Zbor Deasupra unui Cuib de Cuci (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Zbor Deasupra unui Cuib de Cuci (Top 10+) [Carte de Buzunar]
135,00 MDL

Disponibilitate: În Stoc

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Doar 1 exemplar disponibil

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

sau

Descriere

Traducere din limba engleza de Marcel Cornis-Pope
 
Zbor deasupra unui cuib de cuci a dat titlul unei celebre ecranizari, in regia lui Miloš Forman, avindu-i in distributie pe Jack Nicholson, Michael Berryman, Peter Brocco si Louise Fletcher.
 
Zbor deasupra unui cuib de cuci, romanul care a lasat urme de nesters in literatura contemporana, este povestea zguduitoare a pacientilor dintr-un ospiciu condus cu mina de fier de sora-sefa Ratched, adepta unor metode de tratament barbare, precum electrosocurile si lobotomia. Singurul care i se opune este scandalagiul Randle Patrick McMurphy, simbolul revoltei impotriva autoritatii tiranice. Prin ochii altui pacient, seful Bromden, un indian urias, asistam la inclestarea dintre cei doi, care capata proportii aproape mitologice.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

”Romanul lui Kesey descrie un azil de boli mintale, în care repetatele încercări de a-i diagnostica pe pacienţi ca nebuni sunt concepute ca parte a unui proiect mai cuprinzător de producere a unor cetăţeni pliabili şi docili pe întreg teritoriul Statelor Unite. Un text de referinţă pentru mişcarea antipsihiatric a anilor 1960, el cercetează relaţia dintre sănătatea mintală şi nebunie, conformism şi rebeliune.

Romanul este iscusit echilibrat, de la început până la sfârşit. Spre exemplu, nu este deloc clar dacă aşa-numitul „Cartel" este în realitate o autoritate nemărginită, desemnată să exercite controlul pe plan social asupra întregii populaţii, sau o proiecţie a imaginaţiei paranoidului narator, Şeful Bromden. De asemenea, se ridică întrebarea dacă nebunia, pentru a-l cita pe R.D. Laing, „nu ar putea foarte bine sâ fie o stare de sănătate într-o lume nebună" sau, cel puţin, o formă corespunzătoare de rebeliune socială, fără ca această întrebare sâ primească însă vreun răspuns.

în lumea sterilă, ermetic închisă, a azilului, hoinăreşte Randall P. McMurphy, un „cowboy" al vremurilor moderne, „cu mers ţanţoş", care tulbură bunul mers al salonului în care sunt internaţi bolnavii şi subminează autoritatea absolută a infirmierei „de oţel" Ratchet. Cât timp actele de rebeliune ale lui McMurphy îmbracă, de cele mai multe ori, forme egoiste, eforturile romanului de mobilizare politică nu-şi ating ţinta şi remarcile cu caracter rasial şi sexual sunt cumva stânjenitoare. El îl pune pe „cowboyul" McMurphy să-l salveze pe „Indianul" Bromden şi, în epoca drepturilor civile şi feminismului, pacienţii albi sunt prezentaţi drept victime ale „matriarhatului", abil sprijinit de o clică de infirmieri de culoare.

Dar impresionantele încercări ale lui Kesey de a percepe natura amorfă a puterii moderne - o putere nelegată în mod necesar de lideri sau chiar de instituţii - fac din această carte o lucrare vizionară, râu prevestitoare. Dacă soarta lui McMurphy este ceea ce îi aşteaptă pe cei care lovesc prea tare în sistem, atunci sănătatea mintală a lui Bromden depinde de atitudinea sa, de a nu închide ochii în fata injustiţiei şi exploatări

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall


Despre Autor

Ken Kesey (1935-2001) a absolvit University of Oregon, urmind ulterior si cursurile Stanford University. Participarea, ca voluntar, in cadrul unor experimente cu LSD organizate de guvern, precum si o scurta perioada in care a lucrat intr-un ospiciu il vor influenta puternic in scrierea romanului Zbor deasupra unui cuib de cuci (1962), devenit un clasic al contraculturii americane. In anul 1975, romanul a fost ecranizat de regizorul Miloš Forman, cu Jack Nicholson si Louise Fletcher in rolurile principale.

Pelicula a primit 5 premii Oscar, 6 premii BAFTA si numeroase alte distinctii la festivalurile de film nationale si internationale.

Ken Kesey a mai publicat romanele Uneori un gind ascuns (1964), Caverne (1989, sub pseudonimul O.U. Levon, scris in colaborare cu studentii sai de la University of Oregon), Cintecul matelotului (1992), Ultima runda (1994, scris impreuna cu Ken Babbs), cartea-colaj Licitatia din garajul lui Kesey (1973), un volum de eseuri, poezie, proza, autobiografie intitulat Demon Box (1986) si doua carti pentru copii.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Produs disponibil: N/A
Titlu Original: One Flew Over the Cuckoo-s Nest
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 408
Editura: Polirom
Apariția: 2013
ISBN: 978-973-46-3399-9
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri