La un Pas de Sine

La un Pas de Sine
239,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 299 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Dragostea inundă paginile acestui volum: versurile sunt uneori pline de un optimism debordant, iar alteori supuse unor frământări şovăielnice. Anume aceste pendulări sunt insumate armonios in volumul de versuri cu titlul "La un pas de sine". Cartea a fost concepută ca un dialog între poezie şi pictură: intr-un tandem dansant, fiecare vers fiind insoţit de un desen al artistului Vasile Botnaru. Executate in vin sau cafea, aceste desene, parcă, te invită să savurezi lectura, învăluit in aroma unui pahar de vin bun sau a unei ceşti de cafea…

"La un pas de sine" este un pelerinaj al autoidentificării, cât şi un angajament al explorării şi cunoaşterii universului. Chiar din primele pagini micropoemele "Cădere eternă", "În cerul meu", "Revelaţie" sau "Scânteie", precum nişte axiome ale vieţii, dezvăluie laconic, dar foarte elocvent adevăratele mistere ale existenţei. Prof. Vasile Popovici, Membru LSR – Filiala Iaşi-Moldova, remarcă "... poemul „Cădere eternă”, [...] l-aş numi „poem-metaforă”, dar şi „poem-prosopopee”. Înlocuind „frunzele” cu „oamenii”, înţelegem de ce este metaforă; dacă, pe frunze „vântul le înţelege” şi că ele, frunzele, „au venit”, „unde pleacă” şi „pe braţele”… „au căzut”, înţelegem şi de ce este prosopopee (personificare)[...]. De unde şi nuanţa de poezie filosofică, - in extenso – aş cădea în capcana unei plăcute interpretări subiective: nu ştim (noi, locuitorii acestui segment cosmic), de unde venim, dacă venim; unde plecăm, dacă plecăm; ce rost, ţel, scop avem, dacă avem; în planurile cui intrăm, dacă intrăm şi că, poate suntem un vis al unor entităţi de dincolo de noi. În poezia „În cerul meu”, de aceeaşi factură, filosofică, poetul ne mărturiseşte fără echivoc, că şi-a conturat deja un univers, nu virtual, ci concret, ce cade sub cele cinci simţuri omeneşti: „cerul meu”, unde:

„Norii descătuşaţi pe aripi de vânt
Strâng gheţarii indiferenţei
Şi scuipă grindină
În pământul noroios al vieţii.
Şi…
”În cerul meu inima bate”
...încerc să aprind lumină,
să topesc tristeţea,
să zbor…,
să visez…
Un cer unde „totul e linişte,
E pace,
Şi e rugăciune.

În aceeaşi ordine de idei Prof. Dr. Constantin MIU constată că "În volumul de faţă, există o categorie de poezii, în care se fac judecăţi din perspectiva unei conştiinţe auctoriale, versurile având tenta unor cugetări, ca urmare a unei experienţe bogate de viaţă." Totodată, poezia patriotică este una lipsită de compromis, îndrăzneaţă, hotărată, una care cheamă pe baricade.

Dragostea de ţară şi de neam este supremă, fără atenuări, coborâşuri, una elevată şi idealistă. "Ceea ce mi se pare foarte important pentru poet este că, fără a-şi pierde originalitatea, se cunoaşte că i-a citit pe marii noştri clasici, care răsună discret în versurile lui Sergiu Botezatu, ceea ce, din păcate, este un lucru rarisim la scriitorii debutanţi de astăzi", conchide criticul literar, Adrian Bucurescu.

"Fără pretenţia de a rupe tipare, se remarcă la poetul Sergiu Botezatu o maturitate poetică pe care alţii o capătă cu greu în timp ori nu o capătă deloc. Versul poetului e robust, sănătos, cu acea încărcătură emoţională pe care trebuie să o culegi din străfunduri ale subliminalului, cu partea aceea metafizică care dă frumuseţe şi culoare, fascinaţie, într-o osmoză elegantă care impune optimismul şi dragostea de viaţă, încheie Prof. Vasile Popovici, Membru LSR – Filiala Iaşi-Moldova.

Vasile Botnaru a făcut studiile la Facultatea de jurnalism la Universitatea Lomonosov din Moscova. A lucrat reporter foto, secretar de redacție, comentator politic. Împreună cu alți colegi a fondat în 1992 Agenția de știri Basa-Press. A contribuit la importul și lansarea postului de televiziune Pro TV Chișinău. Este corespondent la Associated Press. Pe lângă jurnalism Vasile Botnaru mai practică și pictura. Până acum el a realizat câteva expoziții de picturi în vinși cafea. 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 204
Editura: Elan Poligraf
Apariția: Noiembrie 2015
ISBN: 978-9975-66-481-3
Dimensiuni: 16,5 x 24 cm
Greutatea: 0.4900

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

poezia - revelatie!
O poezie profund filosofica, care sensibilizeaza cugetul si emotiile.
Evaluarea
Parerea lui Carolina C / (Plasată la data 01.04.2016)