Cartea lui Daniel

Cartea lui Daniel

Preț de Listă: 184,00 MDL (43,07 RON)

Preț: 92,00 MDL (21,54 RON)

Economisești: 92,00 MDL (21,54 RON) (50%)

Disponibilitate: În Stoc

Doar 1 exemplar disponibil

sau

Descriere

Aparuta in 1971 si nominalizata la National Book Award, Cartea lui Daniel a fost cea care i-a adus lui Doctorow consacrarea ca scriitor. Romanul se bazeaza pe un fapt istoric, judecarea si executia lui Ethel si Julius Rosenberg, comunisti americani care si-au gasit moartea pe scaunul electric in 1953, dupa ce au dezvaluit Uniunii Sovietice secrete legate de armele nucleare.

Povestea celor doi comunisti din epoca McCarthy, in roman purtand alte nume, este rememorata de fiul lor Daniel, multi ani mai tarziu. Dincolo de pretextul istoric, Cartea lui Daniel este articulata pe conflictul dintre incredere si tradare, pe care Doctorow il foloseste si il incorporeaza in fiecare aspect al cartii, de la subiectul propriu-zis pana la cel mai abstract simbol.

Iar rezultatul este o carte de amintiri, dar si o carte de investigatie si evaluare inteligenta a istoriei, o carte despre natura vinovatiei si a inocentei, despre relatia complicata dintre oameni si natiuni, o capodopera politica, filosofica si literara.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

"O opera de arta aproape perfecta, iar arta la acest nivel nu poate aduce decat bucurie."-- Joyce Carol Oates

"Remarcabila... unul dintre cele mai frumoase romane."-- Minneapolis Star Tribune

"Tulburatoare, splendida, foarte emotionanta." -- Houston Post

"Un roman contemporan extraordinar, o opera uluitoare."-- San Francisco Chronicle

 

RecenzieCartea lui Daniel examinează natura şi eficacitatea diferitelor forme de protest politic în Statele Unite şi trecerea de la „Vechea Stângă", a anilor 1940 şi 1950, la „Noua Stângă", din anii 1960. Pentru narator. Daniel Isaacson, este vorba de dificultatea de a se împăca cu testamentul politic lăsat de părinţii săi - corespunzând întru totul, cu excepţia numelui, cuplului Ethel şi Julius Rosenberg, - executaţi în urma acuzaţiilor că au transmis secrete nucleare Uniunii Sovietice, în 1953.

Romanul lui Doctorow se întreabă în ce fel se manifestă puterea politică în mâinile unor indivizi şi instituţii, şi ce se poate face pentru a contracara concentrarea şi abuzul de putere de către guvern şi corporaţii. Pus să aleagă între radicalismul „curajos, dar patetic" al tatălui său şi declaraţiile anti-cultură, bicisnice şi sfidătoare ale lui Artie Sternlicht, care promite „să răstoarne Statele Unite cu nişte imagini", Daniel este total deziluzionat şi sfârşeşte într-un impas. Primul este naiv şi uşor de strivit de către stat. Ultimul îşi descoperă deplina realizare în Disneyland, un parc de distracţii, care propune „o cultură în stil stenografie, abreviată, pentru mase".

Daniel trebuie să pună cap la cap diferite fragmente din viaţa sa, pentru a reconcilia moştenirea politică a activismului părinţilor săi, cu propria dezamăgire privind lumea. Această mişcătoare carte despre proteste şi familie nu cade nici în credinţa optimistă că lupta personală poate învinge totul, nici în cea pesimistă, şi anume că orice fel de luptă politică este inutilă.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 448
Editura: Leda
Apariția: Ianuarie 2008
ISBN: 978- 973-102-133-1
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.5800

Pareri