Castele în Spania. Cronică de familie (1949–1959) [Carte Electronică]

Castele în Spania. Cronică de familie (1949–1959) [Carte Electronică]

Preț de Listă: 94,99 MDL (23,75 RON)

Preț: 47,50 MDL (11,88 RON)

Economisești: 47,49 MDL (11,87 RON) (49%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 94,99 MDL (23,75 RON)

Preț: 47,50 MDL (11,88 RON)

Economisești: 47,49 MDL (11,87 RON) (49%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

File de jurnal, însemnări răzleţe, pagini de corespondenţă – secvenţe memorialistice legate, ca într-un film, prin comentariul naratorului. În centru, o figură bine cunoscută celor care au citit Jocul cu moartea (Humanitas, 1999): Mihai Rădulescu, promiţătorul muzicolog condamnat într-un proces de moravuri şi afiliat apoi procesului Noica-Pillat, care s-a sinucis în arest. Şi un laimotiv: iubirea lui Pierre pentru Mihai, mai profundă, mai durabilă decât aventura lor erotică. În jurul celor doi, „curtea Spaniei“: cercul de prieteni nevoiţi, într-o vreme în care relaţiile homosexuale erau pedepsite de lege, să-şi trăiască viaţa disimulaţi înapoia unei metafore.
În aşteptarea jurnalului inedit al lui Ion Negoiţescu, Castele în Spania este prima evocare din interior a ceea ce presa a numit „elita gay din România" din anii postbelici.

„Te iubesc şi este un lucru nou pentru mine, deoarece niciodată n-am mai iubit în felul acesta... Nu e o pasiune, nu este nici măcar tandreţe, aşa cum am simţit-o pentru unii: e o iubire inteligentă, o întrepătrundere sau, cum ţi-am mai spus-o, o permanentă prezenţă, un soi de har divin care coboară peste mine. Sunt oarecum descumpănit. Am avut îndoieli, mi-a fost chiar teamă: nu mă socoteam demn de o astfel de dragoste. Întotdeauna am resimţit iubirea ca pe ceva turbulent şi dinamic, tinzând fără încetare către o finalitate exterioară şi simplistă. Acum însă, dimpotrivă, e pacea, e abandonarea, deloc sterilă, ci evoluând pe nişte planuri interioare ascendente... S-ar zice că sunt trist... De fapt, sunt numai calm, calm şi fericit.“ - Pierre lui Mihai

Recenzie

,,Petre Sirin nu regretă nebunia acelor ani: era tânăr, era în același timp conformist, dar și rebel, pentru că nu puteai fi altfel dacă erai homosexual. Povestea lui de dragoste cu Mihai Rădulescu a fost, poate, peste ani, punctul cheie într-o viață care a continuat apoi cu succes. Chiar dacă a existat mânie sau suferință, răbufniri de gelozie și momente în care nu exista nicio bucurie (cum, de altfel, mărturisește chiar el în dese rânduri în jurnal), iubirea pentru Mihai a rămas în memoria lui Petre Sirin, fapt ce l-a determinat, la mulți ani după întâmplări să își alăture gândurile din prezent cu cele din trecut. O carte înduioșătoare, până la urmă, cu condiția să scapi de prejudecăți, dacă acestea există.” - http://filme-carti.ro/carti/castele-in-spania-de-petre-sirin-33953/

Despre Autor

PETRE SIRIN s-a născut la 29 mai 1926 la Chişinău, ca unic fiu al unui polonez din Odessa, Anatolie Petrovici Hrşanovschi, şi al unei ucrainence din Kiev, Xenia Zaharovna (n. Oppocov). Tatăl său, grafician talentat, îşi aduce familia în capitala României, devenind aici colaboratorul mai tuturor editurilor din epocă şi ilustratorul „de casă" al Editurii Hertz; la Editura Didactică şi Pedagogică va lucra peste 40 de ani, până la sfârşitul vieţii. Petre studiază la Liceul „Matei Basarab", apoi este admis la Institutul Francez din Bucureşti. Îl are ca mentor spiritual pe Roland Barthes, de care îl va lega o mare amiciţie.

Între 1946 şi 1951 urmează cursurile Facultăţii de Istorie, fiind repartizat după aceea într-o şcoală bucureşteană, unde funcţionează trei ani ca profesor. În 1952 dă examenele de admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" şi intră la secţia Regie de film. La absolvire este repartizat la Studioul „Al. Sahia", unde regizează unul-două filme de scurtmetraj pe an şi îşi dedică restul timpului lucrărilor literare de sertar. În 1979 se retrage la Bran. Până la pensionare (1986), va conduce Catedra de artă teatrală şi cinematografică a Şcolii Populare de Artă din Braşov. Moare pe 2 aprilie 2003, la Bran.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2013
ISBN: 978-973-50-4031-4
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 288

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: