Manual de Analiză a Politicii Externe

Serban Filip Cioculescu (coordonator), Iulia Motoc (coordonator)

Descriere

Semnate de specialisti recunoscuti in stiinte politice, dar si de citiva actori de prim-plan ai politicii externe romanesti, textele reunite in acest manual abordeaza o gama ampla de teme specifice domeniului.

Dupa consideratiile privind luarea deciziilor in politica externa a Romaniei, este analizata din punct de vedere teoretic intreaga problematica a disciplinei: dreptul la participare, etica, interesul national, securitatea nationala, regimurile politice sau teoria jocurilor. Sectiunea de final este un studiu aplicat al unor subiecte precum nasterea lumii unipolare, regiunea Marii Negre, antiamericanismul, relatiile dintre Romania si Ungaria, politica de extindere a Uniunii Europene sau formarea diplomatilor intr-o lume din ce in ce mai globalizata.

Primul manual de analiza a politicii externe din peisajul academic romanesc se adreseaza specialistilor din domeniile relatiilor internationale, diplomatiei, securitatii nationale, economiei, precum si studentilor de la facultatile de profil.

Cuprins: Luarea deciziei in politica externa romaneasca: viziunea presedintilor republicii • Luarea deciziei in politica externa romaneasca: viziunea ministrilor de Externe • Teorii ale politicii externe • Practica politicii externe

Despre Autor

Serban Filip Cioculescu  estedoctor in Stiinte politice, este cercetator stiintific in domeniul studiilor de securitate la Institutul pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara din Bucuresti si lector la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti, catedra de Relatii Internationale si Studii Europene.

Iulia Motoc  este profesor la Universitatea Bucuresti, director al Masterului European al Drepturilor Omului, Venetia, precum si avocat in cadrul Baroului Bucuresti. Cadru didactic pentru Drept International, specialist inter­national in drepturile omului, fost raportor ONU pentru RD Congo si presedinte al Subcomisiei pentru drepturile omului. Membru in Comitetul ONU al Drepturilor Omului din anul 2006. Doctor in etica si doctor in drept international (Université Paul Cézanne Aix‑Marseille III).

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 456
Apariția: 2010
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
ISBN: 978-973-46-1515-5