Cartea Aleanului

Cartea Aleanului
252,00 MDL (63,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Leonard Cohen este celebru pentru cintecele, versurile si cartile sale, indragite deopotriva de cititori si pasionati ai muzicii. Cartea aleanului, noul sau volum de poezii asteptat timp de douazeci de ani, ii urmeaza bestsellerului aparut in 1993, Stranger Music.

Poemele, pentru prima data reunite intr-o carte, au fost scrise la Mt. Baldy si Los Angeles, Montreal si Mumbai. Excelent conceputa, aceasta uimitoare colectie de poezii este insotita de ilustratiile provocatoare realizate de autor, care se intrepatrund in mod emotionant si neasteptat cu poezia atemporala, meditativa, adeseori de un umor negru. Cartea contine toate elementele care i-au adus lui Leonard Cohen recunoasterea internationala a maiestriei limbajului sau.

Cartea aleanului are tonul, anvergura si aerul martial al finalului de cariera. E in egala masura recapitulativa si prospectiva, dind impresia ca inchide si deschide, prin cele peste o suta saizeci de poeme si patruzeci si trei de desene (cele mai multe autoportrete), o etapa in creatia poetului. Strategia e cit se poate de limpede: alaturi de desene, adica de imagine, e convocat si sunetul, pentru a obtine harta in relief a unui suflet niciodata tamaduit. In mod esential, poezia lui Leonard Cohen este una de dragoste.” (Mircea Mihaies)

 Recenzii

Cartea aleanului se cladeste pe aceeasi reteta lirica cu care ne-a obisnuit autorul inca de la inceput: o juxtapunere bizara de sexualitate si credinta, sublim si abject, ascetism si mundan, gravitate si parodie, cu trimiteri la Blake, Keats, Pound, Ginsberg si Garcia Lorca, pentru care poetul are o admiratie aparte.” - Florin Irimia, noiembrie 2007, in Dilemateca

”In orice conditii ar aparea, un volum de Leonard Cohen reprezinta un eveniment. Iar Polirom, care i-a tradus rapid ultima carte de versuri (Book of Longing/ Cartea aleanului), si-a facut bine meseria. A ales o echipa de traducatori din care macar unul, Serban Foarta, este de superclasa, a asigurat conditii grafice de exceptie (hard cover, reproducerea generoasa a numeroaselor ilustratii semnate de autor); si, detaliu important, a pus cartea in vinzare la un pret rezonabil.” - Mihail Iiovanel, 7 noiembrie 2006, Gandul

Despre Autor

Leonard Cohen s‑a nascut in 1934 la Montreal. A absolvit McGill University, unde, la virsta de 17 ani, a infiintat si un grup muzical de country, numit Buckskin Boys. Tot atunci incepe sa scrie si versuri. Primul sau volum de poezii, Let Us Compare Mythologies, apare in 1956, dar recunoasterea si succesul – inclusiv in afara granitelor Canadei – vin odata cu al doilea volum de versuri, The Spice Box of Earth, aparut in 1961.

Dupa ce studiaza o scurta perioada de timp la Columbia University din New York, Cohen se stabileste in Grecia, pe insula Hydra si publica un nou volum de poezii care va stirni multe controverse, nu doar din cauza titlului: Flowers for Hitler (1964). In aceeasi perioada ii apare primul roman, The Favourite Game (Joaca preferata, 1963; Polirom, 2003, 2008), o carte cu tenta autobiografica despre un baiat din Montreal care isi descopera vocatia de poet.

Trei ani mai tirziu, acesta va fi urmat de Beautiful Losers (Frumosii invinsi, 1966; Polirom, 2003, 2008), un experiment narativ indraznet si provocator despre demi­tizarea lumii moderne. Spirit nelinistit, mereu in cautare de nou, Cohen paraseste Grecia la sfirsitul anilor ’60, traieste o vreme in Anglia, apoi in Statele Unite si revine frecvent in Canada. In 1967 participa la Festivalul de Muzica Folk din Newport, unde este remarcat de John Hammond de la casa de discuri Columbia A&R (producatorul lui Billie Holiday, Bob Dylan, Bruce Springsteen).Ca rezultat al acestei intilniri, in acelasi an apare albumul de debut al cantautorului canadian – The Songs of Leonard Cohen.

Din acest moment, cariera sa de succes pe scena internationala se lanseaza fulminant. Multe din cintecele lui ajung sa fie folosite in coloana sonora a unor filme remarcabile (cum ar fi McCabe and Mrs. Miller al renumitului regizor Robert Altman). In 1993 se organizeaza la Red Deer, Alberta, prima sesiune de comunicari avind ca subiect opera lui Leonard Cohen. In acelasi an, scriitorul si muzicianul canadian primeste Governor General’s Performing Arts Award pentru intreaga sa activitate.

Cuprins: Titlul jurnalistic • Aspecte ale limbii romane contemporane in presa scrisa • Citeva argumente pentru un cod tipografic romanesc • Structuri pleonastice in presa romaneasca actuala • Aspecte morfologice si etimologice ale derivatelor cu sufixe neologice • Despre ortoepia si ortografia siglelor • Cuvinte si enunturi deficitare ca sens in limbajul mass-mediei de dupa 1989 • Stilul publicistic actual intre libertatea de exprimare si libertatea de expresie • Anafora discursiva in textul jurnalistic • Violenta societatii si brutalitatea lingvistica in mass-media

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 248
Editura: Polirom
Apariția: 2006
ISBN: 973-46-0484-8
Dimensiuni: 14 x 22 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri