Cartea de Nisip. Proză Completa 2

Cartea de Nisip. Proză Completa 2

Preț de Listă: 376,00 MDL (94,00 RON)

Preț: 300,80 MDL (75,20 RON)

Economisești: 75,20 MDL (18,80 RON) (20%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„Daca il citesti pe Borges frecvent si cu atentie, devii borgesian; a-l citi inseamna a activa o constiinta a literaturii in care el a patruns mai departe decit toti ceilalti.” (Harold Bloom)

Cel de-al doilea volum al prozei lui Borges include piese de rezistenta din creatia marelui scriitor argentinian. Povestirile din volumul Aleph (1949) apartin perioadei de maturitate deplina, perioada initiata de Gradina cu carari ce se bifurca. Sint povestiri fantastice si, in acelasi timp, rescrieri ale unor alte povestiri borgesiene, un joc de oglinzi in care se rasfring imagini anterioare.

Fauritorul (1960) este un volum mixt, alcatuit din naratiuni scurte si din poeme. Povestirile cu aspect de parabola reiau succint teme si motive ale unui univers deja structurat, pe care scriitorul il imbogateste cu variatiuni noi, cu nuante si accente care ii precizeaza contururile.

Relatarea lui Brodie (1970) reia ideea borgesiana potrivit careia autorul si personajele, atunci cind vorbesc, nu fac altceva decit sa se cufunde in „memoria infinita”, iar „visul fiecaruia este parte din memoria tuturor”. Cartea de nisip (1975) este cartea infinita, numita astfel pentru ca „nici cartea, nici nisipul n-au inceput si nici sfirsit”. Ultimul capitol, Memoria lui Shakespeare (1980) cuprinde patru povestiri, poate unele dintre cele mai inspirate creatii ale lui Borges, scrise de Marele Orb in ultima perioada a vietii.

Cuprins: Aleph • Fauritorul • Relatarea lui Brodie • Cartea de nisip • Memoria lui Shakespeare

 Recenzii

”Pregatiti-va, asadar, de o calatorie fantastica, intr-un univers al oglinzilor, al labirinturilor si al iluziilor, o lume in care nimic nu e doar ceea ce pare. Atentie, insa: veti intilni aici iluzii mai seducatoare decit realitatea si adevaruri care scapa printre degete! Aveti grija, asadar, sa nu va rataciti… mintile.” - Mihaela Spineanu, iunie 2006, Elle

”Metafizic si poetic. Asa cum nu erau contemporanii lui scriitori latino-americani, cei militanti, combativi si bine infipti in realitatile politice ale secolului XX. In mintea mea, Borges se leaga, ca scriitor si poet, cu Lucian Blaga. Chiar daca ai mai citit Cartea de nisip sau Aleph, le poti citi iar si iar fara a strivi corola de minuni a lumii literare in care calatoreste Borges. Chiar daca ai mai numarat pietricelele albastre culese din delta Gangelui, de cite ori vei deschide pumnul ele vor fi mai multe sau mult mai putine.

Albastrul lor e ca albastrul din vise, iar numarul lor nu e doar o abstractiune. Numarul e viu, se modifica, traieste! Ce-ar fi dac-ar fi asa, te intrebi. Ce-ar fi daca toata ratiunea care-a pornit de la unu plus unu egal doi ar fi doar o nebunie, se intreaba Borges. Si tu ramii plutitoare, ametita...Iar pietrele, «togri albastri» cum li se spune, le auzi cum cad in palma cersetorului orb, pina la una, ca in adincurile marii.” - Luana Muresan, august 2006, Unica

Despre Autor

Jorge Luis Borges (1899-1986) s-a nascut la Buenos Aires, intr-o familie instarita. La scurta vreme dupa nasterea sa, calatoreste alaturi de familie in Europa. Primeste inca de mic o educatie multilingva. Dupa intoarcerea in Buenos Aires, la 22 de ani, publica primul sau volum de poezii, Fervor de Buenos Aires.
Continua sa publice apoi, alaturi de poezii, si eseuri. In anii ’30 incepe sa scrie proza scurta.

Publica primul sau volum important, Istoria universala a infamiei, la virsta de 36 de ani. Tot in aceasta perioada, publica doua dintre cele mai cunoscute colectii de povestiri ale sale, Fictiuni si Aleph; in anii ’50 devine director al Bibliotecii Nationale. Odata cu inaintarea in virsta, vederea ii slabeste si reincepe sa scrie proza scurta si poezie. Ultima sa carte, Atlas, o scrie alaturi de María Kodama, cea cu care se va casatori cu o luna inainte de moarte. La virsta de 87 de ani, in iunie 1986, inceteaza din viata.

Cuprins: Titlul jurnalistic • Aspecte ale limbii romane contemporane in presa scrisa • Citeva argumente pentru un cod tipografic romanesc • Structuri pleonastice in presa romaneasca actuala • Aspecte morfologice si etimologice ale derivatelor cu sufixe neologice • Despre ortoepia si ortografia siglelor • Cuvinte si enunturi deficitare ca sens in limbajul mass-mediei de dupa 1989 • Stilul publicistic actual intre libertatea de exprimare si libertatea de expresie • Anafora discursiva in textul jurnalistic • Violenta societatii si brutalitatea lingvistica in mass-media

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 472
Editura: Polirom
Apariția: 2006
ISBN: 973-46-0185-7
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri