Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova

Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova
1.500,00 MDL

Disponibilitate: Stoc Limitat

Livrare prin Curier
 • În Chișinău: 24 de ore
 • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

  • 40 persoane au cumpărat acest produs.

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

sau

Carte disponibilă în:

Librăriile Bestseller din Chișinău

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă UNIC et 1 bd. Ștefan cel Mare 8 060-977-597 Stoc limitat
Vezi pe hartă TELECENTRU str. Drumul Viilor 36/1 069-003-400 Stoc limitat

Descriere


 

Află cine din basarabeni a participat la proiectarea automobilului Ferrari, cine a devenit Doctor Honoris Causa în 48 de universități ale lumii sau ce basarabean a inventat helicopterul! O colecție de peste 1800 de biografii ale oamenilor născuți la noi sau cu rădăcini basarabene.

„Acest teritoriu începînd cu anul 1812 a fost parte componentă a 4 structuri statale: Gubernia Basarabia din cadrul Imperiului Ţarist, România Mare, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească şi Republica Moldova. Fiecare perioadă istorică s-a caracterizat printr-un regim, care a incomodat anumite categorii sociale, care fie au plecat în căutarea posibilităţii de a se autorealiza, fie au suportat represiuni, exilări sau au fost supuşi unor alte forme de migrări forţate. Drept rezultat, aproape întreaga suprafaţă a Pămîntului a devenit noua gazdă a oamenilor din Moldova.

 Cartea de Aur a Basarabiei si a Republicii Moldova

A apărut necesitatea de a colecţiona biografiile, pentru că fiecare popor trebuie să îşi cunoască propria istorie şi aportul său la dezvoltarea mondială. Aspectul politic de pe teritoriul ţării a fost atins superficial, accentul a fost pus pe realizările oamenilor. Aspectul teritorial a stat la baza selectării personalităţilor, astfel, indiferent de etnie, omul născut aici era privit ca fiind moldovean. De asemenea, religiile existente au fost privite cu respect, astfel se regăsesc lideri spirituali din diferite confesiuni. Cîteva excepţii au fost făcute în favoarea oamenilor născuţi în alte ţări, dar care au locuit aici în ultimii ani din viaţă, dat fiind că pe acest teritoriu şi-au întemeiat familii şi au decis să îşi continuie activitatea.

Această carte ajută la cunoaşterea oamenilor din Basarabia şi Republica Moldova, este creată după criterii subiective şi nu pretinde la titlul de Enciclopedie Naţională. Oamenii au fost incluşi în ordine alfabetică, în prim plan fiind numele, cu litere mari, urmat de prenume. Perioada de activitate a oamenilor sunt anii 1812 - 2016 şi cuprinde oamenii născuţi pe teritoriul Basarabiei şi a Republicii Moldova. Locul naşterii este adaptat conform organizării teritorial administrative din anul 2016 a Republicii Moldova, iar dacă nu mai face parte din acest spaţiu - atunci se indică denumirea regiunii basarabene la momentul naşterii. Realizările oamenilor au fost colectate de pe toate continentele şi sunt incluşi şi descendenţii basarabenilor pînă la a 3-a generaţie (nepot/nepoată). Criteriile de excelenţă sunt separate pentru fiecare, dar lecturînd atent biografiile, se observă menţinerea acelui "prag de trecere" la cotaţii înalte.

Sper ca această carte să devină un imbold puternic pentru tînăra generaţie şi să devină mai curajoasă în acţiuni. Au deja în faţă peste 1800 de biografii ale personalităţilor din Moldova, care au reuşit ceea ce nu au reuşit alţii. Astfel, în fiecare domeniu pe care doresc să îl testeze, să ştie deja că există cale bătătorită de un moldovean.”

-- Autorul Denis Roșca

Curiozități din Cartea de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova

 • Cinci premii Nobel aparțin personalităților originare din Moldova;
 • Patru premii Oscar (Lewis Milestone, regizorul care a luat două premii Oscar, este născut la Chișinău);
 • A.L. Diamond, originar din Ungheni, a fost scenaristul filmelor în care a jucat Marylin Monroe;
 • Trei basarabeni au cucerit Everestul;
 • Cea mai bogată dinastie din Canada, familia Bronfman, este originară din Otaci;
 • Jacobo Fihman, geniul literaturii din Argentina este născut în Orhei;
 • William Frederick Friedman, născut la Chișinău în 1891, a devenit „părintele criptologiei americane”. A descifrat codul japonez în cel de-al doilea război mondial, anticipând atacul Japoniei la Pearl Harbor;
 • Michael Postan, născut la Tighina, a fost membru la British Academy și a obținut titlul de Sir la Casa Regală a Marii Britanii;
 • Primarul de Chicago, Emanuel Rahm, este descendent dintr-o familie de emigranți din Basarabia;
 • Tatăl actriței Natalie Portman s-a născut în Moldova. Ea este cunoscută pentru rolurile în Star Wars, Leon și Black Swan;
 • Robert Frimtzis, născut în Bălți la 1930, a fost proiectant la Boeing 707 și al simulatorului de zbor pe lună;
 • Nicolae Simatoc este primul moldovean care a jucat la FC Barcelona și Inter Milano.

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 654
Apariția: 2016
ISBN: 9789975517126
Dimensiuni: 24,5 x 32,5 cm
Greutatea: 2.6400

Pareri