Călătoriile lui Gulliver

Mai multe poze

Călătoriile lui Gulliver

Preț de Listă: 255,00 MDL (63,75 RON)

Preț: 199,00 MDL (49,75 RON)

Economisești: 56,00 MDL (14,00 RON) (21%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Jonathan Swift vine din Irlanda, iar călătoriile sale sunt universale. Gulliver e copilul din noi, care se desprinde încet-încet de lucrurile mici, pentru a creşte într-o lume pe care n-o înţelege. O carte despre lucrurile simple care înalţă, altfel spus, despre modestie şi demnitate.

Fragment

Cartea se deschide cu un scurt preambul, în care Gulliver se prezintă, cum era obiceiul în scrierile epocii, și face o expunere a vieții sale și ale călătoriilor făcute până atunci. În prima călătorie, Gulliver este aruncat de valuri în stare de inconștiență, ca singur supraviețuitor al unui naufragiu, pe țărmul unei insule.

Când își revine, constată că este prizonier al unei rase de oameni înalți de cca. 15 cm, locuitori ai unor insule vecine Lilliput și Blefuscu (alegorie la Anglia și Franța), divizați până la lupte fratricide din cauza unei îndelungate controverse de nerezolvat asupra modului cel mai nimerit de a sparge ouăle: să se înceapă de la partea mai largă sau de la cea mai ascuțită (aluzie la disputele religioase dintre anglicani și catolici).

O poveste perenă despre copilărie, visare şi maturitate. Ilustraţiile extrem de sugestive şi prietenoase dau viaţă personajelor din carte.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

"Toată lumea a auzit de Călătoriile lui Gulliver. Divers interpretată şi adaptată ca poveste pentru copii, satiră politică, jurnal de călătorie, film de desene animate, serial BBC, opera clasică şi perenă a lui Swift a fost expurgată, adăugită, dezbătută şi revizuită, dar rămâne o prezenţă constantă în orice antologie respectabilă a literaturii engleze.

Naraţiunea urmăreşte aventurile în străinătate ale -ocentului Lemuel Gulliver, de la tinereţea petrecută căi greşite, prin oglinzile distorsionante din Lilliput şi Brobdignag, spre mult mai enigmaticele insule Laputa, Balnibarbi, Glubbdubdrib, Luggnagg şi Japonia, şi tărâmirile houyhnhmilor şi yahoouilor. Swift introduce cu măiestrie aceste locuri în spaţiile albe ale hărţilor veacului XVIII (incluse ca atare în prima ediţie) şi urmează atât de precis convenţiile cărţilor de călătorie ale epocii, încât realul şi fantasticul se întrepătrund.

Singurul ghid al r etorului este Gulliver, a cărui încredere de neclintit în soerioritatea englezilor şi a culturii lor este inevitabil renolată de personajele diverse întâlnite de-a lungul călâtoriei, unii pitici, alţii uriaşi, sălbatici, prost sfătuiţi sau conduşi doar de raţiune. Toţi oferă comentarii şi păreri răsare Gulliver, ceea ce îl face pe cititor să se îndoiască propriile opinii. Această satiră şi-a pierdut probabil o pate din forţa politică imediată, dar este încă usturătoare şi de efect, cu atât mai mult cu cât Swift plasează finalul fiecărei povestiri în graniţele naţiunii-stat engleze.

Vehemenţa cu care Gulliver refuză compania semenilor săi favoarea cailor este o imagine ce va rămâne veşnic în -e-noria cititorilor. Acum devine clar faptul că nu Gulliver este ținta principală a satirei, ci noi.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Jonathan Swift (n. 30 noiembrie 1667, Dublin; d. 19 octombrie 1745, Dublin) a fost un scriitor englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai realismului din prima perioadă a iluminismului englez. Caracterizat print-un stil șlefuit și o gândire dominată adesea de o aspră mizantropie, Swift a devenit cunoscut mai ales prin opera sa satirică "Gulliver's Travels" ("Călătoriile lui Gulliver", 1726).

Detaliile Produsului

Titlu Original: Travels Into Several Remote Nations of the World, by Lemuel Gulliver
Grupa de Vârstă: 9-12 ani, 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 136
Editura: Litera
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-675-454-8
Dimensiuni: 21 x 29 cm
Greutatea: 0.3100

Pareri