Logodnica. Schițe și Povestiri (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Logodnica. Schițe și Povestiri (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Preț de Listă: 109,00 MDL

Preț: 87,20 MDL

Economisești: 21,80 MDL (20%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 299 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Traducere din limba rusa si note de Anda Boldur.
 
Acest volum cuprinde unele dintre cele mai cunoscute proze ale lui A.P. Cehov, incluzind povestiri precum Calugarul negru sau Logodnica. Cehov si-a facut debutul in literatura cu miniaturi umo­ristice, scenete dialogate, foiletoane si anecdote, vadind, ca umorist, un elan jovial, oroarea de ridicol, un simt comic neingradit si gustul fata de parodie si pastisa.
 
In toate ipostazele sale, proza cehoviana exceleaza in crearea de atmosfera, in descrierea mecanismelor sufletesti din perspec­tiva conditiilor ivite in caracterul omului, in dezvaluirea absurditatii cotidianului prin analiza unor momente ale realitatii exagerate constient, cu denaturare inspre tragic (Moartea unui slujbas).
 
„E foarte usor sa te faci scriitor. Nu exista slut care sa nu-si gaseasca perechea potrivita si nu exista bazaconie care sa nu-si gaseasca cititorul ei. De aceea, nu te sfii… Pune inaintea ta o coala de hirtie, ia pana in mina si, dupa ce ti-ai imboldit imaginatia, da-i drumul! Scrie despre ce vrei: despre prune, despre vreme, despre cvasul Govorov, despre Oceanul Pacific, despre minutarul ceasornicului, despre zapada de anul trecut…”-- A.P. Cehov


Recenzie
 
”Prima parte a volumului cuprinde proze scurte in care autorul exploateaza, in diferite registre, mai ales comicul de personaj si de situatie. Personajele din multe povestiri ale lui Cehov sint prinse adesea la ananghie, mimeaza neajutorarea si mai ales moralitatea –dupa ce pericolul trece insa, ele revin la atitudinile nepasatoare de dinainte.(...)

Partea a doua a volumului cuprinde proze cu accente mai sensibile, mai grave, in care umorul se distileaza in melodrama si e inlocuit pe alocuri chiar de un aer tragic.” -- Sever GULEA, 8 septembrie 2013, pe blog.libris.ro

Despre Autor

Anton Pavlovici Cehov, una dintre cele mai marcante figuri ale literaturii ruse a secolului al XIX-lea, s-a nascut la 17/29 ianuarie 1860, in orasul Taganrog. Intre anii 1867 si 1879 face studii primare si secundare in orasul natal, manifestind o puternica pasiune pentru teatru si scris. In 1879, cu o bursa primita din partea primariei orasului Taganrog, se inscrie la Facultatea de Medicina a Universitatii din Moscova, pe care o absolva in 1884.

Intre timp, pentru a-si ajuta familia, care intimpina mari dificultati financiare dupa falimentul afacerii tatalui, incepe colaborarea cu citeva reviste umoristice, unde publica schite, povestiri, anunturi, reclame si parodii. In 1884 ii apare prima carte, Basmele Melpomenei, ce reuneste un numar de sase povestiri.

Urmeaza In amurg (1887) si prima sa piesa de teatru, drama Ivanov, reprezentata in premiera pe 5 octombrie 1887, la Moscova. In 1889, la Sankt Petersburg, apare volumul Copiii. Povestiri de Anton Cehov. In 1890 intreprinde un voiaj pe insula Sahalin, pentru recenzarea populatiei, iar acesta devine sursa de inspiratie pentru volumul Insula Sahalin, publicat in 1893, in citeva numere ale revistei Russkaia Misl.

In 1896 are loc premiera piesei Pescarusul, urmata de Unchiul Vanea (jucata pentru prima data in 1899), Trei surori (cu premiera pe 31 ianuarie 1901) si Livada de visini (reprezentata in premiera pe 17 ianuarie 1904). Inca din timpul vietii i se tipareste editia de Opere, aparuta in zece volume, intre anii 1899 si 1902. Grav bolnav de tuberculoza pulmonara, se stinge in statiunea Badenweiler din Germania, pe 2 iulie 1904, la virsta de patruzeci si patru de ani.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 312
Editura: Polirom
Apariția: August 2013
ISBN: 978-973-46-3194-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri