Istoria modernă a românilor. Organizarea statului şi a sistemului instituţional

Istoria modernă a românilor. Organizarea statului şi a sistemului instituţional

Preț de Listă: 188,00 MDL (47,00 RON)

Preț: 94,00 MDL (23,50 RON)

Economisești: 94,00 MDL (23,50 RON) (50%)

Disponibilitate: În Stoc

Descriere

Momentul Unirii şi al apariţiei statului modern român în forma sa clasică, desăvârşită în 1918, a generat o atmosferă de entuziasm fără precedent în istoria românilor, temperată însă destul de repede datorită chiar provocărilor care s-au aflat în faţa elitei politice şi faţă de care se impunea un răspuns. Alexandru Ioan Cuza, principele ales la 5 şi 24 ianuarie 1859, şi-a îndreptat atenţia asupra a două obiective majore: pe de-o parte consolidarea unirii şi recunoaşterea sa pe plan internaţional, iar pe de altă, adoptarea unor măsuri cu caracter modernizator în interior.

Această modernizare presupunea dizolvarea discrepanţelor în ceea ce privea organizarea internă a celor două regiuni, Moldova şi Muntenia, dar şi apropierea Principatelor Unite de lumea occidentală şi ieşirea de sub influenţa lumii orientale.

Aducerea pe tronul Principatelor Unite a prinţului Carol de Hohenzollern-Sigmaringen într-o atmosferă externă şi internă complicată punea în aplicare unul din principiile convenite în cadrul Adunărilor ad-hoc convocate cu aproape un deceniu în urmă, acela al domniei unui principe străin.

Lucrarea îşi propune să discute despre construcţia sistemului instituţional modern în spaţiul Principatelor Unite şi al Vechiului Regat şi analizează reuşitele şi inadvertenţele acestuia. 

 

Despre Autor


Dr. Alin Ciupală este conferențiar la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureși, Șeful Catedrei de istorie a românilor. Preocupările sale științifice sunt legate de studiul istoriei sociale în epoca modernă și a raporturilor dintre spațiul public și spațiul privat.

A publicat lucrarea Femeia în societatea românească a secolului al XIX-lea. Între public și privat, București, Editura Meridiane, 2003.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 108
Editura: Tritonic
Apariția: Noiembrie 2009
ISBN: 978-606-92275-8-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri