Ce este Tulburarea Mentală: Evoluționism, Cultură, Psihopatologie

Ce este Tulburarea Mentală: Evoluționism, Cultură, Psihopatologie
325,00 MDL (76,28 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Patologii ce perturba sentimentele, gindirea si dispozitia unei persoane, afectindu-i capacitatea de a relationa si de a-si indeplini sarcinile zilnice, tulburarile mentale ridica si astazi numeroase probleme de intelegere a cauzelor care le-au declansat si a relatiei cu cel suferind. Incercind sa raspunda acestor probleme, Mircea Lazarescu isi valorifica ampla experienta intr-o carte accesibila, care ofera informatii esentiale cu privire la doctrinele si proiectele actuale din domeniul psihopatologiei.

Notele si trimiterile bibliografice de la finalul capitolelor reflecta starea prezenta a chestiunilor discutate, in timp ce casetele si tabelele sintetice prezinta criterii de diagnostic, clasificari, scheme, opinii si citate. Lucrarea poate fi consultata atit de psihologi si psihoterapeuti, cit si de filosofi si oameni de cultura.

Din cuprins:
Despre boli, trup si dubla personalitate • Minie, maniaci si manie • Delirul, dragostea si persecutia • Halucinatiile, viziunile si perceptia situationala • Dialogul, autismul, schizofrenia • Problema tulburarilor de personalitate • Psihopatologia, simtul comun si sinele persoanei constiente • Dupa 150.000 de ani. Evolutionism, cultura si psihopatologie

Despre Autor

Mircea Lazarescu este profesor de psihiatrie si, din 1983, seful Catedrei de Psihiatrie a Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara. Membru al Asociatiei Europene si Mondiale de Psihiatrie si al Comisiilor de Psihopatologie ale Asociatiei Mondiale si Europene de Psihiatrie (WPA, AEP).

A participat la infiintarea in Romania a mai multor societati in domeniul psihiatriei, ocupind functia de presedinte sau vicepresedinte al acestora. Dupa 1990 a fost primul presedinte al Asociatiei Romane de Psihiatrie. Este membru emerit al Academiei Romane de Stiinte Medicale.

Pe plan national si international, s-a afirmat mai ales in domeniul psihopatologiei, publicind lucrari de psihopatologie antropologica, clinica, fenomenologica si cognitiva. Interesul pentru perspectiva sociocomunitara a psihopatologiei, pentru psihoterapia si reabilitarea psihosociala si pentru sensul antropologic si aspectul existential al psihozelor s-a concretizat in numeroase lucrari si programe de cercetare antropologica.

A publicat de asemenea mai multe volume de antropologie filosofica. In ultimii ani, interesul sau s-a concentrat pe tema persoanei, in sens general uman si psihopatologic. Dintre volumele publicate in domeniul psihiatriei si psihopatologiei, amintim: Patologie obsesiva (1974), Introducere in psihopatologia antropologica (1989), Psihopatologie clinica (1994), Calitatea vietii in psihiatrie (1999), Psihiatrie, sociologie, antropologie (2002), Tulburarile de personalitate (in colaborare, Polirom, 2007), Patologie obsesiva (in colaborare, 2008), Tulburarea obsesiv-compulsiva. Circumscriere, modele si interventii (in colaborare, Polirom, 2009), Bazele psihopatologiei clinice (2010), Psihopatologie descriptiva. Semne si sindroame in tulburarile mentale (in colaborare, Polirom, 2011).

Dintre volumele de antropologie filosofica se pot aminti: Eseu despre fiintele intermediare (1994), Despre sarbatori, gradini si logos (2004), iar dintre volumele de memorialistica: Culorile nostalgiei (1997), Odiseu fara Ithaca (1999) si Chin, extaz si nebunie inalta in secolul XX (2011).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 464
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2014
ISBN: 978-973-46-4190-1
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4800

Pareri