Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc

Mai multe poze

Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc

Preț de Listă: 152,00 MDL (38,00 RON)

Preț: 76,00 MDL (19,00 RON)

Economisești: 76,00 MDL (19,00 RON) (50%)

Disponibilitate: În Stoc

Descriere

Pretextul epistolarului o constituie controversa legata de preeminenta literaturii ruse sau a celei anglo-saxone: Gogol sau Joyce. Pornind de la Lectiile de Literatura ale lui Vladimir Nabokov, fiecare dintre cei doi tineri scriitori isi apara optiunile literare.Un punct esential al dialogului celor doi e tocmai o anumita opozitie intre functia estetica si cea sociala ori, mai ales, politica a literaturii.

Ceea ce-i desparte nu-i chiar pentru copii. Ernu e posedat de contextul operei si evadeaza in teorie, Stanescu e «bolnav» de revelatia sensului, a textului cu deschidere in infernul oricarei frumuseti. Pentru Ernu, poezia e o problema de viata si de moarte, pentru Stanescu «doar» o contaminare. Febrili, scrupulosi, oricum ciudati «pentru situatia in care ne gasim», vor apela la bibliografii autorizate, la canonul Bloom, la lista Nabokov…Ca in toate povestile bune, nu vom cunoaste sfirsitul acestui «pariu infantil». Ca in toate povestile bune, va exista insa un «deodata» cind inima incepe sa bata cu putere (i-am investigat pe cei mai mari dintre cei mari – nici unul nu ocoleste acest moment cardiac)…” (Radu Cosasu)

Cuprins: Colectionarii de fluturi ai literaturii • Cum ar fi reactionat Stalin la Versetele satanice? • Doi buni prieteni: teroarea si plictiseala • Fericirea ca o comanda de stat sau fabrica rusa de antiutopii • De la escrocul estetic la cel politic

 Recenzii

”O carte de mici dimensiuni, dar extrem de plina; si o lectura deopotriva delectabila si provocatoare intelectual. Citind-o, cu tot cu «Prefata» purtind semnatura si marca Radu Cosasu, nu o mai poti lasa din mina. Astepti, odata cu cel ce a lansat o intrebare, raspunsul celuilalt la ea – si apreciezi, nu mai putin, calitatea parantezelor, a digresiunilor. La Stanescu e de admirat, in primul rind, arta dezvoltarii unei teme, intr-o tratare concentrica ce avanseaza prin foraj analitic si deschideri comparatiste ori interdisciplinare. La Ernu, dimpotriva, avem o adevarata arta a fugii de subiect si de responsabilitatea „punctuala“ a comentarii lui. Scriitor experimentat, obligat sa raspunda intrebarilor unui critic avizat, Ernu va dezvolta remarcabile strategii ocolitoare. [...] ”

Volumul lor va fi probabil un succes de critica, dar si de librarie. Disputa initiala pornise la Hanul lui Manuc, de la o chestiune de intiietate competitionala. Cine este cel mai mare scriitor al tuturor timpurilor: Gogol (cum spune Ernu) sau Joyce (cum spune Stanescu)? Ce carte frumoasa iesita dintr-o premisa falsa... Oameni buni, sint nevoit sa intru in discutia voastra pentru a va corecta eroarea. Nu Gogol si Joyce se lupta pentru primul loc in proza lumii, ci Tolstoi si Dostoievski. N-ati stiut asta? Nu-i nimic, poate ca a venit timpul s-o aflati.  - Daniel Cristea-Enache, 9 decembrie 2010, in Observator cultura

”Pentru fiecare (dintre scriitori) literatura e o chestiune de viata si de moarte. (...) La intrebarea de care se tem cel mai mult scriitorii ajung intr-un final sa raspunda cei doi certareti: functia literaturii este una politica, spune Ernu; ba nu, este una de cunoastere, raspunde Stanescu. Iata ceea ce face Epistolarul… o carte curajoasa si deci – o pasare rara.” - Igor Mocanu, martie 2011, in Revista 15 minute nr. 9

 

Despre Autor

Vasile Ernu este nascut in URSS in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iasi, 1996) si al masterului de Filosofie (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat in cadrul Fundatiei Idea si Tranzit si al editurilor Idea si Polirom. In ultimii ani a tinut rubrici de opinie in Romania Libera, HotNews si Timpul, precum si rubrici permanente la revistele Noua Literatura, Suplimentul de Cultura si Observator cultural. Este initiatorul si coordonatorul revistei www.criticatac.ro.
 
A debutat cu volumul Nascut în URSS (Polirom 2006, editia a II-a in 2007, editia III-a in 2010), care apare in anul 2007 la Editura Ad Marginem din Rusia, in 2009 la  Editura KX – Critique & Humanism din Bulgaria, in 2010 la Editura Akal din Spania si Editura Hacca din Italia, iar in 2011 la Editura L’Harmattan din Ungaria. Cartea este in curs de aparitie la Claroscuro din Polonia si la Editura Sulakauri din Georgia. Cartea a fost nominalizata la Premiul de debut al revistei Cuvintul, Premiul pentru Roman si Memorialistica al revistei Observator cultural si Premiul Opera Prima al Fundatiei Anonimul. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al Romaniei literare si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania.
 
In 2009 publica la editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului, in curs de aparitie la Editura Ad Marginem din Rusia si Editura Hacca din Italia.
 
Vasile Ernu (alaturi de Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu(Editura Cartier, 2008).
 
In 2010 publica in colaborare cu Bogdan-Alexandru Stanescu volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, aparut in colectia Publicistica. Eseu la editura Polirom.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 216
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1831-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3200

Pareri