Capcanele Identității [Copertă moale]

Mai multe poze

Capcanele Identității [Copertă moale]
161,00 MDL (37,79 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cândva, am intenţionat să fac o disecţie – să scot afară măruntaiele identităţii naţionale și să afirm: „Uitaţi-vă, așa funcţionează!”.  Îmi propusesem, într-o cercetare, să scot la iveală interese, pasiuni, fixaţii, iluzii, ascunse toate sub pretinse identificări naţionale.

 Speram că voi putea oferi o explicaţie care să-i lumineze pe toţi și să-i elibereze din ghearele identităţii naţionale, și apoi să învăţăm să convieţuim cu identităţi parţiale și deschise.Însă degrabă aveam să descopăr că, la fel ca identitatea naţională, și studiul ei este împânzit de capcane, prima capcană fiind chiar în intenţia de a studia acest domeniu: oare nu cumva atunci când pretindeam că aleg o temă de cercetare, de fapt, mi-am dezgolit propria rană identitară?

Adun în această carte, ca într-o confesiune, capcanele și rătăcirile mele (academice), cu speranţa că astfel mă voi izbăvi, pentru totdeauna, de păcatele căutării identitare, iar posibilul cititor al acestei cărţi va învăţa să le evite.

Recenzii

”Premisa de la care şi-a pornit Tamara Cărăuş aventura cunoaşterii a fost una cât se poate de nobilă: eseista voia să clarifice deruta identitară în care lâncezeau atâţia basarabeni, să le livreze o soluţie de emancipare, scriind o carte „pe înţelesul tuturor” despre specificul identităţii şi despre mecanismele identificării naţionale în Republica Moldova.”- Vitalie Ciobanu, martie 2011, Contrafort

 ”În gradientele maleabile ale infinitului identitar, tentaţia de a trasa o linie absolută, clară şi finală a atras pe mulţi. Inclusiv pe Tamara Cărăuş, care-şi mărturiseşte aventura savuros în "Capcanele identităţii". - Ion Grosu, februarie 2011, blog www.iongrosu.com

”De 20 de ani, intelectualii, politicienii din Republica Moldova sunt in căutarea identităţii. Unii au găsit răspunsul. O spun răspicat. Şi sunt buni. Alţii au găsit răspunsul. O spun răspicat. Dar sunt răi. Societatea moldovenească continuă să fie dezbinată. Iar argumentele pro sau contra, de cele mai multe ori, ţin de domeniul băşcăliei. Iar Republica Moldova devine o mahala. Cu toată gama şi statistica populaţiei unui astfel de punct geografic.

Tamara Cărăuş, licenţiată în filosofie, autoarea volumelor Tzara mea şi Efectul Menard, cu studii la Oxford, în Suedia, în Olanda, işi pune mai multe întrebări decât răspunsurile pe care le găseşte. Acesta şi este atuul cărţii. E scrisă cu respect pentru cititor. Autorul punctează, constată problemele. Şi le lasă deschise pentru o mulţime de răspunsuri posibile şi adevărate. Care, privite din alt unghi, pot deveni false.

„îmi propusesem o disecţie: să scot pe masă măruntaiele identităţii naţionale şi să afirm: Uitaţi-vă, aşa funcţionează! Dar de ce am ajuns să bag măruntaiele înapoi şi să afirm cum ar trebui să funcţioneze o identitate? Distanţa de la aşa funcţionează identitatea la aşa trebuie să funcţioneze e greu perceptibilă. E nevoie de o vigilenţă constantă ca să nu treci de la este la trebuie să fie. Este-/e identităţii naţionale e, desigur, problematic - căci am văzut că unii pretind că e sânge, iar alţii - invenţie -, dar acest trebuie al identităţii naţionale e de-a dreptul otrăvitor şi edeo responsabilitate paralizantă. Nimeni nu e îndreptăţit să spună cum ar trebui să se identifice ceilalţi - leacul care e bun pentru rana ta ar putea fi fatal pentru altul", constată Tamara Cărăuş.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Tamara Cărăuș (1972) este licențiată a Facultății de Filosofie a Universității din București (iunie 2001). Doctor în litere (iulie 2001) la Universitatea din București cu teza „Tehnici narative în romanul postmodern”. A desfășurat proiecte de cercetare în cadrul mai multor instituții: Colegiul Noua Europă, România; Universitatea din Oxford, Marea Britanie; Universitatea din Uppsala, Suedia; Universitatea din Groningen, Olanda; Universitatea Palacky, Cehia; Institut fur die Wissenschaften vom Menschen, Austria, ș.a.

A publicat cărțile tzara mea (ed. ARC, 2000) și Efectul Menard (ed. Paralela 45, 2003).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 220
Editura: Cartier
Apariția: 2011
ISBN: 978-9975-79-679-8
Dimensiuni: 13 x 19,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri