Pagini Alese din Literatura pentru Copii. Curcubeie de Cuvinte Vol. II

Pagini Alese din Literatura pentru Copii. Curcubeie de Cuvinte Vol. II
139,00 MDL

Disponibilitate: În Stoc

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Doar 2 exemplare disponibile

    • 3 persoane au cumpărat recent acest produs.

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 5 rate cu 0% dobândă!

sau

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă UNIC et 1 Bestseller Chișinău bd. Ștefan cel Mare 8 060-977-597 Stoc limitat
Vezi pe hartă JUMBO et 1 Bestseller Chișinău bd. Decebal 23/1 022-993-992 Stoc limitat
Vezi pe hartă CENTRU Bestseller Chișinău str. Pușkin 35 068-799-033 Stoc limitat
Vezi pe hartă TELECENTRU Bestseller Chișinău str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Antologia de faţă conţine texte de valoare etică şi literară, selectate din literatura română şi cea universală. Sînt reflectate numeroase teme ce ţin de universul copilului: natura în complexitatea şi arm viaţa lumii vegetale şi a vieţui anotimpurile, copilăria, casa şi familia, mama, prietenia, şcoala, munca, jocuri şi aventuri, istoria neamului nostru etc. Prin formele textelor, antologia cuprinde diverse genuri şi specii literare: poezii, poveşti, povestiri, legende, balade, fabule, ghicitori.

Se propun de asemenea activităţi asupra textului, operaţii de logică şi de divertisment.

Pentru a contribui la înţelegerea textelor, la carte este anexat un mic dicţionar explicativ, conţinînd arhaisme, regionalisme, variante populare, cuvinte livreşti.

Antologia poate fi folosită atît de către elevii din ciclul primar, cît şi de către părinţii şi bunicii care au nevoie de o carte de lectură ca sursă de texte pentru copiii lor.

Credem că această carte va fi utilă în formarea gustului copiilor pentru lectură.

Notă: Textele au fost adaptate, în majoritatea cazurilor, la normele gramaticale şi ortografice în vigoare. -- Editura Epigraf


Primele Pagini


 

 ÎN CURTEA MEA

Emil Gîrleanu

Curtea mea e la ţară, pe malul unei ape. De jur împrejurul curţii se încinge un gard de cătină, iar pe cătina în care vrăbiile stau împănate ca albinele în roi, se ţese, de cu primăvară pînă-n toamnă, tulpina de rochiţa-rîndunicii. Pe de margini, din loc în loc, ca la o azvîrlitură de piatră unul de altul, se înalţă plopi bătrîni, fuse uriaşe pe care se deapănă vîntul; pe vîrfurile lor ţin acoperămîntul - cerul. Tufe de pomuşoară şi de agrişe dau, înăuntrul curţii, adăpost păsărilor mele.

Căci am păsări multe şi felurite. De ici, din portiţa încununată cu iederă, hai să le privim. Ai auzit cucurigul? Răsare soarele. Cocoşul acela negru e ceasornicul curţii mele. Iată-l pe culme, ţanţoş, cu pintenii arcuiţi, cu platoşa penelor oţelii, gata ca de luptă. Parcă vrea să-şi arate bărbăţia cîrdului celuia de claponi din faţa lui - găini care nu se ouă, ale căror pene lungi şi moi îi prefac într-un fel de sălcii plîngătoare printre păsări.

A, uite-o, harnica ogrăzii! Repede-repede, sfîrîindu-i picioruşele în ghetele galbene pe nisip de iute ce aleargă, cu boneţică albă tivită cu arnici, de gospodină, pe cap, cu cerceluşii de mărgean la ureche, strînsă în fusta ei cu picăţele, bibilica - picherea - aleargă dintr-un colţ într-altul, să pună toate la locul lor. Numai să-i auzi guriţa cînd vreo leneşă se întrece mai mult cu dedeochiul somnului!

Albe, linse, sau zburlite ca de vînt, legănîndu-se, sîsîind, îndemnînd la tăcere, le vezi? cîrdul de gîşte se înşiră, una după alta, ca şi cînd cea din capăt ar fi înghiţit un mosor de sfoară al cărei capăt l-ar fi hăpăit, pe rînd, toate celelalte.

Dincolo, lîngă teuca de apă, sînt raţele; parcă-s totdeauna văduve, aşa-s de ursuze. Mişcînd mereu din ciotul cozii, la dreapta şi la stînga, ca şi cînd aceasta le-ar îndemna şi îndrepta trupul încotro s-apuce, ştiu numai să-şi desfacă lopăţelele pliscului, să se lincerească-n apă.

Dar bate soarele tare. Pune-ţi mîna la ochi, să poţi privi mai bine.

Colo, sub tufişul cela de agrişe, sînt cloştele. înfoiate, gata să sară în capul oricui s-ar apropia, ele scurmă mereu, ca şi cînd ar căuta o comoară. îşi hrănesc puişorii. Gîgîlicii! boţuri de aur, cu două picături de rubine drept ochi. Uite-i cum se frămîntă, cum se strîng, roi, şi se desfac pe urmă, cum se ciupesc de la un viermişor. Unul a sărit pe spatele mamei şi, cu picioruşele lui subţiri şi fragede ca paiul, i se cocoaţă după gît. De acolo urmăreşte cu ochişorii lui vioi ce fac ceilalţi: prinde clipa, sare şi apucă viermişorul.

Apoi, fugind sub aripa caldă şi ocrotitoare a cloştei, ospătează. Ceilalţi rămîn locului prostiţi, sărăcuţii! pînă ce zăresc o altă pradă.


Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 540
Editura: Epigraf
Apariția: 2009
ISBN: 978-9975-947-75-6
Dimensiuni: 17,2 x 24,7 cm
Greutatea: 0.7500

Pareri