Cărăbușul de Aur și alte Povestiri (Top 10+)

Mai multe poze

Cărăbușul de Aur și alte Povestiri (Top 10+)
127,00 MDL (25,53 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cititorii vor regasi in volum celebrele Carabusul de aur, Butoiul de Amontillado, Pisica neagra, Ingropat de viu, Scrisoarea furata etc.
 
Traducere din limba engleza si note de Liviu Cotrau.
 
Volumul Carabusul de aur si alte povestiri aduce la un loc citeva dintre capodoperele narative ale lui Edgar Allan Poe. Fie ca eroul este framintat de o enigma a carei rezolvare va elucida misterul unei crime (Misterul lui Marie Roget), fie ca protagonistul e tinut cu sufletul la gura, pus sa rezolve mesaje incifrate si incilceli entomologice ca sa afle taina unei comori (Carabusul de aur), povestirile scriitorului american au de fapt in comun atentia pe care o acorda cititorului.
 
Precum in Zona crepusculara, cititorul este cel care infrunta pericole, care isi creeaza propriile iesiri din situatii imposibile si care, pina la urma, are iluzia descoperirii tainei.
 
„Adevaratul inteles al nuvelelor lui Poe consta nu in ceea ce isi propun sa relateze. Multe dintre ele sint in mod declarativ vise; si, ca in cazul viselor, desi par absurde, efectul lor asupra emotiilor noastre este unul cit se poate de serios. Chiar si cele care pretind ca se inscriu in logica si precizia unor povestiri reale sint tot vise. Pogorirea in maelstrom este o metafora a ororii in fata virtejului moral de care, din cite stim din povestirile sale mai explicite, Poe avea, nu fara oarecare temei, o oarecare spaima reala ca va fi inghitit.

Nimeni n-a inteles mai bine ca Poe ca, atit in fictiune, cit si in poezie, conteaza nu ceea ce spui, ci ceea ce-l faci pe cititor sa simta. Nimeni n-a inteles mai bine ca Poe ca ppina si cel mai profund adevar psihologic poate fi redat prin fantastic.”-- Edmund Wilson

Despre Autor

Edgar Allan Poe (1809‑1849) s‑a nascut la Boston, Massachusetts. Si‑a inceput studiile la Universitatea din Virginia, apoi, dupa o scurta perioada petrecuta in armata, a inceput sa publice articole de critica in periodice literare, devenind celebru pentru stilul sau caustic, riguros, de o inalta tinuta intelectuala si cu o larga deschidere filosofica.

Doua dintre eseurile sale, Principiul poetic si Filosofia compozitiei, au ramas pina astazi repere de neocolit ale poeticii moderne. Considerat unul dintre cei mai provocatori scriitori ai secolului al XIX‑lea, cu o influenta considerabila in literatura americana si europeana, parinte al prozei politiste si precursor al romanului SF si horror, si‑a inceput cariera literara ca poet (cu Tamerlane and Other Poems, 1827; Poems, 1831). Singurul sau roman finalizat, The Narrative of Arthur Gordon Pym (Povestea lui Arthur Gordon Pym), este publicat in 1838, iar primul volum de povestiri, Tales of the Grotesque and Arabesque, apare in 1840.

Insa cartea care il va impune definitiv in atentia publicului este The Raven and Other Poems (1845) ; prin intermediul traducerilor lui Baudelaire, care il descria ca pe „cel mai important scriitor al epocii”, reputatia sa europeana incepe totodata sa capete un contur bine definit. Naratiunile lui Poe, roman sau povestiri, au fost publicate la Editura Polirom grupate in urmatoarele volume : Masca Mortii Rosii si alte povestiri (2003, 2012), Misterul lui Marie Roget si alte povestiri (2005, 2008), Calatorii imaginare (2008), Carabusul de aur si alte povestiri (2011).

Detaliile Produsului

Titlu Original: Collected Works of Edgar Allan Poe. Tales and Sketches. 1843–1849
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 240
Editura: Polirom
Apariția: Noiembrie 2011
ISBN: 978-973-46-2283-2
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: