Litera din scrisoarea misterioasa

Litera din scrisoarea misterioasa

Preț de Listă: 182,00 MDL (45,50 RON)

Preț: 91,00 MDL (22,75 RON)

Economisești: 91,00 MDL (22,75 RON) (50%)

Disponibilitate: În Stoc

Descriere

Disimulat sub unul dintre numeroasele heteronime ale lui Fernando Pessoa, „Alexander Search”, Alex. Leo Serban construieste povestea fantastica, plina de ezoterisme, a intilnirii imaginare dintre poetul portughez si un alt mare scriitor al secolului XX, Jorge Luis Borges. Pretextul acestei intilniri si liantul epic e o misterioasa scrisoare descoperita sub parchetul unui apartament din Buenos Aires, ce aduna laolalta in chip magic toate personajele.

Caci, alaturi de Borges si Pessoa, pe un alt palier debuteaza istoria spectaculoasa si nu mai putin incurcata a unui obscur escroc cu origini incerte, Franz Osberg, urmarit de Interpol. Inainte de toate insa o poveste a magiei literelor si literaturii, ce-i are in prim-plan pe doi dintre autorii favoriti ai lui Leo Serban, dar si orasele lor atit de dragi autorului, Buenos Aires si Lisabona.

"Litera din scrisoarea misterioasa (in original The Parlayed Letter, adica „litera/scrisoarea valorificata”) este o fantezie livresca plina de (auto)ironie, o farsa ludica despre fictiune si simulacre, despre identitati multiple si disparitie, o parodie a scenariilor si suspiciunilor, o comedie a literaturii in care Borges si Pessoa devin victimele propriilor concepte si sisteme de referinta literare.
 
Scrisa inteligent, elegant, cu nenumarate subtilitati stilistice si de limbaj, cu verva si umor, novella lui Alex. Leo Serban este impecabil tradusa de Antoaneta Ralian, a carei munca pe acest text foarte dificil (pot confirma, caci cunosc originalul) denota nu doar profesionalismul proverbial, dar se simte, si nu doar din „Cuvintul inainte”, ca la mijloc a fost si un act de dragoste." -- Marius Chivu, Dilema veche, nr. 409 , 15-21 decembrie 2011

 

Despre Autor

Alex. Leo Şerban (1959-2011) a fost critic de film, jurnalist, traducator si artist vizual. A semnat traduceri, eseuri si proza in numeroase publicatii culturale romanesti si straine. A fost curator si expozant si a facut parte din numeroase jurii internationale in cadrul unor expozitii de arta si festivaluri de film.

A initiat si a condus Clubul Cinefililor de pe linga Institutul Francez din Bucuresti. A conferentiat la Lincoln Center din New York (1996), Universitatea Umea din Suedia (1996), Universitatea Humboldt din Berlin (2000). In perioada martie 2005-septembrie 2006 a realizat emisiunea de cultura vizuala „Fotograme” de pe TVR Cultural. In 2008, Fundatia Timpul i-a acordat marele premiu pentru Jurnalism Cultural.

In 2004 a publicat in colaborare cu Mihai Chirilov si Stefan Balan volumul Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele, caruia i-au urmat in 2006 Jeu de paume (in colaborare cu Serban Foarta) si Dietetica lui Robinson. La Editura Polirom a publicat De ce vedem filme.

Et in Arcadia Cinema (2006) in colectia „Ego. Publicistica” si 4 decenii 3 ani şi 2 luni cu filmul romanesc (2009), in colectia „Cinema”. 

In 2011 ii sunt publicate postum doua volume, unul de poezie, Alte camere, alte glasuri de ieri, si unul de publicistica, Mica dietetica.  

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 248
Editura: Polirom
Apariția: Ianuarie 2011
ISBN: 978-973-46-2145-3
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3600

Pareri