Castelul (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Castelul (Top 10+) [Carte de Buzunar]
170,00 MDL (42,70 RON)

Disponibilitate: În Stoc

Doar 1 exemplar disponibil

Descriere

Castelul (ediţie de buzunar, traducere nouă)

Într-o nouă traducere, de Mariana Bărbulescu

Hangiţa îl privea parcă visătoare. Privirea aceea îl reţinu pe K. mai mult decît ar fi vrut. Acum mai şi zîmbea uşor şi îşi dădu seama oarecum abia cînd zări uimirea de pe faţa lui K., parcă ar fi aşteptat un răspuns la zîmbetul ei şi acum, că nu-l primise, se trezea.

— Mi se pare că ieri ai avut impertinenţa să spui ceva despre rochia mea. K. nu-şi amintea.

— Nu-ţi aminteşti? Mai adaugi la obrăznicie şi laşitatea.

K. se scuză, punînd totul pe seama oboselii lui din ziua trecută, se prea poate să fi trăncănit ceva, dar zău că nu-şi mai amintea. Şi ce-ar fi putut să spună despre veşmintele doamnei hangiţe? Că erau atît de frumoase, cum nu mai văzuse. În orice caz, nu mai văzuse altă hangiţă lucrînd în astfel de haine.

— Lasă observaţiile astea, zise repede hangiţa. O vorbă să nu mai aud despre hainele mele. Hainele mele nu-s treaba ta. Ţi-o interzic o dată pentru totdeauna.

K. se mai înclină o dată şi o porni spre uşă.

— Cum adică n-ai mai văzut o hangiţă lucrînd în astfel de haine, ce vrei să zici? strigă hangiţa după el. Ce fel de observaţii fără rost sînt astea? N-are nici un sens. Ce vrei să zici?

Despre Autor
 
Franz Kafka s-a nascut la Praga, pe atunci capitala Regatului Boemiei, care facea parte din Imperiul Austro-Ungar, intr-o familie evreiasca, fiu al comerciantului Hermann Kafka si al Juliei Kafka, nascuta Löwy. Limba materna a lui Kafka, in care a si scris mai tarziu, a fost germana, in acel timp limba oficiala a tarii si vorbita in particular de peste zece la suta din populatia orasului Praga.
 
Dupa absolvirea liceului german, Kafka a studiat dreptul, si-a luat doctoratul, apoi a lucrat un timp la tribunalul din Praga si ulterior ca avocat la compania de asigurari Assicurazioni Generali (1908-1922. A parasit arareori Praga, a calatorit in Italia, Germania, Austria si a vizitat orasul Arad, traind intr-un "cerc stramt" pana catre sfarsitul vietii. In 1909, Kafka a debutat literar cu primele schite de proza publicate in revista literara Hyperion, care aparea la München.
 
A intretinut o corespondenta asidua, pe durata a circa patru ani, cu Felice Bauer si apoi si cu Milena Jesenska, o cunoscuta scriitoare ceha, care i-a tradus in limba ceha cateva povestiri. Scriitorul a lasat si un jurnal intim, atipic si greu de clasificat. Initial, Kafka a suferit de o depresie cronica, fapt demonstrat de majoritatea scrisorilor trimise parintilor, surorii sale Ottla si prietenului sau Max Brod.
 
A incercat sa se vindece de depresie recurgand la solutia medicinii naturiste. Imbolnavindu-se de tuberculoza (1917), pe fundalul unui regim vegetarian, care includea si lapte nepasteurizat, Kafka a fost internat intr-un sanatoriu din Italia. Starea sanatatii i s-a agravat si, incepand din 1922 nu a mai putut lucra. Un nou tratament in sanatoriul din Kierling, langa Viena nu a dat roade. Franz Kafka a murit la 3 iunie 1924 in bratele prietenului sau, doctorul Robert Klopstock, si ale ultimei sale iubite, Dora Dymant.
 
Post-mortem, opera sa literara, ramasa in cea mai mare parte inedita, a fost publicata de poetul Max Brod, prietenul si legatarul sau testamentar, cel ce nu a dus la indeplinire rugamintea lui Kafka sa arda manuscrisele.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 440
Editura: Polirom
Apariția: 2018
ISBN: 978-973-46-7173-1
Dimensiuni: 106 x 180
Greutatea: 0.2000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: