Și a Fost Noapte…

Și a Fost Noapte…
79,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)
    • 26 persoane au cumpărat recent acest produs.

Descriere

Romanul Anului 2012 potrivit ziarului Jurnal de Chișinău.

Un roman redactat dintr-o suflare, şi încă – pe ultima sută de metri, de către un adevărat maratonist al literelor noastre, octogenarul Aureliu Busuioc, Şi a fost noapte…, Cartier, 2012, este o tulburătoare poveste de dragoste dintre un ofiţer al armatei germane (de origine austriacă, detaliu important în economia naraţiunii) şi o tânără bulgăroaică din orăşelul B[olgrad], totul pe fundalul ofensivei Armatei Sovietice din vara lui 1944.

„În dimineaţa zilei de 14 iunie – începe tradiţional autorul, pentru a fixa de la bun început atât cadrul realist, cât şi formatul simbolic al naraţiunii –, o pereche de lebede survola în sfârşit orăşelul B. Zborul în sine nu marca nimic extraordinar (…) Neobişnuită era perechea: o pasăre albă ca spuma laptelui şi cealaltă neagră tăciune”. (Peste alte câteva zeci de pagini, se va afla că lebăda neagră fugise – de dragul celei albe, se înţelege – din grădina zoologică de la Viena, ceea ce consună – pe invers – cu pornirea tinerei fete de a-l urma pe Oberleutnantul ei în Tirol.)

Şapte capitole, scurte ca cele şapte zile ale săptămânii, chiar dacă tinerii au la dispoziţie ceva mai mult de două luni (din 14 iunie până pe 23 august, ’44), intitulate fiecare după numele protagonistului ce iese în faţă – Werner, Lenţa, Vasil Karapetrov, Tuşa Velceva ş.a.m.d. –, spun aceeaşi eternă poveste a noilor Romeo şi Julieta, doar că de data aceasta nu familiile iubiţilor se opun, ci însăşi logica implacabilă a războiului:

„– Fetiţa  mea, uiţi în ce lume trăieşti (…) Azi suntem împreună, dar e războiul acesta nebun pe care-l vom pierde… Şi atunci? Am văzut câte ceva din jurnalele noastre din de pe al doilea front… Am văzut franţuzoaice tunse chilug în piaţă, fie că au fost amante vremelnice ori soţii iubitoare ale ocupanţilor… Fără deosebire… Ţi-am propus eu una din aceste variante? Mâine-poimâine, se întorc ruşii aici… Aş vrea să fii soţia mea, nu jertfa mea… Dar cum? Cum?”

Recenzii

Vor trece alţi 12 ani, răstimp în care Werner rămâne în prizonierat la ruşi, iar Lenţa face Literele, şi eroii noştri se vor întâlni – acum, pe fundalul evenimentelor din 1956 din Ungaria –, iar întrebarea lui Werner: „– Domnişoară Velcev, mai doriţi să vă mutaţi în Tirol?...” nu-i decât răspunsul la acele retorice „Dar cum? Cum?” din 1944. Cerc închis. „Da, Werner, da, da, da!” -- Emilian Galaicu Păun
”Aureliu Busuioc a scris romane pentru toată literatura basarabeană de după 90 încoace. N-a scris romane ca un grafoman. Dar, periodic, la 3-4 ani scotea câte o carte. La 82 de ani, căutând literele de pe tastatură cu o lupă mare, a scris romanul de dragoste pe care l-a purtat mai bine de o jumătate de veac pe umărul stâng.” - Gheorghe Erizanu, director Editura Cartier

„Aureliu Busuioc contrazice imaginea consacrată a scriitorului basarabean. Nu este patriarhal, ci monden, nu este patetic, ci ironic, înalt şi masiv, cu părul negru uşor cârlionţat, cu sprâncene groase, desenate decis, cu un cap de împărat roman, aduce aminte de Toma Caragiu. Are, ca şi el, o voce melodios-bărbătească şi domină, prin inteligenţa sa efervescentă şi umorul demistificator, pe cei aflaţi în jurul lui. Devine imediat, în orice grup s-ar afla, „masculul dominant". (....) în scris are eleganţă şi o autoritate firească. Dacă se joacă, o face ca un aristocrat, nu ca un clovn", spune despre Aureliu Busuioc criticul literar român Alex Ştefănescu.

Acţiunea romanului Şi a fost noapte... are loc în Basarabia, în vara anului 1944. Este vorba despre povestea de dragoste dintre un ofiţer german de origine austriacă şi o bulgăroaică din sudul Basarabiei. Este o dragoste în vreme de ură. Ca şi acea neobişnuită pereche de lebede de deasupra orăşelului В.: „o pasăre albă ca spuma laptelui şi cealaltă neagră tăciunie". Pereche care nu va avea niciodată pui, după cum spune domnul Rădulescu, profesorul de ştiinţe naturale. Acea pereche era văzută ca un semn bun.

Dar pescarii, spre deosebire de profesorul Rădulescu, au observat că avea şi trei bobocei. Semnul rău a venit în dimineaţa zilei de 14 iulie, când lebăda neagră s-a prăbuşit peste taraba cu alviţă şi romburi de susan cu zahăr a macedoneanului Moscaliu.

„Căci toţi ucidem ce iubim,/Dar nu murim cu toţii..." (Oscar Wilde, Balada închisorii din Reading) este mottoul pe care 1-a ales Aureliu Busuioc pentru ultimul său roman.

Werner, ofiţerul german din Tirolul austriac, şi Lenţa, bulgă-roaica din Basarabia, aveau să se întâlnească în Ungaria, peste ani, în timpul evenimentelor din 1956.

Legenda spune că Werner Storch, proprietarul unei fabrici de brânzeturi, a răpit-o pe Lenza Velceva Storch, soţia sa, din ghearele KGB-ului...

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Aureliu Busuioc (n. 26 octombrie 1928, Codreanca, raionul Strășeni — d. 8 octombrie 2012) a fost un poet, prozator, dramaturg, publicist, traducător.

Debutează cu volumul de poezie Prafuri amare, 1955, după care au urmat: Piatra de încercare, 1958; Firicel de floare rară, 1961; Dor, 1962 ș.a. Autor al romanelor: Singur în faţa dragostei, 1966; Unchiul din Paris, 1973; Local-ploi de scurtă durată, 1986; Lătrând la lună, 1997; Pactizând cu diavolul, 1999; Spune-mi Gioni, 2003; Hronicul Găinarilor, 2006.

ntastică, pusă în scenă în prezent... o carte pentru romanticii incurabili, cărora le plac eroinele aflate în plin conflict între dragoste și datorie, frământate de pasiuni toride, dar înnăbușite.”  L.A. Times

”Romanul de debut al lui Andrea Cremer pune mister și pasiune într-o experiență a autodeterminării.” Publishers Weekly

 Trădare, pierdere, suferință, spaimă. Cum poate rămâne în viață o dragoste supusă la atâtea încercări? Continuarea în cartea a doua, Blestemul Lupilor.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 128
Editura: Cartier
Apariția: 2012
ISBN: 978-9975-79-744-3
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

emotii
E un roman emotionant...l-am citit cu sufletul la gura
Evaluarea
Parerea lui Vera Ceban / (Plasată la data 11.09.2013)