Complexul lui Portnoy (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Complexul lui Portnoy (Top 10+) [Carte de Buzunar]
135,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Romanul care a marcat literatura americană a anilor ’60, considerat la apariţie cea mai aberantă carte despre sex, Complexul lui Portnoy se construieşte ca o confesiune în fața psihoterapeutului, în care subiectele sunt dintre cele mai neaşteptate şi diverse.

De la pornirile sexuale perverse, scornite de mintea unui adolescent înfierbântat, până la complexele morale pricinuite de viaţă într-o cultură semita a anilor ’50, cu ironiile şi absurditatea ei, totul uimeşte, amuză, sperie, totul este nebunie şi exuberanţă.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter BoxallRecenzie

Când Complexul lui Portnoy a apărut pentru prima oară 1969, el a fost imediat etichetat ca scandalos. Aceasta, Darţial, din cauza conţinutului sexual explicit, considerabil şi inventiv, dar şi din cauza faptului că acest conţinut a fost perceput ca un fel de diagnostic al bărbatului american al acelor timpuri. Starea lui Portnoy - fixaţia asupra mamei sale; dificultăţile sale în relaţia cu sexul opus; ocazionalele sale stări de autocompătimire - descrie şi defineşte un sindrom pe care prea mulţi dintre cititorii (masculini) ai lui Roth l-au experimentat.

În acest amalgam este prezentă şi originea evreiască a lui Portnoy, văzută în context ca un fel de exagerare a represivelor cuvinte conservatoare, î-npotriva căreia se raliază cartea şi însuşi Portnoy, dar fără -ici un rezultat. într-un anumit sens, nu este o carte care are ceva de povestit, ci, mai curând, una de prezentare a jnei situaţii. Portnoy este prins în capcana unei lumi care -iu-i poate îndeplini fanteziile extreme şi bizare.

Şi totuşi, cititorul nu-l blamează pe Portnoy; dacă nu face nimic altceva, cel puţinîşi dă ocazional seama de ce i se întâmplă, iar Roth scrie cu mult spirit şi multă vervă. Poate că, în lumina creşterii numărului de texte ce conţin relaţii sexuale explicite, începând cu anii 1960, Complexul lui Portnoy pare acum mai puţin exagerat decât la apariţia sa; în pofida acestui fapt, capacitatea sa, dacă nu de a şoca, cel puţin de a stânjeni profund, rămâne intactă.

În ultima instanţă, forţa reală a cărţii rezidă în însăşi reprezentarea lui Portnoy şi în universalitatea complexelor şi umilinţelor sale.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

„Ce mult o să-mi placă să ajung şi eu bărbat evreu!”, exclamă mai spre finalul naraţiunii Alexander Portnoy, progatonistul romanului Complexul lui Portnoy, de Philip Roth, Polirom, 2011, după ce preţ de 200 de pagini se manifestă deplin atât ca bărbat, cât şi ca evreu.

-- Emilian Galaicu-Păun, www.europalibera.org


Video despre CarteDespre Autor

Philip Roth este posesorul Premiul Pulitzer pentru Pastorala americană primit în anul 1997. În 1998 i-a fost decernată, la Casa Albă, National Medal of Arts, iar în 2002, Gold Medal în Fiction, cea mai înaltă distincţie a Academiei Americane, conferită anterior, printre alţii, lui John Dos Passos, William Faulkner şi Saul Bellow.

Roth este singurul scriitor în viaţă a cărui operă va fi publicată într-o ediţie completă şi definitivă de Library of America.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Portnoy's Complaint
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 264
Editura: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-46-1914-6
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: