Casa Mare

Mai multe poze

Casa Mare
70,00 MDL (14,07 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

În anul 1961 talentatul prozator Ion Druță și-a făcut debutul în literatura pentru teatru cu drama psihologică Casa mare. În acest sens casa mare se umple de o semnificaţie etică bine definită: ea simbolizează acel colţişor al sufletului, în care omul păstrează tot ce are el mai curat şi nobil. Drama Casa mare este o operă profund poetică, are un subiect bogat.

Casa mare - simbolul fericirii dar şi al deznădejdii. Creaţia dramatică a lui Ion Druţă, care cuprinde în mare parte piesele Casa mare, dezbate teme şi motivele care pot fi găsite şi în prozele sale: raporturile om - morală, sacru şi profan, ecologia naturii versus ecologia spiritului, repercusiunile tehnocratizării, problema memoriei şi a istoriei. Casa mare este una dintre cele mai reprentative piese în acest sens, pentru că înglobează componentele, dominantele dramaturgiei lui Ion Druţă. Conflictul principal al acestei drame este unul de natură interioară.

Drama conţine, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste, neglijată de criticii seduşi de schema morală. Drama Casa mare poate fi considerată, de altfel ca şi alte texte epice şi dramatice ale Ion Druţă, un veritabil manual de etică, valabil şi pentru lumea de astăzi, care se schimbă rapid şi radical.

„Piesa lui Ion Druță Casa mare e, în felul său, o metaforă în care se cuprinde drama tuturor satelor golite de viața lor firească, în urma războaielor; drama oamenilor a căror soartă se înscrie sub însemnul neîmplinirii dragostei autentice. E ca un cântec trist de nostalgică resemnare solară.” -- Constantin Cubleşan

"Prin caracteristicile ei esențiale, opera lui Ion Druță... este în total o expresie a rezistenței spirituale și morale în fața a tot ce subminează naționalul, umanul, sacrul". -- M. Cimpoi 

 

Despre Autor


 

Ion Druță (3 septembrie 1928, comuna Horodiştea, fostul judeţ Soroca, azi în raionul Donduşeni). Cele dintîi povestiri îi sînt publicate la începutul anilor ’50. Primul volum de schiţe şi nuvele, La noi în sat, vede lumina zilei în 1953, fiind urmat de alte povestiri, apoi de romanul Frunze de dor (scris în 1955, publicat în 1957). Colaborează la ziarele Ţăranul Sovietic, Moldova socialistă şi la revista Femeia Moldovei. Absolvă Cursurile superioare de literatură de pe lîngă
Institutul de Literatură „A. M. Gorki” al Uniunii Scriitorilor din URSS (1957).

Criticile distru-gătoare din partea oficialităţilor comuniste din RSS Moldovenească vizînd scrierile sale, mai ales romanul Povara bunătăţii noastre (1963, prima parte Balade din cîmpie, integralPovara bunătăţii noastre, 1970), precum şi filmul Ultima lună de toamnă, îl fac pe autor să se stabilească cu traiul la Moscova (1959). 

Ca dramaturg este autorul unui şir de piese montate cu succes atît în Moldova, cît şi pe scenele multor teatre din fosta URSS şi din străinătate:Casa mare (1962), Păsările tinereţii noastre (1971), Horia (1973), Frumos şi sfînt (Sfînta sfintelor; 1974), Întoarcerea ţărînii în pămînt (Plecarea lui Tolstoi; 1978) şi multe altele. În 1967 i se decernează Premiul de Stat al RSS Moldoveneşti pentru nuvela Ultima lună de toamnă şi romanul Balade din cîmpie
 
Scriitor bilingv, publică la Moscova în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie. Deţine titlurile de Scriitor al Poporului (1988), membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (1992). Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii (1988).
Opera sa, din care mai menţionăm romanele Clopotniţa (1972) şi Biserica Albă (1983), ocupă unul dintre cele mai de seamă locuri în literatura contemporană a Republicii Moldova.
 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 116
Editura: Cartier
Apariția: Septembrie 2015
ISBN: 978-9975-86-009-3
Dimensiuni: 13 x 19 cm
Greutatea: 0.2200

Pareri