Casa Buddenbrook

Casa Buddenbrook
274,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

În Casa Buddenbrook, cel mai adesea se moare pe neaşteptate, dar doliul şi ceremonialul de familie cu care sînt conduşi morţii la groapă fac parte din soliditatea acestei case. Sînt un prilej de etalare a bogăţiei, ca şi nunţile sau ca şi inaugurarea unui nou imobil în care familia urmează să trăiască. Iar onoarea familiei trebuie apărată cu dinţii, chiar şi împotriva acelor membri ai ei care nu văd în această onoare scopul vieţii lor. Asta fiindcă, într-o familie de negustori de vază, onoarea e caertificatul afacerilor încheiate printr-o strîngere de mînă.

Aşa că atunci cînd un Buddenbrook care înregistrează o pierdere cumplită are de ales între a-şi ţine cuvîntul sau a-şi diminua pierderile, preferă să-şi ţină cuvîntul, ceea ce alţi negustori nu fac şi le merge mai bine. Cînd ajunge cu romanul la ultima generaţie a familiei de negustori, cea din care el însuşi face parte, Thomas Mann îşi omoară personajul care ar fi trebuit să-i semene.

Casa Buddenbrook a încetat să existe la a patra generaţie. Pentru că această ultimă generaţie a trădat şi negustoria şi familia, de dragul literaturii, deci trebuia să dispară.

„Ceea ce n-as fi indraznit sa sper a fost ca interesul pentru aceasta carte sa depaseasca, obiectiv si subiectiv, granitele Germaniei, ca istoria «declinului unei familii» sa-i viziteze si pe altii, ca burghezia europeana din Copenhaga sau Marsilia sa se regaseasca in ea, ca scriind- in forma si continut - o carte foarte germana, sa redau o bucata de istorie europeana.“ - Thomas Mann

Casa Buddenbrook a fost primul roman al autorului german Thomas Mann care a fost publicat în 1901 când acesta avea 26 de ani. Republicarea romanului în 1903 a confirmat că acest roman a fost un mare succes literar în Germania.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Casa Buddenbrook: declinul unei familii este unul din ultimele şi cele mai bune romane realiste europene. Acţiunea se desfăşoară în veacul XIX, de-a lungul a patruzeci de ani, în oraşul hanseatic Liibeck, urmărind destinul unei familii de vază de negustori, în special al celor trei copii. Christian Buddenbrook nu are autodisciplina (sau autocontrolul) specific unui om de afaceri şi joacă, în schimb, rolul autodistructiv al prostănacului.

Fratele mai mare, Thomas, se adaptează deplin statutului de cap al familiei, consul şi senator, dar cu mare efort fizic şi psihic. Sora lor, Tony, pune mare preţ pe renumele familiei, dar iubirile şi căsătoriile sale nefericite dovedesc că nu îşi poate îndeplini sarcinile de fiică şi soţie. Capitolele finale sunt dedicate fiului lui Thomas, Hanno, care moşteneşte excepţionalul talent muzical al mamei sale olandeze, ca şi dezinteresul faţă de scena publică eminamente masculină. El marchează fie o nouă direcţie în evoluţia familiei, fie sfârşitul ei.

Romanul prezintă nenumărate scene de familie minuţios relatate: sărbătoriri, certuri, decese, naşteri, nunţi, vacanţe la mare, ani de şcoală şi lansări de vapoare. Mann analizează remarcabil şi detaliat, cu subtilitate şi obiectivitate, relaţia dintre eul public şi cel privat, dintre decăderea spiritului civic şi comercial şi, pe de altă parte, apariţia unui ideal nou, autoformativ, iar personajele şi destinele lor au o largă rezonanţă istorică.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Buddenbrooks: Verfall einer Familie
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 672
Editura: Rao
Apariția: Octombrie 2009
ISBN: 9789731034010
Dimensiuni: 13,2 x 20,6 cm
Greutatea: 0.7500

Pareri