Moby Dick

Moby Dick
59,00 MDL

Disponibilitate: În Stoc

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Doar 1 exemplar disponibil

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

sau

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Traducere din limba engleza, note si glosar de Petre Solomon.

Daca astazi este socotit, pe buna dreptate, o capodopera, romanul Moby Dick (1851) a avut parte de o primire extrem de rezervata in momentul aparitiei, cu efecte negative durabile asupra carierei lui Melville.

Redescoperita de public la mai mult de o jumatate de secol dupa publicare si intrata rapid in canonul literar occidental, infruntarea dintre capitanul Ahab si fabuloasa balena alba, imbogatita de autor cu semnificatia metafizica a unui conflict ireductibil intre Bine si Rau, a devenit una dintre ipostazele cele mai semnificative ale luptei omului cu natura si, in acelasi timp, „una dintre cele dintii mari mitologii create de lumea moderna, din insasi materia acestei lumi” -- Lewis Mumford, „o carte de aventuri impregnata de o inegalabila frumusete literara”-- Stephan Roll

Stilist redutabil, Melville sustine aceasta tema generoasa printr-o proza complexa si subtila, un amestec de inteligenta, ironie, lirism si eruditie, care ii asigura un loc aparte intr-o traditie literara ilustrata, printre altii, de Henry James, William Faulkner si Thomas Pynchon.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

”Melville reuseste sa intruchipeze pe deplin noua epoca, «the age of the first person singular», ca sa repetam consacrata caracterizare a lui Emerson, punind, practic, la incercare insasi noua metafizica, dar in alt sens decit facuse, la rindul lui, Hawthorne.” -- Rodica Grigore, 6 martie 2008, in Cultura

”Capodopera Moby Dick sta alaturi de alte reusite formidabile, precum Don Quijote de la Mancha si Gargantua si Patangruel. Aceeasi poveste filosofica pusa intr-un cadru de roman de aventuri. Desi publicat in 1851, romanul rezista extrem de bine in fata celui mai exigent critic: timpul. Un spirit ludic strabate cartea si nu poti sa nu te gindesti la scriitorii postmoderni.

De altfel, Melville e recunoscut ca un autor vizionar. Un bun exemplu in sprijinul acestei afirmatii este nuvela Bartleby scribul  (1853), care prevesteste literatura existentialista. Moby Dick este o parabola extraordinara, o epopee a oceanului. Lupta dintre capitanul Ahab si Balena alba, dintre bine si rau, dintre om si natura, are greutatea unui adevarat verdict asupra lumii. Totul e scris inteligent, fara exces de eruditie ori de lirism. Melville e un «ingenios bine temperat», e unul dintre acei scriitori cu adevarat mari. Cu toate acestea, in timpul vietii nu a avut succes. Criticii nu au intuit decit foarte tirziu profunzimea si talentul uriasului scriitor american. Trebuie neaparat sa va cumparati aceasta noua editie a capodoperei lui Melville.

Dincolo de valoarea romanului, tradus exemplar de Petre Solomon, cartea in sine este un obiect superb, de lux, de care te atasezi imediat.” -- Ciprian Macesaru, 15-21 iunie 2007, Sapte seri

 ”Moby-Dick este adesea considerat Marele Romar American, apogeul literaturii secolului XIX. Creaţie uriaşă şi totuşi desăvârşit de rafinată, ea continuă să uimească, subjuge (şi adesea să înfrângă) generaţii de cititori din toată lumea. Narat de Ishmael, un profesor din Massachusetts care renunţă la cariera sa pentru romantismul oceanului, romanul istoriseşte lunga călătorie pe mare a lui Pequod, o balenieră condusă de demonicul căpitan Ahab, în căutarea balenei albe care l-a lăsat fără un picior.

Toate celelalte consideraţii (inclusiv siguranţa echipajului) sunt neglijate în favoarea acestei căutări obsedante. Nici un rezumat nu poate reda însă amploarea şi complexitatea romanului lui Melville.

Cititorul are senzaţia că romanul se luptă cu el însuşi, balansându-se între necesitatea de a împinge naraţiunea înainte şi dorinţa de a se opri, a explora, a filozofa. Moby-Dick este un ocean de idei, una dintre marile meditaţii asupra condiţiei şi statutului Americii - asupra democraţiei, guvernării, puterii, industrialismului, muncii, expansiunii şi naturii. Pequod şi echipajul său divers devin o metaforă a societăţii americane.

Acest roman revoluţionar s-a inspirat din nenumărate stiluri şi tradiţii, trecând în revistă, cu uşurinţă uimitoare, o mare varietate de cunoştinţe. Nici un alt scriitor american de până atunci nu a scris cu atâta intensitate şi ambiţie. în Moby-Dick găsim metafizică obscură, date tehnice despre îndepărtarea pielii de balenă şi pasaje de un dramatism aparte. Moby-Dick este o elegie, critică politică, enciclopedie şi o poveste sfâşietoare şi incredibilă. Simpla sa lectură este o experienţă la fel de minunată şi de extenuantă ca şi călătoria pe care o descrie.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Herman Melville (1819-1891) s-a nascut la New York, intr-o familie de origine scotiana, cu ascendenta nobiliara. Desi ocolit de succes in timpul vietii, Melville este considerat astazi unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai prozei americane moderne si creatorul unui personaj intrat in panteonul figurilor de neuitat ale literaturii universale: capitanul Ahab.

Scriitor prolific, a lasat posteritatii nu mai putin de unsprezece romane (ultimul dintre acestea, ramas in manuscris, nu a putut fi descoperit si incredintat tiparului), majoritatea avind ca subiect viata marinarilor si calatoriile lor pline de primejdii si a caror sursa de inspiratie este experienta de tinerete a autorului.

Melville a mai publicat poezii si proze scurte, cea mai renumita dintre acestea fiind nuvela Bartleby scribul (1853), un text care anticipa caracteristicile literaturii existentialiste.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Moby-Disk, of The Whale
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 160
Editura: Corint
Apariția: 2014
ISBN: 9789731284552
Greutatea: 0.8500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: