Călăul e nevinovat: Roman [Copertă moale]

Mai multe poze

Călăul e nevinovat: Roman [Copertă moale]
69,00 MDL (17,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

„A fi călău sau a fi victimă este un blestem ce ne urmăreşte pe tot parcursul vieţii, oferindu-ne ocazia şi provocîndu-ne să ne manifestăm periodic fie în prima, fie în cea de-a doua ipostază. Sîntem călăi pentru unii şi victime pentru alţii. Fiind preocupaţi fiecare de propria viaţă, uneori nici nu observăm cînd devenim călăi, în schimb o resimţim din plin cînd ajungem victime ale cuiva. Unii îşi joacă tare cartea destinului, depăşind cît mai repede posibil starea de victimă, alţii însă aleg să plutească în voia valurilor, aşteptînd momentul cînd se vor duce la fund ori cînd se vor izbi de vreun ţărm şi vor dispărea în mulţimea de cioburi existenţiale, în care se va risipi ceea ce noi numim de obicei viaţa unui om.

A fi călău sau a fi victimă este o povară pe care omul o acceptă inconştient în clipa cînd apare pe lume. Sînt două roluri pe care eşti nevoit să le joci, dacă vrei să trăieşti printre oameni. Aceste roluri fac parte din codul genetic al omului, căci, dacă nu ar fi victime, nu ar exista nici călăi, iar dacă nu ar fi călăi…. oamenii oricum i-ar inventa. Este o lege nescrisă a vieţii, pe care, din păcate, nimeni nu a putut să o modifice sau să o anuleze. Şi nu se ştie dacă va putea cineva să o facă vreodată.

Istoria cărții a început încă în 1995. De atunci am colectat materiale. A colectat cazuri ale victimelor afectate de trafic de ființe umane, ale celor  care au fost amăgiți de străini. M-am consultat trei luni cu prietenul meu Iurie Bodrug asupra titlului pînă am venit cu acesta “Călăul e nevinovat”. E un tribut plătit trecutului meu. Vă enervează, îl urîți, dar acum duceți această povară împreună cu mine”” -- Autorul

Recenzii

”Igor Volniţchi, jurnalist de meserie, ne propune o carte inspirată din mai multe întîmplări reale care, fiind conjugate cu propria experienţă a autorului şi cu tentaţia aproape irezistibilă de a-şi exprima trăirile şi gîndurile, folosind un gen mai complex de scriitură, s-au aranjat într-o formulă epică adecvată.

Pînă la un anumit punct, naraţiunea este liniară, de tip clasic, în care se respectă ordinea cronologică în desfăşurarea subiectului. Copilăria celor doi protagonişti, îndestulată şi fericită pentru unul, plină de griji şi nevoi pentru altul, adolescenţa - cu reverii frumoase pentru unul, umbrită de existenţa unor părinţi alcoolici pentru altul, tinereţea - cu idealuri măreţe şi bacanale studenţeşti pentru unul, suportînd umilinţele vieţii ostăşeşti şi atrocităţile războiului pentru altul. Unul are privilegiul să-şi joace cartea destinului, altul se mulţumeşte cu rolul de figurant anonim.

Igor Volniţchi descrie veridic evoluţia unor destine umane, într-o lume aflată în disoluţie, însă fragmentele de viaţă nu întotdeauna sînt asimilate şi integrate şi nu se transformă în element artistic. în schimb, pledoaria naratorului pentru canonul echităţii şi moralităţii este exprimată tranşant şi nu lasă loc de alte interpretări. Limbajul e sugestiv, relatarea se efectuează cu pasiune, iar autorul pare preocupat în deosebi de comunicarea mesajului şi mai puţin de căutarea unor registre şi modalităţi expresive. Adică, se pune accentul, în primul rînd, pe atitudine şi mai apoi pe manieră, pe stil. în acelaşi timp, istorisirea capătă un plus de culoare şi expresivitate, cînd textul ne dezvăluie unele valenţe ironice, strecurate subtil printre rînduri.” -- Iurie Bodrug

”Sînt una dintre cei care au reușit deja să devoreze cele 160 de pagini. Zic să devoreze pentru că am citit-o cîte vreo două ore, trei seri consecutiv. Și, îmi planificam astfel timpul încît să reușesc să citesc, să văd ce va fi…

Recomand această carte celor rezistenți/”tari de fire” și probabil cred, celor nu mai mici de anii de liceu și dacă vă întrebați de ce, atunci cînd veți citi cartea veți găsi răspuns. Totodată, sînt sigură că, acesta carte citită fiind e una dintre acelea pe care, sînt mici șansele, să o uiți pentru depășește tiparele și pentru că  e adresată  ”tuturor celor care trebuie să cunoască altă viață decît cea descrisă în carte.” -- http://kristinagurez.wordpress.com

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 160
Editura: ULYSSE
Apariția: Iunie 2013
ISBN: 978-9975-4221-3-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2320

Pareri

Părerile Clienților 3 item(s)

Buna rau!
Nu prea am auzit multe despre carte, insa din momentul cind am deschis-o....am fost pierduta pentru lumea inconjuratoare. Se citeste intr-o rasuflare, in citeva ore deja imi parea rau ca nu mai am file de rasfoit!! Recomand pentru toti cei care iubesc lectura care imbina istoria, adevarul crunt cu romanul.
Evaluarea
Parerea lui Maria M / (Plasată la data 30.01.2014)
Foarte interesanta
Mi-a placut mult aceasta carte. Aici poti gasi o concentrare de evenimente din viata Moldovei, care te tin in suspans pana la ultima pagina.
Evaluarea
Parerea lui Marina / (Plasată la data 22.08.2013)
O carte care nu te lasă indiferent
Această carte se citește dintr-o răsuflare, dar nu poți să nu te oprești după fiecare 30-40 pagini și să gândești ore întregi la realitatea dură pe care au trăit-o și o mai trăiesc sute de mii de moldoveni.

Autorul a cuprins în această carte cele mai importante evenimente din istoria recentă a Republicii Moldova de la Perestroika, proclamarea Independenței Republicii Moldova și războiul de pe Nistru până traficarea de ființe umane, vânzarea de organe și munca ilegală peste hotare.

Cât de mult am dori să vedem o descriere mai amplă a personajelor și a locurilor descrise în carte, însă autorul din dorința de a transmite cât mai multe evenimente ne-a lăsat nouă această sarcină. Astfel, noi suntem cei care îi facem descrierea vizuală a lui Costică și Dumitru, a părinților celor doi ”prieteni” și a tuturor victimelor ce apar în carte.

Te curpinde o spaimă când citești și înțelegi că printre noi sunt oameni care și-au făcut averi, distrugând vieți ale miilor de fete, vândute pentru a fi ”marfă” sexuală. Te îngrijorează și faptul că la aceste scheme erau implicate persoane oficiale din Parlament, Guvern, Procuratură și Sistemul judecătoresc. O mulțime de oameni sunt părtași la aceste crime și au pus mâna pe bani murdari.

În săptămâna când am citit cartea am întâlnit la Aeroportul din Istanbul la așteptarea avionului spre Chișinău o tânără din Moldova de circa 27 de ani, care în momentul în care trebuia să intrăm spre avion era cu ochii plini de lacrimi. Soarta a făcut că am stat alături în avion și am întrebat-o de ce plângea. Răspunsul ei mi-a amintit de ce am citit în carte: ”Am amintiri urâte de acest oraș”. Poate am greșit făcând această asociere...
Evaluarea
Parerea lui Ion / (Plasată la data 22.08.2013)