Hronicul găinarilor

Aureliu Busuioc

Descriere

„Acelaşi ochi atroce al râsului îl redescoperim şi în Hronicul Găinarilor, roman-parodie a istoriei Basarabiei din ultimele două secole, naraţiune-parabolă a hibridizării unui popor, a căderii sale în derizoriu şi neant...Precum istoria de azi a Republicii Moldova reprezintă prelungirea în absurd şi tragic a Utopiei Basarabiei, cu întemeierile şi reîntemeierile ei de la 1812 şi 1940, Hronicul Găinarilor ne înfăţişează moartea comică a acestui proiect al unei istorii ingrate.

Istoria reală şi istoria ori istoriile scrise se întâlnesc şi fuzionează într-un joc de imagini fabulos-groteşti, ca într-un labirint de infinite oglinzi curbe aflate faţă în faţă.” -- Andrei Țurcanu

 

Recenzie

”Erau tineri. Erau viguroşi. Erau puşi pe pozne. Sperau să facă un astfel de roman decât cel cu comunistul bun şi chiaburul rău. Nu au putut schimba un alfabet. Dar au reuşit să schimbe o literă: „G". Dar această literă a însemnat punctul G al literaturii din RSSM. Erau anii '60 ai secolului trecut. Aureliu Busuioc şi-a luat intelectualii in Singur în faţa dragostei. Ion Druţă şi-a luat ţăranii în Povara bunătăţii noastre. Vladimir Beşleagă şi-a luat destinul tragic al basarabeanului în Zbor frânt. Vasile Vasilache şi-a luat destinul comic al basarabeanului în Povestea cu cocoşul roşu.

Au urmat 30 de ani în care Aureliu Busuioc a fost hedonistul Chişinăului. A mai publicat doar două romane. Câte unul la zece ani. A preferat să-şi irosească talentul prin glume acide, ironii la un pahar de vorbă, la vânătoare. Unde vânatul e altul. Iar din 1997 încoace a scos câte un roman la trei ani. Lătrând la lună, Pactizând cu diavolul, Spune-mi Gioni, D-ale vânătorii. Şi ultimul roman, Hronicul Găinarilor. Ar fi frumos să fie citit de la o parte. Dar este prea dureros pentru noi. Este Hronicul nostru.

De la 1812 încoace. Este mitologia pe care am creat-o noi ca popor, este destinul pe care l-am acceptat. Am fi putut fi Helios, Faeton, Poseidon, Narcis, Ulise, Paris, Pan. Dar asta e mitologia altora. A noastră se numeşte Hronicul Găinarilor.”

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

 

Despre Autor

Aureliu Busuioc s-a născut la 26 octombrie 1928 în satul Cobâlca, azi Codreanca, din judeţul Orhei.

Poet, prozator, dramaturg, publicist, traducător. Debutează cu volumul de poezie Prafuri amare, 1955, după care au urmat: Piatra de încercare, 1958; Firicel de floare rară, 1961; Dor, 1962 ș.a.

Autor al romanelor: Singur în faţa dragostei, 1966; Unchiul din Paris, 1973; Local-ploi de scurtă durată, 1986; Lătrând la lună, 1997; Pactizând cu diavolul, 1999; Spune-mi Gioni, 2003; Hronicul Găinarilor, 2006.

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 215
Apariția: 2016
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 20 x 13 cm
ISBN: 9789975865555