200 de ani din Istoria Românilor dintre Prut și Nistru, 1812-2012

200 de ani din Istoria Românilor dintre Prut și Nistru, 1812-2012
47,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Descrierea Cărții

Volum coordonat de Academician Ioan-Aurel Pop, Prof. univ. dr. Ioan Scurtu. Autori: Prof. univ. dr. Ion Bulei, Prof. univ. dr. Anatol Petrenco, Academician Ioan-Aurel Pop, Prof. univ. dr. Ioan Scurtu, Dr. Ion Varta. Lucrare realizată și tipărită cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

”Închinăm cartea generaţiilor de locuitori anonimi ai spaţiului dintre Prut şi Nistru, adică ţăranilor cuprinşi de febra muncii tăcute, care au făcut posibilă vieţuirea şi supravieţuirea comunităţii, în ciuda ocupaţiilor străine.

Mulţumită efortului lor lin, liniştit şi neştiut, Republica Moldova este singurul stat din lume care are o sărbătoare naţională închinată limbii, „limbii vechilor cazanii", limbii considerate „sfinte"! Lor, care şi-au iubit şi apărat - uneori inconştient, doar din impuls -mai mult limba decât viaţa, le aducem un nemăsurat omagiu.” - Academician Ioan-Aurel Pop

Din cuprins: Țara Moldovei de la întemeiere până la 1812 • Basarabia pierdută în conștiința românilor • Politica de deznaționalizare și mișcarea națională a românilor basarabeni sub ocupația țaristă (1812-1918) • Evoluția Basarabiei în cadrul statului național unitar român (1918-1940) • Din componența U.R.S.S. la statul independent

O nouă istorie a Basarabiei, la două secole după ce, printr-un act de forţă, i-a fost marcat brutal destinul, se impunea.  Fireşte, trecutul acestei frânturi de ţară românească este, în linii mari, cunoscut, însă abordarea de faţă vine în condiţiile noi, de după căderea Uniunii Sovietice şi în urma cercetării unor bogate surse inedite, inaccesibile odinioară. Desecretizarea arhivelor în ultimele două decenii şi efervescenţa investigaţiilor din România, Republica Moldova, Federaţia Rusă, din Europa Occidentală sau Statele Unite ale Americii au deschis noi căi de abordare a trecutului, oferind sugestii nebănuite altădată, iluminând unghiuri complet obscure, conducând la dezlegări surprinzătoare.

Denumirea de Basarabia, atribuită unei părţi mici a viitoarei Moldove încă din secolul al XlV-lea, a fost extinsă la începutul veacului al XlX-lea, în chip artificial, din interese politice şi de dominaţie, asupra întregii regiuni cuprinse între râurile Prut şi Nistru. Ea a intrat între timp în conştiinţa publică şi s-a impus peste tot, în ciuda unor tendinţe ulterioare de a o eluda ori elimina. După Primul Război Mondial, zona a devenit, prin voinţa majorităţii locuitorilor, recunoscută pe plan internaţional, ca parte a Regatului României, după cum era şi restul Moldovei. Ulterior, în 1940, a fost anexată,

prin forţă, de Uniunea Sovietică şi apoi, în 1941, recuperată, tot prin forţă, de România, aflată în alianţă cu Germania. în 1944, trupele sovietice au reocupat regiunea, care a rămas, fapt consfinţit prin Tratatul de Pace de la Paris, din 1947, în componenţa U.R.S.S. până ia destrămarea acesteia, în 1991. După al Doilea Război Mondial, regiunea, din care a fost desprinsă partea de sud, inclusă în componenţa Republicii Sovietice Socialiste Ucraina, a purtat diverse nume, inclusiv pe acela de Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.

Această creaţie sovietică a dat naştere, în 1991, unui stat declarat independent, numit Republica Moldova, care nici în forma recentă şi nici în ipostaza de „Basarabia" nu a existat ca entitate specifică în perioadele istorice premoderne. Cu alte cuvinte, regiunea geografică situată între Prut şi Nistru nu a reprezentat vreodată, înainte de anul 1812,o individualitate poli-tico-statală, ea fiind, începând cu secolul al XlV-lea, parte integrantă a voievodatului Moldovei. De aceea, istoria acestei părţi de ţară nu se poate trata şi înţelege în afara istoriei Moldovei şi a Ţărilor Române în general, fireşte în contextul vecinătăţilor regionale ale Estului şi Sud-Estului european.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 216
Editura: Litera
Apariția: 2012
ISBN: 978-9975-74-310-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

Merită de citit
Merită de citit , dar mai ales de persoanele care nu sunt influențați de utopia comunistă și doresc să afle adevărul veridic despre soarta neamului românesc dintre Prut și Nistru , a cărui destin a fost influențat de mai multe puteri .
Evaluarea
Parerea lui Gheorghe / (Plasată la data 09.02.2014)