Ce este Occidentul?

Ce este Occidentul?

Preț de Listă: 168,00 MDL (42,00 RON)

Preț: 50,40 MDL (12,60 RON)

Economisești: 117,60 MDL (29,40 RON) (70%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din franceză de Adrian Ciubotaru.

Noţiunea de "Occident" este prezentă în filigran în toate marile probleme geopolitice de azi. Dar ea este extrem de vagă. Philippe Nemo încearcă aici s-o definească în mod schematic, sprijinindu-se pe istorie.

Autorul vede cultura occidentală nu ca pe un produs al hazardului şi al necesităţii, ci ca pe o construcţie a spiritului, structurată în cinci momente-cheie: inventarea Cetăţii şi a ştiinţei de către greci, crearea dreptului privat şi a umanismului de către romani, profeţia etică şi escatologică din Biblie, "Revoluţia Papală" din secolele XI-XIII şi, în sfârşit, ceea ce s-a convenit să se numească marile revoluţii democratice moderne.

Recenzie

Philippe Nemo, filosof şi scriitor francez născut în 1949, este un nume important în gândirea contemporană franceză. Noţiunea de Occident este prezentă peste tot. Dar ea este extrem de vagă. Philippe Nemo încearcă s-o definească în mod schematic, sprijinindu-se pe istorie.

Autorul vede cultura occidentală nu ca pe un produs al hazardului şi al necesităţii, ci ca pe o construcţie a spiritului, structurată în cinci momente-cheie:

1.    inventarea Cetăţii, a libertăţii subordonate legii, a şcolii şi a ştiinţei realizată de către greci;

2.    crearea dreptului, a proprietăţii private, a „persoanei" şi a umanismului de către romani;

3.    revoluţia etică şi escatologică a Bibliei: caritatea transcenzând justiţia, punerea în tensiune escatologică a unui timp linear, timpul Istoriei;

4.    „revoluţia papală" din secolele XI-XIII, care a ales să utilizeze raţiunea umană sub cele două înfăţişări, a ştiinţei greceşti şi a dreptului roman, realizând prima sinteză veritabilă între Atena, Roma şi Ierusalim;

5.    marile revoluţii democratice moderne.

„Voi caracteriza, recunoaşte programatic autorul, într-o manieră pozitivă şi analitică aportul esenţial al fiecăruia dintre cele cinci evenimente şi voi arăta cum aceste contribuţii s-au asociat într-un chip atât de fericit pentru a construi Forma Occidentului."

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Philippe Nemo (n. 1949), filosof si scriitor francez contemporan. Profesor la ESCP-EAP. Domeniul lui de interes il constituie istoria ideilor, in special istoria intelectuala a liberalismului.  

Dintre lucrarile lui remarcam, in particular: Histoire des idées politiques dans l'Antiqueté et au Moyen Âge, PUF, 1998 (distinsa cu Prix Koenigswarter de l'Académie des scientes morales et politiques), Histoire des idées politiques  aux Temps modernes et contemporains, PUF, 2002.

 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 168
Editura: Cartier
Apariția: 2008
ISBN: 978-9975-79-426-8
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.2700

Pareri