Ce Au Fost “Boierii Mari” în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor (Secolele XVI-XX) [Carte Electronică]

Ce Au Fost “Boierii Mari” în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor (Secolele XVI-XX) [Carte Electronică]

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 62,10 MDL (15,53 RON)

Economisești: 27,89 MDL (6,97 RON) (30%)

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 62,10 MDL (15,53 RON)

Economisești: 27,89 MDL (6,97 RON) (30%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Ce au fost „boierii mari“ în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor este o cercetare asupra unei familii boiereşti şi, în fapt, un volum ce priveşte istoria instituţiilor politice româneşti premoderne.


Recenzie

,,Sensibil şi la partea anecdotică a biografiilor atent puse în pagină, istoricul înviorează fastidioasa reconstrucţie genealogistă cu „poveşti" şi amănunte care de care mai „pipărate". Aflăm, de pildă, că un anume Ionaş Grădişteanu „trăia un ménage à trois, ca în vodeviluri", că altă Grădişteancă, Eufrosina, domnişoară de onoare a reginei Elisabeta, primea în iatacul ei pe secretarul legaţiei belgiene sau că un frate al aceleiaşi domnişoare fără prejudecăţi, Emanoil, se sinucide, inexplicabil, taman după călătoria de nuntă.

Atrage atenţia şi biografia lui Grigore VI Grădişteanu, strămoşul mitoman şi snob care a alcătuit Nobiliaru familiei (o istorie mitizată, ce porneşte de la origini, cu inventarea unor strămoşi romani şi tot felul de lucruri hazoase), şi spectaculoasa carieră a lui Petrache Grădişteanu, cunoscut nu doar ca „victimă" a lui Maiorescu, ci şi prin faima sa de chefliu şi iubitor de femei frumoase, pentru a intra definitiv în legendă ca personaj într-un cântec lăutăresc, din care se reţin versurile: „Pe la Şapte Nuci/ Bătăi cu măciuci,/ Junele Missir/ Suge la clondir,/ Petre Grădişteanu/ Îi trage cu borcanu". ” - www.romlit.ro

 

Despre Autor

NEAGU M. DJUVARA s-a născut la Bucureşti în 1916, într-o familie de origine aromână aşezată în ţările române la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni politici, diplomaţi şi universitari. Licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940).

Participă la campania din Basarabia şi Transnistria ca elev-ofiţer de rezervă (iunie-noiembrie 1941); rănit în apropiere de Odessa. Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în mai 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică.

Numit secretar de legaţie la Stockholm de guvernul Sănătescu, va rămâne în Suedia până în septembrie 1947, când comuniştii preiau şi Externele. Implicat în procesele politice din toamna anului 1947, hotărăşte să rămână în exil, militând până în 1961 în diverse organizaţii ale diasporei româneşti (secretar general al Comitetului de Asistenţă a Refugiaţilor Români, la Paris; ziaristică; Radio Europa Liberă; secretar general al Fundaţiei Universitare „Carol I").

În 1961, pleacă în Africa, în Republica Niger, unde va sta douăzeci şi trei de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului francez al Afacerilor Străine şi, concomitent, profesor de drept internaţional şi de istorie economică la Universitatea din Niamey. Între timp, reluase studiile de filozofie la Sorbona.

În mai 1972, capătă doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filozofie a istoriei; mai târziu, obţine şi o diplomă a Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale de la Paris (I.N.A.L.C.O.). Din 1984, secretar general al Casei Româneşti de la Paris, până după revoluţia din decembrie 1989, când se întoarce în ţară. Din 1991, profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti şi membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol" din Iaşi.


Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-50-3208-1
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android

Pareri