Cartea Râsului și a Uitării

Cartea Râsului și a Uitării

Preț de Listă: 191,00 MDL

Preț: 152,80 MDL

Economisești: 38,20 MDL (19%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 299 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

Editia a III-a.

„Această carte este în totalitatea ei un roman în formă de variaţiuni. In succesiunea lor, fiecare capitol constituie o etapă diferită a unei călătorii ce duce în interiorul unei teme, în interiorul unei idei, în interiorul unei situaţii unice, a cărei înţelegere se pierde pentru mine în nemărginire.

E un roman despre Tamina şi, din clipa în care Tamina părăseşte scena, devine un roman pentru Tamina.Ea este personajul principal şi principalul ascultător, toate celelalte întâmplări fiind o variaţiune a propriei sale poveşti, ce se unesc în viaţa ei ca într-o oglindă. E un roman despre râs şi despre uitare, despre uitare şi despre Praga, despre Praga şi despre îngeri.“

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

”Kundera compară structura acestui roman cu variaţiunile pe o temă muzicală. Aceasta este o analogie cât se poate de adecvată deoarece romanul se constituie într-o sfidare profundă a aşteptărilor noastre în ce priveşte forma. El este alcătuit din şapte astfel de variaţiuni, care nu se înscriu în convenţiile unei naraţiuni liniare sau coerente, fiind presă rate cu informaţii cu caracter istoric, precum şi cu propriile menţiuni cu caracter autobiografic ale lui Kundera.

Tamina, principalul personaj al acestei cărţi, fuge din Cehoslovacia împreună cu soţul său, pentru a scăpa de regimul comunist. Când el moare la scurt timp, Tamina este copleşită de anxietate, temându-se că îl va da uitării. Importanţa păstrării amintirilor este una din temele care îl preocupă pe Kundera atât în acest roman, cât şi în întreaga sa operă.

El este convins că ştergerea amintirilor şi uitarea sunt instrumente politice exploatate de statul comunist, uneori la propriu, ca atunci când figurile disidenţilor, foşti membri de partid, sunt şterse din fotografiile propagandistice. Evenimentele din acest roman se desfăşoară pe fundalul unei Cehoslovacii în perioada de după război. Sub conducerea lui Alexander Dubcek, ţara îşi că uta drumul spre un socialism cu faţa umană. Dar invazia sovietică, din 1968, a pus capăt acestor ambiţii, generând o deziluzie totală faţă de ceea ce se întâmpla pe plan politic.

Cartea râsului şi a uitării este uşor de recunoscut ca o operă a lui Kundera, dar, poate mai mult decât oricare dintre scrierile sale, ea se scaldă într-o inefabilă bizarerie, concomitent provocatoare, cât şi respingătoare. La fel ca şi alte cărţi ale sale, acest roman stârneşte întrebări legate de modul în care sunt reprezentate personajele feminine, invitând la acuzaţii de misoginism latent. Acestea sunt obiecţii întemeiate ce pot plasa romanul atât în rândul documentelor cu caracter istoric, cât şi în al ficţiunii experimentale.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Kniha smichu a zapomneni
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 268
Editura: Humanitas
Apariția: Iunie 2013
ISBN: 978-973-50-4079-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri