Cărțile Crude. Jurnalul Intim și Sinuciderea. Ediția a II-a revăzută

Mai multe poze

Cărțile Crude. Jurnalul Intim și Sinuciderea. Ediția a II-a revăzută
126,00 MDL (31,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Axat pe ideea de confesiune, de intimitate, jurnalul capata, incepind cu secolul al XIX-lea, valente si consacrare literara. Mircea Mihaies isi poarta cititorii prin jurnalele celebre ale epocii ce se deschide atunci – de la Stendhal la Sylvia Plath si de la Tolstoi sau Kafka la Drieu sau Radu Petrescu – mereu in cautarea relatiei esentiale pe care acestea, prin chiar natura lor, o intretin cu moartea.

Asa cum il infatiseaza autorul, jurnalul intim capteaza astazi prin ceea ce ascunde aceasta pendulare ambigua intre spaima de moarte si fascinatia ei: aventura unei subiectivitati confruntate cu lumea, experienta directa, nemijlocita a unui individ care isi depaseste fragilitatea prin memorie.

„Ceea ce caracterizeaza scrisul lui Mircea Mihaies este tensiunea permanenta intre natura ironica a felului cum priveste el lumea si ceea ce as numi grija constanta pentru treburile cetatii. Un fost presedinte al Romaniei l-a numit odata, in prezenta lui Adam Michnik, mon detracteur personnel. Este, in fond, o onoare sa fii privit astfel de diversi oameni politici…” (Vladimir Tismaneanu)

Cuprins: Jocul memoriei si al intimplarii • Jurnale de dincolo de mormint • Al treilea cer • Imaginile eului: arta (auto)portretului • Retorica fictiunii si a realitatii • Cutia neagra

 Recenzie

”Mircea Mihaies scrie sobru, fara izbucniri lirice, asa cum poate altul in locul lui, tentat de un asemenea subiect, ar fi procedat. Cartile crude nu sint crude in sensul in care autorul a slefuit fiecare fraza si nu si-a permis nici un pic de diletantism. O asemenea lucrare ar fi necesara tuturor acelora care isi inchipuie ca jurnalul intim, cu toate dezvaluirile sale, nu ar trebui tinut sau, daca e scris, nu ar trebui sa ajunga pe mina celorlalti.

Mihaies ne ajuta sa intelegem ca pina si in momentele sale cele mai disperate scriitorul ramine scriitor si de aceea scheletul sau corpul sau neinsufletit, oricit de sinistru ar arata, este acoperit de propriile pagini ca de un giulgiu care-l transfigureaza.” - Dan Stanca, 10 ianuarie 2006, Romania libera

Despre Autor

Mircea Mihaies (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de literatura engleza si literatura americana la Universitatea de Vest din Timisoara. Din 2005, indeplineste functia de vicepresedinte al Institutului Cultural Roman. A fost distins de trei ori cu premii ale Uniunii Scriitorilor din Romania.

La Editura Polirom a mai publicat: Masca de fiere (2000), Viata, patimile si cintecele lui Leonard Cohen (2005), Metafizica detectivului Marlowe (2008), Despre doliu (2009), Ultimul Judt (2011). A scris sase carti impreuna cu Vladimir Tismaneanu, dintre care cinci au aparut la Editura Polirom: Balul mascat (1996), Vecinii lui Franz Kafka (1998), Incet, spre Europa (2000), Schelete in dulap (2004), Cortina de ceata (2007). La Editura Polirom a aparut, in mai multe editii, si romanul scris impreuna cu Mircea Nedelciu si Adriana Babeti, Femeia in rosu.

Alte carti: De veghe in oglinda (1989), Cartea esecurilor (1990), Cartile crude (1995), Atlanticul imaginar (2002), Scutul lui Perseu (2003).

Cuprins: Titlul jurnalistic • Aspecte ale limbii romane contemporane in presa scrisa • Citeva argumente pentru un cod tipografic romanesc • Structuri pleonastice in presa romaneasca actuala • Aspecte morfologice si etimologice ale derivatelor cu sufixe neologice • Despre ortoepia si ortografia siglelor • Cuvinte si enunturi deficitare ca sens in limbajul mass-mediei de dupa 1989 • Stilul publicistic actual intre libertatea de exprimare si libertatea de expresie • Anafora discursiva in textul jurnalistic • Violenta societatii si brutalitatea lingvistica in mass-media

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 216
Editura: Polirom
Apariția: 2005
ISBN: 973-46-0123-7
Dimensiuni: 14,5 x 22,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri