Ce am Fost: Cum au Pierdut Statele Unite Supremația în Lumea pe care au Inventat-o și cum o pot Redobîndi

Ce am Fost: Cum au Pierdut Statele Unite Supremația în Lumea pe care au Inventat-o și cum o pot Redobîndi
252,00 MDL (50,65 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Lucia Dos si Miruna Andriescu.
 
Astazi, tari precum China sint intr-o continua ascensiune, in timp ce Statele Unite, care pina recent detineau suprematia in aproape toate domeniile si aveau un nivel de trai invidiat de celelalte natiuni, par sa bata pasul pe loc. Thomas L. Friedman si Michael Mandelbaum sustin ca tara considerata vreme indelungata cea mai mare putere a lumii este bolnava.
 
Boala ei, determinata de rigiditatea sistemului politic, nivelul tot mai scazut al educatiei, legile ineficiente, liderii slabi si datoriile uriase, o impiedica sa faca fata provocarilor majore ale prezentului: globalizarea, revolutionarea tehnologiei informatiei, deficitele bugetare cronice si consumul energetic excesiv. Si totusi, afirma autorii, Statele Unite isi pot redobindi suprematia mondiala daca isi rezolva problemele politice si economice. Iar solutiile la aceste probleme trebuie cautate, ca intotdeauna, chiar in istoria americana.

Cuprins:
Diagnosticul • Ignorarea problemelor • Ignorarea istoriei • Provocarea reprezentata de educatie • Esecul politic • Devalorizarea • Redescoperirea Americii • Terapia de soc

Recenzii

”Intreaga carte este redactata intr-o maniera incitanta si accesibila, opiniile autorilor fiind sustinute cu exemple concrete extrem de relevante, dar si cu referiri inspirate din secventele unor filme americane precum Nasul, Jerry Maguire sau Sus, in aer.
Ce am fost (...) reprezinta o evaluare pe cit de spectaculoasa, pe atit de bine documentata, a prezentului si viitorului Americii.” -- Victor Alartes, 23 octombrie 2012, pe www.filme-carti.ro

”Structurata in saisprezece capitole, cartea, care poate fi si un manual de imbunatatire a imaginii SUA la inceput de mileniu trei, porneste de la o constatare simpla: SUA nu mai sint marea putere unica a lumii, chiar daca din punct de vedere politic si militar inca dau tonul. Economic, insa, si poate chiar moral, America nu mai poate cautiona acele rezerve care i-ar permite sa evolueze in amplitudinea ei maxima, aceea de Number One intre statele lumii.

Cum este posibil ca o tara de la periferia capitalismului sa duca viata de tip prosper a unui imperiu nu ni se spune, insa cartea este o analiza meticuloasa, tipic americana, a cauzelor care au condus la actuala eclipsa si (...) reprezinta o buna oportunitate de a intelege de ce SUA se confrunta cu actualele provocari, ca si cu propria dezamagire.” -- Nicolae Coande, 23 martie 2012, in Gazeta de Sud, nr. 17

”Volumul analizeaza cele patru mari provocari cu care America se confrunta la momentul actual: globalizarea, revolutionarea tehnologiei informatiei, deficitele bugetare cronice si consumul energetic excesiv. Thomas L. Friedman si Michael Mandelbaum sustin ca America, tara considerata vreme indelungata cea mai mare putere a lumii, este bolnava, iar natiunea este orbita de sfirsitul Razboiului Rece si de catastrofa din 9/11. Si totusi, afirma autorii, Statele Unite isi pot redobindi suprematia mondiala daca isi rezolva problemele politice si economice. Iar solutiile la aceste probleme trebuie cautate, ca intotdeauna, chiar in istoria americana.” -- Stelian Turlea, 17 februarie 2012, in Ziarul de duminica

Despre Autor

Thomas L. Friedman a cistigat Premiul Pulitzer in anii 1983, 1988 si 2002 pentru articolele sale de politica externa din The New York Times, iar US News & World Report l‑a desemnat drept unul dintre cei mai de seama lideri de opinie ai Statelor Unite.

Este autorul volumelor From Beirut to Jerusalem (1989; premiat cu National Book Award pentru eseuri) si Longitudes and Attitudes: Exploring the World after September 11 (2002). De acelasi autor la Editura Polirom au aparut: Pamintul este plat. Scurta istorie a secolului XXI (2007), Lexus si maslinul (2008), Cald, plat si aglomerat (2010).

Detaliile Produsului

Titlu Original: Power: Why Some People Have It and Others Don't
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 400
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2012
ISBN: 978-973-46-2328-0
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri