CARTEA NEAGRĂ a Risipei Banilor Publici în Republica Moldova 2022

Frierdich Naumann Foundation

Stoc Limitat

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

Produs disponibil în:

Descriere

„Cartea Neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova”, ajunsă la a patra ediţie, a devenit un instrument anual de radiografiere a modului cum sunt administrate resursele interne și, parţial, cele oferite Republicii Moldova pentru dezvoltare de către partenerii externi. În același timp, cartea, datorită vigilenţei jurnaliștilor de investigaţie, își are rolul de „ochi de veghe” care fixează derapajele de la normele de transparenţă, integritate, bună guvernare și anunţă astfel autorităţile că activitatea lor este urmărită în cele mai mici detalii și poate fi investigată la primul semn de neregulă.

Actuala ediţie cuprinde câteva anchete din domenii care nu au mai fost abordate în ediţiile anterioare – abuzuri cu terenuri din fondul forestier, neglijenţe grave la gestionarea pădurilor tinere, scutiri fiscale uneori nejustificate, care generează ratarea veniturilor în buget, sau investiţii în gol în instituţii de învăţământ cu deficit de studenţi. Spre deosebire de ediţiile precedente, când o parte din investigaţii se referea la construcţia drumurilor și clădirilor, în acest an avem o orientare spre domenii ca ecologia, educaţia și chiar sportul.

Publicarea, în anii precedenţi, a unor anchete în proiectul „Cartea Neagră” a impulsionat soluţionarea problemelor semnalate și a generat măsuri de răspuns din partea autorităţilor, de aceea am decis să instituim rubrica „Impactul investigaţiilor din ediţiile anterioare”, în cadrul căreia vom urmări reacţia decidenţilor. În ediţia curentă rubrica include un articol despre fabrica de peleţi din Pașcani, Criuleni, a cărei activitate a fost relansată în urma anchetei, după șase ani de stagnare, în pofida investiţiilor semnificative cu bani publici din Japonia și Republica Moldova.

Acest proiect al Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate este, de asemenea, un sprijin pentru jurnalismul de investigaţie din Republica Moldova, prin care încurajăm reporterii, inclusiv tinerii jurnaliști, să facă anchete la standarde profesionale înalte și să ofere astfel, conţinutului media genaral, o componentă de calitate. 

- SERGIU BOGHEAN, Coordonator de proiecte Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, Oficiul România și Republica Moldova

Vino în Librăriile Bestseller și obține gratuit un exemplar al cărții!

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 70
Apariția: 2022
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 13 x 20 cm
ISBN: 978-9975-166-33-1