Enciclopedie de Ecologie

Enciclopedie de Ecologie
499,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 299 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Paradoxul sfârșitului de mileniu II și a primei decade a mileniului III rezidă într-o sumedenie de confuzii, combinații „terminologice” bizare referitoare la ecologie. Poluarea terminologică a limbajului ecologic, numeroasele inexactități de conținut ne demonstrează până la urmă o cultură ecologică redusă, în special, și general-umană, în ansamblu.

Prezenta Enciclopedie de ecologie are ca scop să contribuie la lichidarea analfabetismului ecologic terminologic. Enciclopedia este utilă și prin traducerea termenilor, noțiunilor și sintagmelor în două limbi de circulație internațională – rusă și engleză.

 

Despre Autor


 

Ion Dediu s-a născut la 24 iunie 1934 în satul Rediu Mare, județul Soroca, România(actualmente Republica Moldova). Profesor(din 1971)la universitățile: de Stat din Moldova, Tehnică a Moldovei,"A. I. Cuza"(Iași), a Academiei de Științe a R.M., de Ecologie "D. Cantemir"(Iași), Liberă Internațională din Moldova(ULIM), de Ecologie și Științe Socioumane din R.M., profesor invitat la mai multe universități din lume (S.U.A., Rusia, Anglia, Polonia, România, Bulgaria, Ucraina, Norvegia, Turcia, Grecia ș.a.).

Autor a peste 400 lucrari științifice, inclusiv peste 20 de monografii în domeniile ecologiei generale (teoretice), hidrobiologiei, zoologiei, protecției mediului, publicisticii științifice etc. A descoperit și a formulat principiul (legea) excluderii reciproce a complexelor biotice acvatice de origine biogeografica diferită; autor al mai multor termeni, noțiuni și sintagme ecologice. A descoperit și descris câteva specii noi de crustacee superioare.

Este unul din fondatorii principali ai ecologiei teoretice moderne, fondatorul școlii ecologice naționale, al școlii de ecotoxicologie acvatică, al școlii științifice de ecologie politică, îndrumător a peste 30 de doctori în științe biologice etc.

Este membru corespondent al A.S.a R.M. și membru titular al academiilor: Oamenilor de Știință din România(copreședinte fondator), Internațională de Cosmonautică "E.C.Țiolkovski" (Moscova), Internaționala de Ecologie și Securitatea Vieții (Sankt-Petersburg), de Ecologie din România, Națională de Științe Ecologice din R.M. (președinte-fondator), Internațională de Informatizare (asociată O.N.U., New York, Moscova), de Științe din New York (S.U.A.), Ucraineană de Ecologie (Kiev), Rusă de Științe ale Naturii (Moscova), Internațională de Științe Economice (Moscova), Internațională a Cadrelor (U.E. și UNESCO), Internațională a Naturii și Societății Umane (Moscova), Balcanice de Științe, Noua Cultura și Dezvoltare Durabilă (Sofia, Bulgaria) ș.a. Membru al Clubului de la Roma (Comitetul "Viitor pentru Europa"); Profesor de Onoare/Doctor Honoris Causa al mai multor academii și universități din lume, membru al mai multor societăți academice de profil din străinătate.

Cofondator și președinte al Partidului Ecologist "Alianta Verde" din R.M., al revistelor Mediul înconjurător (România), Mediul ambiant(R.M.) și Noosferă(R.M.); președinte-fondator al Asociației Oamenilor de Știință din R.M.; Coordonator (editor) științific și coautor al Strategiilor Naționale pentru Protecția Mediului, pentru Conservarea Biodersivității, Protecția Mediului Bazinului Dunării (sectorul Prut), Dezvoltarea Durabilă, al Cărții Roșii (ed. nr. 2), al Raportului Național anual despre starea mediului R.M. etc.; membru al Parlamentului R.M.(președinte al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară, ecologie și dezvoltare rurală, 1994-2001), ministru al mediului al R.M.(1990-1994).

Director-fonator al Institutului Național de Ecologie și președinte-fondator al Academiei Naționale de Științe Ecologice din R.M. În prezent este director onorific viager al Institutului de Ecologie și Geografie al A.Ș.a R.M. și director-fondator al Institutului de Cercetări pentru Mediu și Dezvoltare Durabilă al ULIM.

Este decorat cu: Marea Medalie de Aur și introdus în "Cartea de Aur" a Planetei "În prag de mileniu |||", Ordinul Internațional pentru Merite, Medalia de Aur pentru Moldova(Cambridge, Anglia); Ordinul Internațional "Crucea Verde"(ONU), Ordinul R.M. "Gloria Muncii", Ordinul Republicii Moldova, Medalia de Aur a Ministerului Educației Al RDG etc.; deține, din 2001, titlul "Conducator din sec. XX|" (UE0;director onorific pentru Europa al Centrului Internațional al Biografilor (Cambridge, Anglia); în 2009 i-a fost acordat Premiul Academiei Române pentru lucrarea fundamentala Tratat de ecologie (în 5 volume).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 836
Editura: Știința
Apariția: Decembrie 2010
ISBN: 978-9975-67-728-8
Dimensiuni: 21 x 29,5 cm
Greutatea: 2.1000

Pareri