Flori pentru Algernon

Flori pentru Algernon
175,00 MDL

Disponibilitate: În Stoc

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Doar 1 exemplar disponibil

    • 3 persoane au cumpărat recent acest produs.

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

sau

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă TELECENTRU Bestseller Chișinău str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Flori pentru Algernon este romanul unei ipoteze deopotrivă fantastice şi terifiante: ce-ar fi dacă am avea puterea de a ne spori artificial inteligenţa, dacă într-o bună zi ar fi la îndemâna noastră să corectăm nu doar o imperfecţiune fizică, ci însuşi creierul uman.

Supuşi împreună experimentului, şoarecele Algernon şi omul Charlie vor trăi, fiecare în felul său, excepţionalul situaţiei de a vedea lumea printr-un alt coeficient de inteligenţă, suportând consecinţele nebănuite ale noii stări de fapt. O carte provocatoare şi emoţionantă, care pledează pentru supremaţia sufletului în faţa minţii, oricât de remarcabilă ar fi aceasta din urmă.

 

Recenzii


 

În 1959 nuvela lui Daniel Keyes Flori pentru Algernon era distinsă cu Premiul Hugo. Şapte ani mai târziu, autorul transformă nuvela într-un roman cu acelaşi nume, ce se bucură de la fel de mult succes ca şi prima sa varianta.

Deşi cu anume diferenţe, cele două texte spun aceeaşi poveste: Charlie Gordon, este supus unui experiment de creştere a inteligenţei în mod artificial, ajungând de la a fi debil mintal la a fi geniu. Acest lucru nu mai fusese încercat până atunci decât pe şoareci, motiv pentru care se naşte o legătură aparte între el şi corespondentul său, şoarecele Algernon. Charlie însuşi ne descrie traseul pe care îl urmează sub forma unor rapoarte întocmite în scopul cercetării.

De altfel, pe lângă scopul evident de a ne face cunoscut progresul său într-un mod cât mai direct, forma aceasta a raportului ne permite să sesizăm inclusiv vizual progresul pe care îl face: de-a lungul timpului, greşelile de ortografie dispar, la fel ca şi exprimările simple şi naive.

Fiecare se poate regăsi în lupta dintre laturile (rudimentar divizate) raţională şi emoţională, la sfârşitul cărţii având impresia că fiecare dintre noi este într-o oarecare măsură un Charlie. Ceea ce pare că vrea să ne înveţe Flori pentru Algernon este că, indiferent de câte cunoştinţe am poseda, nu suntem cu nimic mai câştigaţi dacă nu ne avem unii pe alţii.

--   Silvia Grădinaru, Bookblog.ro

„Iușor săai preteni dacă lași lumea sărâdă detine. Osă am mulț preteni a colo undemă duc.” Cât de scumpă este o minte sclipitoare? Știai că se plătește în prieteni? Charlie nu este foarte deștept. Ba dimpotrivă. La treizeci de ani nu știe nici să scrie, nici să citească, nu reușește să țină minte mai nimic, chiar dacă i-a fost arătat cu doar câteva minute mai înainte și lucrează într-o brutărie unde face cele mai simple și neplăcute munci. Însă crede că are prieteni și este fericit. Chiar dacă nu-și cunoaște familia și în ciuda faptului că cei alături de care lucrează râd de el și-i fac farse.

Însă Charlie are șansa unui experiment care-l poate transforma într-un geniu. Experiment care-l poate ajuta să-și aducă aminte de copilărie, de familia sa, de amintiri dureroase care erau adânc ascunse în mintea lui înceată. Odată cu o inteligență superioară pentru Charlie începe să vină și problemele. Oare va putea Charlie să se adapteze la noua sa viață?

Oare Algernon, șoarecele care i-a deschis drumul spre geniu, îl va putea ajuta să înțeleagă ce-l așteaptă și ce urmează după ce atingi culmile inteligenței umane? O carte care te va zgudui și care te va face să te uiți cu totul altfel la lumea care te înconjoară. O lecție de viață pe care nimeni nu trebuie să o rateze. -- Vlad Zver

 

Despre Autor


 

Daniel Keyes (n. 9 august 1927) este un autor american contemporan care trăieşte în prezent în Florida. în anul 2000, asociaţia Science Fiction and Fantasy Writers of America i-a acordat titlul de Autor Emerit.

La 17 ani, Keyes s-a înrolat, pentru scurt timp, în marina Statelor Unite, după care şi-a reluat studiile, urmând cursuri de psihologie la Brooklyn College (acum CUNY). A lucrat o vreme în domeniul editorial, apoi a fost coproprietarul unui studio pentru fotografi i de modă, pentru ca, în cele din urmă, să predea engleza în mai multe şcoli din New York. în paralel cu activitatea de profesor, a urmat cursuri serale la Brooklyn College, obţinând un masterat în literatură engleză şi americană.

Romanul Flori pentru Algernon, apărut în 1966 şi premiat în acelaşi an cu Nebula Award, a fost scris ca urmare a succesului înregistrat de nuvela omonimă publicată în 1959 şi încununată cu Hugo Award în anul 1960.

Tema cărţii a prins contur cu paisprezece ani înainte de scrierea nuvelei Flori pentru Algernon, fi ind inspirată de numeroase evenimente din viaţa lui Keyes, despre care autorul relatează în lucrarea autobiografi că Algernon, Charlie and I: A Writer’s Journey (2000).

Romanul Flori pentru Algernon a fost tradus în numeroase limbi, a fost studiat în şcoli şi universităţi din întreaga lume, a fost înregistrat pe casete audio (în lectura scriitorului), a avut o versiune cinematografi că (al cărei actor principal, Cliff Robertson, a primit Oscarul pentru cea mai bună interpretare masculină) şi mai multe adaptări pentru televiziune şi teatru.

 Keyes a mai publicat alte patru romane: The Touch (1968), The Fifth Sally (1980), Until Death Do Us Apart: The Sleeping Princess (1998) şi The Asylum Prophecies (2009).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 264
Editura: Art
Apariția: 2020
ISBN: 978-606-967-407-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm

Pareri