Între Moldova, România și Ungaria

Hodicska Tibor

Descriere

Un Ambasador Plenipotenţiar, un om Extraordinar: memoriile Ambasadorului Tibor Hodicska

Aici violonistul cu renume mondial István Ruha poate să vină cu o vioară Stradivari la Chişinău şi să cânte neremunerat la un concert de crăciun, doar pentru că soţii Hodicska l-au rugat. Aici actorul Petru Vutcărău te sună să te întrebe dacă poate trece pe câteva clipe şi peste puţin timp intră pe uşa ambasadei, iar după el toată trupa „Eugène Ionesco” ca să-şi ia rămas bun.

În memoriile ambasadorului Tibor Hodicska uzanţele diplomatice merg mână în mână cu relaţiile interumane ca să aducă rezultate şi bucurii.

Aici Mircea Snegur este preşedinte în exerciţiu şi îţi primeşte scrisorile de acreditare. Aici Petru Lucinschi este, de asemenea, preşedinte în exerciţiu şi îţi spune că cine l-a adus deja în vizită pe preşedintele
său poate să plece acasă liniştit, acasă la ambasadă. Aici şi preşedintele Ungariei, Árpád Göncz, îşi dezvăluie fiinţa sensibilă şi naturală şi semnează un CD, simplu: „Cu prietenie, Árpád”.

Şi toate se întâmplă în aceste memorii pentru că ambasadorul Ungariei în Moldova, Tibor Hodicska, este părtaş la evenimente.

Aici liderul maghiar János Kádár îţi spune pe nume, deşi nu te-a cunoscut mai înainte. Aici conducătorul român Nicolae Ceauşescu îţi strânge în tinereţe la acelaşi eveniment mâna de două ori şi ai impresia că nu te recunoaşte, chiar dacă timp de două zile ai tradus şi pentru el.

În toţi cei 35 de ani de muncă diplomatică lui Tibor Hodicska i s-au întâmplat atâtea încât are nevoie în continuare de sănătate şi bună dispoziţie ca să le povestească pe toate.

În aceste memorii Ion Sturza este încă prim-ministru, iar Iurie Leancă lucrează deocamdată pe linia cu Ungaria la Ministerul de Externe. Aici diplomatul Géza Jeszenszky şi scriitorul Béla Pomogáts poartă câte un prosop popular la nunţile tradiţionale la care au participat la Chişinău, iar târgul de caritate, iniţiat în Moldova de Katalin, soţia ambasadorului Hodicska, este abia la prima ediţie şi abia urmează să aibă o viaţă lungă, până în zilele noastre.

Aici viitoarea soţie a ambasadorului este o sătmăreancă studentă la medicină la Iaşi, se numeşte Katalin Poszet, iar cererea lor de căsătorie trebuie aprobată de Consiliul de Stat de la Bucureşti. Aici fiul lor
mai mare, Tibor, se cunună bisericeşte la Chişinău, iar fiul mai mic, Gergő, îşi însoţeşte tatăl la ceremonia de decorare a ambasadorului Hodicska cu „Ordinul Republicii, Crucea Mijlocie”, după cei 35 de ani de activitate în serviciul diplomatic al Ungariei.

Aceste memorii chiar sunt memorabile. Iar cărţile de felul acesteia au pentru păstrarea identităţii naţionale, aşa cum credea unul dintre marii prieteni ai lui Tibor Hodicska, editorul József Tőzsér, o importanţă primordială.

La numirea sa în post la Chişinău, ambasadorul Hodicska a primit, la fel ca toţi şefii de misiuni diplomatice, calificativele Extraordinar şi Plenipotenţiar. La încheierea mandatului său, Tibor a rămas, aşa cum este mereu, un OM EXTRAORDINAR.

-- Igor Guzun

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 480
Apariția: 2015
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 14 x 20 cm
ISBN: 978-973-665-391-9