Cartea Neagră a Risipei Banilor Publici (2021) [eBook]

Victor Moșneag, Iurie Sanduţa, Victoria Borodin, Ion Preașcă, Tatiana Djamanov, Lilia Zaharia, Viorica Zaharia, Piotr Garciu, Mariana Colun

Stoc Limitat

Format

Descriere

„CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici în Republica Moldova” este la cea de-a treia ediţie. Acest proiect, implementat în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), a devenit o carte de vizită a activităţii noastre în Republica Moldova, fiind și o invitaţie către toţi factorii intere- saţi de a lucra împreună pentru un stat mai transparent și mai responsabil faţă de cetăţeni și resursele lor. Ani la rând sunt semnalate cazuri când banii publici, acumulaţi de la cetăţeni prin taxe și impozite, dar și banii care provin din fonduri sau investiţii internaţionale, se cheltuiesc într-un mod necorespunzător. Uneori poate fi din neglijenţă, alteori din incompetenţă.

Deseori întâlnim și cazuri de corupţie. Pentru a reflecta echilibrat situaţia, această carte include cazuri de la diferite niveluri ale administraţiei publice din Republica Moldova și din diferite regiuni ale ţării. În total, vă prezentăm opt investigaţii jurnalistice independente care se referă la instalarea centralelor pe biomasă în instituţii publice, angajări fictive în instituţiile de stat, repartizarea neconformă a locuinţelor sociale și alte subiecte de interes public. În acest an continuăm să ne concentrăm asupra elucidării unor situaţii de fraudare a fondurilor care provin de la donatori internaţionali.

Deși procedurile de cheltuire și control a acestor surse sunt mai stricte decât cele naţionale, totuși se întâmplă abuzuri și cu fondurile oferite de partenerii care investesc în dezvoltarea ţării noastre. „CARTEA NEAGRĂ a risipei banilor publici în Republica Moldova” oferă informaţii veridice despre modul în care sunt folosiţi banii publici, adică banii cetăţenilor. Într-un stat de drept și democratic, reprezentanţii instituţiilor publice sunt responsabili de utilizarea transparentă și eficientă a acestor resurse, astfel câștigând încrederea populaţiei care plătește taxe și impozite.

Alături de organizaţiile și jurnaliștii de investigaţie implicaţi vom continua să colectăm cele mai răsunătoare cazuri și situaţii de cheltuire nejustificată a banilor publici și vom prezenta anual situaţia în raport cu eficienţa utilizării acestora. Însă un astfel de efort necesită și participarea activă a cetăţenilor. În noua ediţie veţi putea accesa, datorită codurilor QR, și versiunile video ale unor investigaţii, dar și textele complete, publicate pe platformele mediatice pentru care lucrează jurnaliștii implicaţi în proiect.

SERGIU BOGHEAN, Coordonator de proiecte Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate Oficiul România și Republica Moldova

 

Mai multe informații

Limba: Română
Apariția: 2021
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 70
Compatibil cu Kindle: Nu