Set 2 cărți Auschwitz

Set 2 cărți Auschwitz

Preț de Listă: 558,00 MDL

Preț: 475,00 MDL

Economisești: 83,00 MDL (14%)

Disponibilitate: Stoc Limitat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

    • 1 persoane au cumpărat acest produs.

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

sau

Produse Asemănătoare

Bifează produse pentru a le adăuga în coșul de cumpărături sau selecteaza toate

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă UNIC et 1 Bestseller Chișinău bd. Ștefan cel Mare 8 060-977-597 Stoc limitat
Vezi pe hartă CENTRU Bestseller Chișinău str. Pușkin 35 068-799-033 Stoc limitat
Vezi pe hartă BOTANICA Jumbo et 1 Bestseller Chișinău bd. Decebal 23/1 060-211-443 Stoc limitat
Vezi pe hartă CIOCANA Bestseller bd. Mircea cel Bătrân 32 069-930-499 Stoc limitat
Vezi pe hartă TELECENTRU Bestseller Chișinău str. Drumul Viilor 36/1 069-003-400 Stoc limitat

Descriere

CINCI ANI LA AUSCHWITZ

Această carte nu este un roman, deși se citește ca un roman. Ea este un document. Toate personajele sunt autentice, ca, de altfel, și trăirile autorului, situațiile în care s-a aflat și evenimentele care a participat.

Tânărul polonez avea 21 de ani neîmpliniți, când, la 14 iunie 1940, a sosit, venind de la închisoarea Gestapo din Tarnów în primul transport de deținuți politici, în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Erau 728. Aici numele le-au fost schimbate în numere.

Wiesław Kielar a devenit numărul 290 şi astfel a început o perioadă a vieții sale de aproape cinci ani, organic legată de denumirea KL Auschwitz și de istoria acestuia.

Valoarea acestor amintiri nu con­stă numai în aceea că dezvăluie realitățile, ci, înainte de toate, în faptul că le zugrăveşte fără ni­ciun ascunziş, sincer şi brutal, relevând întreaga complexitate a atitudinilor umane.

Am grăbit pasul ca să lăsăm în urmă cât mai repede turnurile de pază acum goale și gardurile lungi de sârmă ghimpată ale ultimului lagăr de concentrare.

Eram liberi. Puteam să ne ducem încotro vedeam cu ochii. Ce senti­ment minunat! Bucuria ne umplea inimile.

În fața ochilor noștri se desfășura o lume minunată, frumoasă și colorată, la care nu avusesem acces până atunci și pe care nu o văzusem. Razele oblice ale soare­lui care apunea colorau în roz co­roanele merilor înfloriți de lângă drum, creând deasupra capetelor noastre un voal țesut din petalele florilor delicate ce miroseau a primăvară.

Cuvintele cântecului veneau sin­gure pe buze. Bine ai venit luceafăr de mai! Ziua de neuitat a libertății noastre: doi mai.

Wiesław Kielar a fost unul dintre primii prizonieri ai lagărului de con­centrare Auschwitz-Birkenau. Închis la 14 iunie 1940, timp de aproape cinci ani a fost doar numărul 290.

Din momentul în care a fost înregistrat timp de aproape cinci ani în lagăr, Wiesław Kielar a lucrat în diferite părți ale lagărului de concentrare Auschwitz. Împreună cu Edward Galiński, a pregătit o evadare din lagăr. În cele din urmă, a renunțat la evadare în favoarea lui Malka Zimetbaum, care a scăpat cu Edek Galiński, cuplul de îndrăgostiți supranumit „Romeo și Julieta” de la Auschwitz.

În ultimele luni ale anului 1944, Wiesław Kielar a fost transportat în Germania și acolo, transferat din lagăr în lagăr până a văzut eliberarea. S-a întors în Polonia în 1946, a absolvit Academia de Stat de Film. Ulterior, a publicat amintirile sale descriind realitățile lagărului, com­plexitatea vieții și atitudinile umane într-o realitate inumană.

AM FOST MEDIC LA AUSCHWITZ

Memoriile unui medic evreu forțat să lucreze în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

La Oradea într-o după-amiază aprinsă din mai 1944, medicul de origine evreiască Nyiszli Miklós, împreună cu soția și fiica ajung la Auschwitz. În timpul selecției inițiale, Nyiszli și familia sa ajung printre oamenii capabili să lucreze și, prin urmare, nu sunt direcționați către camerele de gaz.

Este scutit de moarte pentru o soartă mai grea: să efectueze „cercetări științifice” asupra colegilor săi deținuți sub supravegherea medicului militar, căpitanul SS, Josef Mengele. În timpul muncii sale, devine martor ocular și participant involuntar la exterminarea a mii de oameni.

În mod miraculos, supraviețuiește pentru a da această relatare terifian­tă. Scrisă în 1946, la scurt timp după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, cartea lui Nyiszli Miklós a fost una dintre primele cărți care au povestit ororile de la Auschwitz.


„Cea mai bună prezentare de până acum a ororilor de la Auschwitz.” 

— NEW YORK TIMES ☆ ☆ ☆ ☆ ☆

NYISZLI MIKLÓS

17 iunie 1901, Șimleu Silvaniei, Austro-Ungaria - 5 mai 1956, Oradea, România

A fost un medic și autor evreu din Transilvania, de expresie maghiară, supraviețuitor al deportării în lagărele naziste de exterminare.

A studiat în Germania, la Universitatea Friedrich Wilhelm din Breslau (în prezent Wrocław, Polonia), luându-și diploma de medic în 1929, în specialitatea patologie medico-legală. În 1930 a început să lucreze la Oradea, asistând poliția și tribu­nalul în elucidarea unor decese suspecte.

La sfârșitul lunii mai 1944 a fost ridicat din Oradea și deportat împreună cu soția sa și fiica de 15 ani la Auschwitz-Birkenau. Aici i-a fost tatuat pe mână numărul de deținut A 8450.

În lagăr a fost silit să asiste la experimentele îngrozitoare ale doctorului Mengele. După încheierea războiului și elibe­rarea lagărului, Nyiszli Miklós s-a întors la Oradea, unde a scris cartea „Am fost medic la Auschwitz“, în care a notat amintirile dureroase din lagărul de exterminare de la Auschwitz.

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 413
BRAND: Bestseller
Apariția: 2022
ISBN: 9789975323383
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.5800

Pareri