul candidat in teologie se reintoarce in capitala guberniala a Basarabiei fiind angajat in functia de ajutor al inspectorului seminarului din Chisinau. isi aduce o contributie substantiala si in domeniul arheologiei. in prima jumatate a secolului XX a fost asasinat de bolsevici intr-o inchisoare.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 244
Editura: Cartier
Apariția: Ianuarie 2011
ISBN: 978-9975-79-684-2
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.6600

Pareri