Ultimul Judt (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Ultimul Judt (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Preț de Listă: 184,00 MDL (46,00 RON)

Preț: 92,00 MDL (23,00 RON)

Economisești: 92,00 MDL (23,00 RON) (50%)

Disponibilitate: În Stoc

Doar 1 exemplar disponibil

Descriere

In prima parte a cartii, Mircea Mihaies analizeaza citeva dintre operele esentiale ale faimosului istoric care a fost Tony Judt, evocind, in acelasi timp, cumplita sa boala si agonia de dinaintea mortii. Amintirile despre Tony Judt, omul, si despre vizitele acestuia in Romania se imbina cu studiul operelor sale care merg de la vivisectia dura asupra destinului Europei postbelice pina la modelul politic si social propus de el in ultimii ani, unul social-democrat – si perdant, in opinia lui Mircea Mihaies.
 
In ultima parte a volumului sint inserate dialogurile dintre Tony Judt si membrii Fundatiei „A Treia Europa” din Timisoara, in care sint analizate intr-un mod pertinent si incitant subiecte precum: conceptul de Europa Centrala, granitele si istoria ei, dar si locul pe care Romania il ocupa in acest spatiu istorico-cultural. 

 

Recenzii


 

"Miezul cartii Ultimul Judt este de fapt o polemica. Mircea Mihaies este un scriitor care ne-a obisnuit public cu o anumita voce, vocea publicistului, o voce acida, vitriolanta, o voce de atac. Este o voce limpede, de tip diurn, a celui care la lumina zilei identifica inamicul, ii aplica o lovitura de spada si cu o virtuozitate retorica specifica lui rezulta prezenta publica a lui Mircea Mihaies.

Dar el nu a publicat numai articole pe care le-a cules in culegeri faimoase. El a publicat si alte carti si vocea pe care scriitorul Mircea Mihaies ne-o aduce in acestea este foarte diferita. Nu este vocea criticului literar, ci este vocea celui care te insoteste. E o voce tandra, o voce invaluitoare, o voce pe care toti cunoscutii lui Mircea Mihaies o stiu. Este vocea lui de prieten, de indragostit, vocea lui nocturna. Este vocea pe care, daca nu o ginditi impreuna cu vocea din articole, nu o sa intelegeti niciodata de unde provine farmecul contagios al lui Mircea Mihaies." -- Horia-Roman Patapievici, noiembrie 2011, în cadrul lansării la Gaudeamus 


"Salut publicarea, la Polirom, a unui tulburator si extrem de necesar volum dedicat de Mircea Mihaies ultimului Tony Judt, acelui Tony care a stiut sa lupte eroic cu o maladie teribila, capabil sa ne ofere lucrari de o rara frumusete stilistica si de o inepuizabila bogatie de idei. Am citit pe nerasuflate cartea. Este un portret empatic si caleidoscopic al unui spirit atit de viu incit este de neconceput ca nu mai este prezent, ca vocea i-a amutit nedrept, scandalos de devreme.

Nu e vorba aici doar de o evocare, desi ea exista si este cit se poate de rascolitoare, de o sclipitoare analiza a cartilor lui Tony, dar si de o recuperare, restituire, salvare a unor fragmente de dialog intelectual, real ori imaginar, care dau masura unui timp al renasterii utopiei central-europene dupa catastrofele Gulagului si Auschwitz-ului. O utopie pe care nimeni nu a deconstruit-o mai riguros decit Tony si in care, paradoxal, a crezut." -- Vladimir Tismăneanu, 24 septembrie 2011, tismaneanu.wordpress.com 


"Profesorul timisorean se concentreaza pe partea finala a unei activitati prodigioase a unui savant poliglot, minat de o neostoita curiozitate, globe-trotter, ca un veritabil spectateur engagé – cum este calificat –, unul dintre cei mai preocupati sa evite poncifele si sa numeasca adevarurile incomode. Altfel spus, citim cu sufletul la gura interpretari si marturii in legatura cu unul dintre cei mai mari dusmani ai ipocriziei comentariului politic din ultimele decade, pentru ca e greu sa identifici un specialist mai permeabil la detalii, instalat, totusi, in categoria departelui, cum e Tony Judt. Ultimul Judt este, in viziunea empatizanta si critica a lui Mircea Mihaies, o carte de mare interes pentru estici, in general, si pentru orice fiinta sensibila la notiunea de viitor, in special." -- Gabriel Coşoveanu, 14 februarie 2012, România literară, nr. 7 


"Tony Judt a fost un ginditor pentru care moralitatea si politica nu sint domenii incompatibile. Spirit polemic, ostil certitudinilor comode, a provocat prin scrierile sale reactii puternice si adeseori agresive. Il exaspera orice forma de fundamentalism. Cartile sale stau marturie pentru o atitudine de consecventa respingere a oricaror fixatii ideologice. Ceea ce a scris, mai ales dupa 2002, pe teme legate de Orientul Mijlociu a fost adeseori socant pentru unii dintre cititorii sai. Nimeni nu l-a putut insa acuza vreodata de cinism, de ipocrizie ori de conformism. Detesta ideile preconcepute si fanatismele de orice natura.” -- Vladimir Tismăneanu

 

Despre Autori


 

Mircea Mihăieş (n. 1 ianuarie 1954) este profesor de studii americane şi britanice la Universitatea de Vest din Timişoara, redactor-şef al revistei Orizont şi viceşpreşedinte al Institutului Cultural Român.

Volume publicate: De veghe în oglindă (1989), Cartea eşecurilor. Eseu despre rescriere (1990), Femeia în roşu (1990, în colaborare cu Adriana Babeţi şi Mircea Nedelciu), Cărţile crude. Jurnalul intim şi sinuciderea (1995), Victorian Fiction(1998), Masca de fiere (2000), Atlanticul imaginar (2002),Scutul lui Perseu (2003), Viaţa, patimile şi cântecele lui Leonard Cohen (2005), Metafizică detectivului Marlowe(2008), Despre doliu. Un an din viaţa lui Leon W. (2009). Lucrează la o carte despre „ultimul Tony Judt“ şi la o monografie William Faulkner.Alte carti: De veghe in oglinda (1989), Cartea esecurilor (1990), Cartile crude(1995), Atlanticul imaginar (2002), Scutul lui Perseu (2003). 

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 220
Editura: Polirom
Apariția: Iunie 2011
ISBN: 978-973-46-2234-4
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: