Călătoriile lui Gulliver (Biblioteca pentru toți copiii)

Călătoriile lui Gulliver (Biblioteca pentru toți copiii)
59,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Librăria Bestseller din Chișinău (Centru) str. Pușkin 35 068-799-933 Stoc limitat
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Într-un top al personajelor, Gulliver ar trece uşor drept cel mai ghinionist, deoarece nu reuşeşte să se întoarcă bine dintr-o călătorie, că îşi bagă deja capul, senin şi oarecum resemnat, în alta. Swift are neapărată nevoie de a crea alte anturaje pentru alte dezvăluiri. Aşa că îşi trimite personajul într-o nouă aventură a cunoaşterii. Probabil nu este situaţie sau aspect al vieţii, cu fixare firească în secolul al XVIII-lea, prin care autorul să nu-şi fi purtat răbdătorul personaj.

Textul lui Swift se desfăşoară pe două paliere. Unul de suprafaţă, la nivelul acţiunii: primele ciocniri ale lui Gulliver cu liliputanii, faimoasa stingere a incendiului din palatul regal, „marea” bătălie navală când uriaşul confiscă pur şi simplu flota regatului Belfuscu, luptele sale cu insectele şi animalele uriaşe din Brobdingnag, ciocnirile cu piraţii şi multe altele. La cel de al doilea palier, unul de adâncime, este concentrată întreaga ideologie a cărţii.

În fond, pentru acest subsol plin cu toate mizeriile vieţii a şi scris Swift Călătoriile..., şi nu de dragul aventurii. Căci ţinta strategică a scriitorului este Anglia şi starea de lucruri de acasă, nicidecum din inexistenta Liliput... Paginile despre academia din Lagado sunt poate cele mai savuroase din roman...

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzie

"Toată lumea a auzit de Călătoriile lui Gulliver. Divers interpretată şi adaptată ca poveste pentru copii, satiră politică, jurnal de călătorie, film de desene animate, serial BBC, opera clasică şi perenă a lui Swift a fost expurgată, adăugită, dezbătută şi revizuită, dar rămâne o prezenţă constantă în orice antologie respectabilă a literaturii engleze.

Naraţiunea urmăreşte aventurile în străinătate ale -ocentului Lemuel Gulliver, de la tinereţea petrecută căi greşite, prin oglinzile distorsionante din Lilliput şi Brobdignag, spre mult mai enigmaticele insule Laputa, Balnibarbi, Glubbdubdrib, Luggnagg şi Japonia, şi tărâmirile houyhnhmilor şi yahoouilor. Swift introduce cu măiestrie aceste locuri în spaţiile albe ale hărţilor veacului XVIII (incluse ca atare în prima ediţie) şi urmează atât de precis convenţiile cărţilor de călătorie ale epocii, încât realul şi fantasticul se întrepătrund.

Singurul ghid al r etorului este Gulliver, a cărui încredere de neclintit în soerioritatea englezilor şi a culturii lor este inevitabil renolată de personajele diverse întâlnite de-a lungul călâtoriei, unii pitici, alţii uriaşi, sălbatici, prost sfătuiţi sau conduşi doar de raţiune. Toţi oferă comentarii şi păreri răsare Gulliver, ceea ce îl face pe cititor să se îndoiască propriile opinii. Această satiră şi-a pierdut probabil o pate din forţa politică imediată, dar este încă usturătoare şi de efect, cu atât mai mult cu cât Swift plasează finalul fiecărei povestiri în graniţele naţiunii-stat engleze.

Vehemenţa cu care Gulliver refuză compania semenilor săi favoarea cailor este o imagine ce va rămâne veşnic în -e-noria cititorilor. Acum devine clar faptul că nu Gulliver este ținta principală a satirei, ci noi.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Descrierea Colectiei

Colecţia "Biblioteca pentru toţi copiii" cuprinde cărţile de neuitat ale copilăriei, capodopere ale literaturii române şi universale, fără de care este greu să-ţi imaginezi o bibliotecă personală a unui cititor avizat, indiferent de vârsta acestuia. Cărţile, destinate tuturor copiilor, dar... şi adulţilor care nu au avut încă şansa să le citească, sunt prefaţate de traducători, scriitori, istorici şi critici literari cunoscuţi.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Travels Into Several Remote Nations of the World, by Lemuel Gulliver
Grupa de Vârstă: 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 324
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2011
ISBN: 978-9975-69-807-8
Dimensiuni: 15 x 20 cm
Greutatea: 0.5200

Pareri