Eu sînt Malala

Eu sînt Malala
201,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare prin Curier
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

    • 6 persoane au cumpărat acest produs.

Produse Asemănătoare

Bifează produse pentru a le adăuga în coșul de cumpărături sau selecteaza toate

Descriere

Traducere din limba engleza de Ioana Georgescu.

Povestea fetei care a luptat pentru educatie si a fost impuscata de talibani.

M-am nascut intr-o tara care a luat fiinta la miezul noptii. Cind am fost atit de aproape de moarte, abia trecuse de miezul zilei.
 
Cind talibanii au ocupat Valea Swat din Pakistan, printre foarte putinii care au indraznit sa protesteze a fost si o fata. Malala Yousafzai a refuzat sa taca si a luptat pentru dreptul ei la educatie. In ziua de marti, 9 octombrie 2012, la cincisprezece ani, Malala aproape ca a platit cu viata aceasta indrazneala. In timp ce se afla in autobuzul care o aducea acasa de la scoala, a fost impuscata in cap de la mica distanta.
 
Desi aproape nimeni nu mai credea ca va trai, Malala s-a insanatosit, iar fetita nascuta intr-o regiune din nordul Pakistanului a ajuns sa tina discursuri in salile sediului ONU din New York. La saisprezece ani, Malala este un simbol al protestelor pasnice si cea mai tinara persoana nominalizata vreodata la Premiul Nobel pentru Pace.

Eu sint Malala este povestea extraordinara a unei familii dezradacinate de terorismul global, o poveste despre lupta pentru dreptul fetelor la educatie, despre un tata care, infiintind el insusi o scoala, si-a incurajat permanent fiica sa se exprime liber si sa continue sa invete. Totodata, este marturia curajului unor parinti care isi iubesc cu ardoare fiica intr-o societate care pretuieste fiii.

Eu sint Malala ne intareste credinta in puterea oamenilor de a schimba lumea.


Recenzii

”O poveste reala, a carei protagonista, Malala Yousafzai, a fost nominalizata, la 16 ani, la Premiul Nobel pentru Pace. Malala este simbolul protestelor pasnice din Pakistan. Este vocea unei adolescente care, la 15 ani, pe 9 octombrie 2012, a fost impuscata in cap, in autobuzul cu care se intorcea de la scoala, in orasul Mingora, din valea fluviului Swat. Este vocea care a avut curajul sa vorbeasca, sustinind dreptul la educatie al fetelor din tarile musulmane si infruntind terorismul. Asta se intimpla intr-o lume in care, dintotdeauna, femeile tac.

Fiica a unui tata care a refuzat sa o educe in maniera traditionala, Malala invata la scoala infiintata de familia ei, devenind intial cunoscuta in Pakistan sub pseudonimul Gul Makai. Avea 11 ani cind jurnalul ei era publicat in urdu pe site-ul BBC, descriind viata unei copile sub regimul taliban. Continua tinind discursuri antitalibane, chiar si in salile ONU din New York. Eu sint Malala (ed. Polirom, 34,95 lei) este o carte-marturie, scrisa impreuna cu Christina Lamb, cunoscut corespondent de razboi britanic. Acum, Malala nu mai locuieste in valea Swat din Pakistan, ci in Birmingham, Anglia. Dar tinutul Swat ramine spatiul aparte pentru care duce un razboi in cuvinte, ca o eroina a noilor timpuri.” -- Alina VILCAN, iulie 2014, in The One

”Malala vorbeste mult in carte despre istoria Pakistanului, in special despre cea recenta, pune lucrurile in context si le analizeaza cu o maturitate uluitoare. E vorba de degradarea situatiei in Pakistan, in special in Valea Swat unde locuia Malala, pe care o urmarim treptat, vedem cum se schimba discursurile fundamentalistilor de la unele initial seducatoare si, evident, manipulatoare pentru publicul larg la unele violente, care instiga la ura si crima. E o perioada critica, puterea religioasa prinde avint, iar toti cei care nu sint “cu ei” si au alte valori (cum ar fi educatia, libertatea, drepturile oamenilor) sint haituiti, condamnati sau ucisi in mijlocul strazii.” -- Cristina FOARFA , 9 august 2014, pe bookaholic.ro

”Foarte important: cartea arata si ascensiunea talibanilor, cum au reusit ei ca, din niste invatati (initial, „talib” desemna elevul unei scoli religioase) sa ajunga sperietori pentru intreaga lume. Surprinde lipsa de logica si barbarismul puterii talibane, dar si complicitatea deloc inconstienta a conducerii Pakistanului. Malala nu este comoda fata de nimeni si isi apara principiile cu indirjire. (…) Cartea este intensa si reda foarte bine tragedia unei lumi la care, altfel, nu avem acces. Este un act de curaj extrem si cred ca numai o persoana de exceptie sau cineva care a simtit moartea atit de aproape ar fi putut sa spuna povestea asta adevarata la fel de bine.” -- Constantin PISTEA, 26 iunie 2014, pe constantinpistea.wordpress.com

 

Despre Autor

Malala Yousafzai a devenit cunoscuta initial publicului din Pakistan sub pseudonimul de Gul Makai, o fetita de unsprezece ani care isi descria viata sub regimul taliban. Jurnalul tinut de ea, dictat unui corespondent BBC si publicat de site-ul BBC in urdu, era o marturie despre viata adevarata a comunitatii si se dorea un strigat care sa atraga atentia asupra terorii semanate de talibani si un demers de aparare a dreptului la educatie al fetelor.

Pentru ca, in timp, Malala devine din ce in ce mai vizibila, iar in discursurile pe care le tine isi exprima fatis parerile despre pace si masurile amenintatoare ale talibanilor, in anul 2011 primeste Premiul National pentru Pace al Tineretului din Pakistan si este nominalizata la Premiul International pentru Pace al Copiilor. Insa activitatea sa o aduce in vizorul talibanilor. In octombrie 2012, Malala este impuscata in cap in autobuzul cu care venea de la scoala.

A supravietuit in mod miraculos si, din Birmingham, unde s-a recuperat dupa multiple interventii chirurgicale, Malala si-a continuat campania in slujba educatiei. A fost unul dintre cei patru nominalizati la titlul de Omul Anului al revistei Time si i-au fost acordate numeroase premii. In prezent, Malala promoveaza accesul la educatie prin intermediul Fundatiei Malala, organizatie nonprofit care investeste in programe comunitare si acorda sprijin militantilor pentru dreptul la educatie din intreaga lume.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 344
BRAND: Polirom
Apariția: Mai 2014
ISBN: 978-973-464-536-7
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri