Departe de Lumea Dezlănțuită

Thomas Hardy

Stoc Limitat

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

Vă mai recomandăm

Fraţii Karamazov. Vol. 1+2

Feodor Mihailovici Dostoievski

331,00 MDL
Rațiune și Simțire

Jane Austen

151,00 MDL

Produs disponibil în:

Chișinău

Descriere

La jumatatea epocii victoriene, intr-o perioada de avant a economiei liberale, cand Anglia devenise prima putere industriala a lumii, Thomas Hardy reconstituie cu nostalgie, intr-o cuprinzatoare fresca romanesca, climatul spiritual al Angliei patriarhale.

In cuvintele unei remarcabile scriitoare ca Virginia Woolf, Departe de lumea dezlantuita ne dezvaluie cealalta latura a spiritului uman, partea intunecata, care se revela in singuratate, iar nu cea luminata, care se arata in societate.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzie


 

Presiunea modernităţii din perioada târzie a epocii victoriene, simţită acut în lucrările ulterioare ale lui Hardy, este prea puţin prezentă în Departe de lumea dezlănţuită. Personajele rustice minore par să vină dintr-: epocă mai veche şi aici Hardy foloseşte pentru prima oai termenul „Wessex", pentru a desemna peisajul topografic şi imaginar în care este plasată acţiunea celor mai ma-romane ale sale.

Totuşi, viziunea lui Hardy înglobează deja injustiţia ş. tragedia. După ce îşi părăseşte soţul, Bathsheba Everder« petrece tremurând o noapte ceţoasă lângă mlaştină, pent-, a vedea în zori „cioturile de copaci putreziţi" şi „viroag* mustind de ciuperci". Natura are propriile otrăvuri, aşa cur omenirea are propriile rele. Două din cele cinci personaje principale sunt patologic destructive. Sergentul Troy este îndrăzneţ, dar egoist şi fără inimă, iar fermierul Boldwooc nu iubeşte decât propria pasiune obsedantă. Fanny Robin, inocenta trădată, prefigurează tema „femeii decăzute" din Tess, dar în timp ce Tess sfidează lumea, Fanny rămân-e pasivă. Chiar şi Bathsheba, o fire independentă, inimoasă şi inconstantă, provoacă mai multă supărare decât bucurie.

Doar Gabriel Oak este pe deplin bun, dar el trebuie sl aştepte până la ultimul capitol pentru a-şi primi răsplata. Intriga şi personajele sunt creionate cu forţă şi mai puţiri subtilitate, dar prezenţa vie a fundalului natural şi cultura este uimitoare.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Despre Autor


 

Thomas Hardy s-a nascut la Higher Bockhampton, Dorset, la 2 iunie 1840. A studiat arhitectura la Londra, dar a profesat putin, dedicandu-se literaturii.

Debutul, cu romanul Remedii disperate, marcheaza inceputul unei fructuoase cariere literare, care il impune ca romancier de prestigiu, dar si ca autor de nuvele, poezii si drame epice. Cunoaste succesul in special prin romanele sale, intre care se numara: Doi ochi albastri, Departe de lumea dezlantuita, Gornistul regimentului, Primarul din Casterbridge, Jude nestiutul.

Moare la 11 ianuarie 1928, la Dorchester.

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 464
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 13 x 20 cm
ISBN: 9786067939682